Supermarkt+ en Aanbieding: supermarktoorlog in de App Store?

Supermarkt+ en Aanbieding waren in een conflict verwikkeld over
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

aanbieding supermarktAls het om applicaties voor supermarktaanbiedingen gaat, zijn er momenteel twee bekende iPhone-applicaties: Aanbieding en Supermarkt+. Beide proberen gebruikers de actuele koopjes uit de supermarkt te leveren, liefst met boodschappenlijstje zodat je meteen weet wat je wilt kopen. Als je zelf zo’n app zou willen maken, loop je tegen twee dingen aan: het valt niet mee om compleet te zijn (gebruikers willen zoveel mogelijk supermarkten) en je moet elke week weer zorgen dat de lijsten met aanbiedingen worden bijgewerkt. Bovendien valt er met zo’n app niet echt veel geld te verdienen. De makers van de app Supermarkt+ voeren de aanbiedingen elke week zelf in, een tijdrovend karwei. Ze keken dan ook op, toen de concurrerende app Aanbieding opeens wel erg snel voortgang boekte met de uitbreiding van het aantal supermarken.


Supermarkt+ vertrouwde de zaak niet. De teksten bij de aanbiedingen in de app Aanbieding leken wel erg veel op de koopjes die ze zelf hadden ingevuld. Ze gingen experimenteren met spelfouten en ontdekten dat Aanbieding precies dezelfde spelfouten maakte. Vervolgens kwamen ze op een ludiek idee: zou Aanbieding uberhaupt de binnengeslurpte teksten nog wel controleren, of zouden ze die ongezien in de app vertonen? Supermarkt+ besloot dat het IP-adres van Aanbieding voortaan andere informatie zou krijgen, bijvoorbeeld het product ‘Wicky Leaks’ met het idee om via ikzoekeenschoonmaakster.nl de lekkage op te ruimen. Daarna volgden nog meer grappen: Boerenbrood met verste stukjes boer, ijsthee met Cohen-theekorting en Edet-toiletpapier met een afbeelding van een vieze toiletpot.

aanbieding iphone

Supermarkt+ wil dat Aanbieding stopt met het stelen van de data en biedt de concurrent aan om de data voortaan netjes in te kopen. Toen we bij iPhoneclub dit verhaal toegestuurd kregen, moesten we er aanvankelijk wel om lachen. Copyright is een lastig onderwerp op internet omdat veel mensen denken dat alles maar gratis te krijgen en te kopiëren is. Als je het op zo’n grappige manier onder de aandacht brengt, verdient dat zeker onze waardering. Uiteraard hebben we de maker van Aanbieding om een reactie gevraagd. De applicatie is oorspronkelijk gemaakt door Aldert Greydanus, de man achter feest.je, in een periode dat er nog niets aan de hand was. Greydanus blijkt de app echter te hebben verkocht aan Syndicate Plus B.V., waar managing director Pieter van Herpen reageerde op de vraag wat er aan de hand was. Hij geeft aan dat hij zijn gebruikers een zo breed compleet mogelijk overzicht van actuele supermarktaanbiedingen wil aanbieden en daarom inderdaad informatie van supermarktaanbieding.com heeft gebruikt.

We waren ons niet bewust dat we daarmee echt iets verkeerd deden. Net zoals er duizenden online vergelijkingswebsites bestaan op internet die hun informatie uit allerlei bronnen halen hebben wij dat ook voor een paar aanbiedingen gedaan, wat 100% ten goede kwam naar onze gebruikers toe. Je kan onze actie misschien wel een beetje vergelijken met die van Robin Hood.

Van Herpen begreep pas toen we contact met hem opnamen, dat er een probleem was met het overnemen van data. Hij liet direct alle aanbiedingen weghalen en heeft de makers van Supermarkt+ gebeld om excuses aan te bieden.

Het gesprek liep daarna plezierig en de afspraak is gemaakt dat de twee bedrijven nu op een open en directe manier gaan kijken naar een samenwerking. Aanbieding is bereid om de supermarktaanbiedingen van supermarktaanbieding.com tegen een financiële vergoeding periodiek af te nemen om alsnog naar onze gebruikers toe een zo breed mogelijk beeld te bieden van alle aanbiedingen binnen Nederland.

Een echte supermarktoorlog is daardoor afgewend: beide bedrijven hebben het op een sportieve wijze opgelost, zowel van de kant van Supermarkt+ (die niet meteen met juridische stappen dreigde) als van Aanbieding (die bij nader inzien toch maar besloot de gegevens in te kopen).

Meer info: blogposting van Supermarkt+
Genoemde apps: Supermarkt+ (€0,79) en Aanbieding (gratis)

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.