iTunes viert 10-jarig jubileum, iPhone 4 jaar geleden aangekondigd

iTunes werd 10 jaar geleden aangekondigd en de iPhone werd 4 jaar geleden onthuld, beide tijdens MacWorld Expo. Beide hebben een revolutie in respectievelijk de muziek- en smartphonemarkt veroorzaakt.

itunes 10 jaarVandaag is het 10 jaar geleden dat iTunes werd aangekondigd, het muziekprogramma dat niet alleen een revolutie in de muziekwereld teweeg bracht, maar dat ook belangrijk is geweest voor de opkomst van de iPhone en de apps die je erop kunt installeren. Op 10 januari 2001 kondigde Steve Jobs iTunes aan, een mediaspeler waarmee je digitale muziek kon beheren. Het was niet eens een eigen uitvinding: Apple haalde de software in huis van een externe partij, Casady & Greene. Zij hadden de applicatie SoundJam gemaakt, waarmee je muziekbestanden op een harde schrijf kon beheren en afspelen.


Pas later ging Apple met hulp van een voormalig Philips-medewerker (Tony Fadell) aan de slag om de bijbehorende muziekspeler te ontwikkelen. Dit leidde tot de iPod, waarvan de eerste generatie op 23 oktober 2001 werd aangekondigd. Later dit jaar kan Apple dus opnieuw een feestje vieren, als de iPod 10 jaar bestaat.

iphone infographic
Deze afbeelding is onderdeel van een infographic over de iPhone, die je in complete vorm op Website Monitoring Blog kunt zien.

Vier jaar geleden gebeurde er tijdens MacWorld Expo iets anders, wat een revolutie teweeg zou brengen: de introductie van de iPhone op 9 januari 2007. Het duurde nog een paar maanden voordat de iPhone daadwerkelijk op de markt kwam. iTunes is inmiddels uitgegroeid tot een applicatie waar veel meer mee mogelijk is dan alleen muziek beheren en afspelen. Je vindt er apps, audioboeken, tv-series, films, podcasts en nog veel meer.

Hieronder zie je de officiële aankondiging van iTunes:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

En de originele aankondiging van de iPhone op Macworld 2007 (drie delen):

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Wie graag terug wil in de tijd kan bij TUAW een mooi overzicht zien hoe de interface van iTunes in de loop van de jaren is veranderd.

Reacties: 29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.