CEO: Nokia is een ‘brandend platform’, bedrijf moet andere weg in slaan

Volgens Stephen Elop, de nieuwe CEO van Nokia, staat de Finse telefoonfabrikant op een 'brandend platform', omdat het bedrijf niet in staat is gebleken de concurrentie met Apple en Google aan te gaan. Hij schrijft dit in een interne memo aan medewerkers van het bedrijf, die in handen is gekomen van Engadget.

Stephen Elop (CEO Nokia)Volgens Stephen Elop, de nieuwe CEO van Nokia, staat de Finse telefoonfabrikant op een ‘brandend platform’, omdat het bedrijf niet in staat is gebleken de concurrentie met Apple en Google aan te gaan. Hij schrijft dit in een interne memo aan medewerkers van het bedrijf, die in het bezit is gekomen van Engadget. In de memo, waarvan de echtheid volgens Engadget door meerdere bronnen is bevestigd, vergelijkt hij de situatie waarin Nokia zich bevindt met een man die op een brandend platform staat. De enige keuze die hij heeft is om niet te doen wat van hem wordt verwacht en te springen. Hetzelfde geldt volgens Elop ook voor Nokia: “Wij staan ook op een brandend platform en moeten beslissen hoe we ons gedrag gaan veranderen”, aldus de topman.

Elop schrijft in de memo onder meer over de concurrentie van Apple, die zijn marktaandeel in twee jaar tijd zag verdubbelen, terwijl Nokia van marktleider zijn marktaandeel zag krimpen. “Apple heeft laten zien dat als iets goed ontworpen is, consumenten bereid zijn om een telefoon met een hoog prijskaartje en een geweldige ervaring te kopen en dat ontwikkelaars applicaties gaan bouwen. Zij maakten het verschil en vandaag de dag beheerst Apple het duurdere segment”, aldus de topman. Hij laakt de innovatievisie van Nokia ten opzichte van de iPhone: “De eerste iPhone kwam in 2007 op de markt en wij hebben nog steeds geen product op de markt dat aan hun ervaring kan tippen.”

Ook Android haalt hij aan om duidelijk te maken in welke situatie Nokia zich momenteel bevindt.

In zo’n twee jaar tijd creëerde Android een platform dat applicatieontwikkelaars, providers en hardwarefabrikanten aantrekt. Android begon in het dure segment, nu wint men het middensegment voor zich en in rap tempo gaat men naar beneden naar telefoons die minder dan €100 kosten. Android kwam iets meer dan twee jaar geleden op de markt en haalde deze week onze leiderschapspositie wat betreft aantal smartphones in. Ongelofelijk.

Volgens Elop is Nokia achterop geraakt terwijl de concurrentie marktaandeel vergaarde. Hij stelt dat het bedrijf belangrijke trends gemist heeft en kostbare tijd heeft verloren. “Destijds dachten wij dat we de juiste beslissingen namen, maar met de kennis van nu lopen we jaren achter.” Een van die trends is een ecosysteem bestaande uit meer dan hardware en software, zoals Google en Apple beiden hebben gecreëerd. Dat is volgens de topman de weg die Nokia moet in slaan.

Onze concurrentie pakt ons marktaandeel niet af met toestellen; zij pakken ons marktaandeel met een volledig ecosysteem. Dit betekent dat wij moeten bepalen hoe we ofwel zelf een ecosysteem bouwen of aan een bestaand ecosysteem deelnemen.

De Nokia-topman wijt de neerwaartse spiraal waarin het bedrijf zich bevindt grotendeels aan het bedrijf zelf.

Ik geloof dat het gedeeltelijk veroorzaakt is door onze houding binnen Nokia. We gooiden brandstof op ons brandende platform. Ik geloof dat verantwoordelijkheid en leiderschap ontbraken om het bedrijf door deze moeilijke tijden te loodsen. We hadden een aantal missers. We hebben innovatie niet snel genoeg naar de markt gebracht. We werken intern niet samen.

Elop is vastbesloten om met Nokia een andere weg in te gaan slaan. Aanstaande vrijdag gaat het bedrijf haar nieuwe strategie bekendmaken, zo schrijft hij in de memo.

Het zal een behoorlijke inspanning vergen om ons bedrijf te transformeren. Maar ik geloof dat we gezamenlijk de uitdagingen die voor ons liggen aankunnen. Samen kunnen wij onze toekomst definiëren.

Volgens Engadget zijn er onder meer geruchten over een samenwerking met Microsoft. Opvallend is dan ook dat Elop van Microsoft afkomstig is. Ook zou er een organisatorische verandering op stapel staan, waarbij een groot aantal executives de deur wordt gewezen.

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.