Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Bestfriend – Social Genius: aanbevelingen voor vrienden op je iPhone (review)

Welke vriend is het meest geschikt om iets mee te gaan drinken en bij wie kun je het beste met sms’jes contact onderhouden? Mensen hebben tegenwoordig honderden contacten en het is lastig te bepalen wie van die mensen nu eigenlijk je ware vrienden zijn. De app Bestfriend – Social Genius is tijdelijk gratis te downloaden […]

best-friendsWelke vriend is het meest geschikt om iets mee te gaan drinken en bij wie kun je het beste met sms’jes contact onderhouden? Mensen hebben tegenwoordig honderden contacten en het is lastig te bepalen wie van die mensen nu eigenlijk je ware vrienden zijn. De app Bestfriend – Social Genius is tijdelijk gratis te downloaden en belooft een wetenschappelijke analyse van je vriendschappen. Aan de hand van 9 vragen geef je aan hoe goed je iemand kent (zoals: “Hoe vaak deelt persoon X zijn/haar gevoelens met jou?”, “Vind je persoon X veeleisend?” en “Gedraag je je anders als persoon X in de buurt is?”). Elke beoordeling kun je vervolgens opslaan en optioneel op Facebook plaatsen.


Heb je nu zin om een biertje te gaan drinken maar geen zin in moeilijke gesprekken, dan geeft de app aan welke vrienden daarvoor het meest in aanraking komen. De app geeft ook aan welke activiteiten je het best met een bepaalde persoon kunt ondernemen, op basis van de mate waarmee je met iemand omgaat. Via de instellingen van de app kun je aangeven wat jouw strategie is, wat je vriendenkring betreft: je wil bijvoorbeeld je vriendenkring uitbreiden, of juist de banden met bestaande vrienden versterken. In het laatste geval (versterken van bestaande vriendschap) zal de app bijvoorbeeld voorstellen om eens te gaan eten met vrienden waar je normaal alleen via Facebook of e-mail contact mee onderhoudt.

Bestfriend beweert dat het de eerste app is die zo’n nauwkeurige analyse geeft. Maar het betekent wel dat je eerst behoorlijk wat tijd kwijt bent met het beoordelen van al je contactpersonen. Je kunt je adresboek aflopen of handmatig vrienden invoeren, bijvoorbeeld bij vrienden die je alleen offline kent. De app bestaat uit vier schermen en vergt wat inzicht om te gebruiken; helemaal intuïtief is het niet. Grafisch ziet de app er overigens wel goed uit, met kleurcodes die aangeven hoe intensief de vriendschap is.

Op het eerste scherm Suggestions krijg je suggesties van activiteiten en personen waarmee je ze moet ondernemen. Dit scherm is pas gevuld als je een aantal vrienden hebt beoordeeld. Op het scherm Analyze geef je per vriend aan hoe intensief je met deze persoon omgaat, aan de hand van de eerder genoemd 9 vragen. Daarna is er een Help-scherm om te begrijpen hoe de app werkt (geen overbodige luxe). En op het laatste scherm Settings kun je de app ontkoppelen van Facebook en de gekozen strategie rond vrienden aanpassen.

Volgens de makers gebruikt de app een adaptieve technologie, die leert en een steeds betere analyse levert. Er zou sprake zijn van jarenlang professioneel onderzoek, dat complexe algoritmes heeft opgeleverd. Alles goed en wel, maar de app weet niet of je de voorgestelde suggesties (uit eten gaan, naar de film gaan) daadwerkelijk hebt uitgevoerd. Wel kun je vanuit de personen meteen doorklikken naar de contactgegevens, zodat je meteen kunt bellen of mailen. Is je relatie met een persoon veranderd, dan kun je de vragenlijst op een later tijdstip opnieuw invullen, maar dit vergt wel weer behoorlijk wat werk.

Conclusie

Bestfriend – Social Genius ziet er goed uit. Het idee achter de app is ook erg goed: je analyseert de relatie die je met bepaalde vrienden hebt en krijgt daarna suggesties om iets met ze te gaan doen. Heb je daar nou een app voor nodig? Misschien wel: je beste vrienden ken je wel, maar mensen die je wat minder vaak spreekt vergeet je wel eens, waardoor je elkaar uit het oog verliest. Bestfriend probeert daar iets aan te doen, maar of het echt praktisch is? Het vereist wel dat je bij alle mensen die belangrijk voor je zijn een vragenlijst beantwoord en dat kan bij een grote vriendenkring een behoorlijk karwei worden. Vooral bij de mensen die je nog niet zo goed kent (maar wel beter zou willen leren kennen) kan de app zijn nut bewijzen. Je beste vrienden ken je toch al door en door, daar heb je geen app voor nodig. Als ik ooit nog eens tijd over heb en dat niet met vrienden wil doorbrengen, kom ik er misschien wel eens aan toe: die ruim 200 mensen beoordelen waarmee ik ooit wel eens iets eet, drink, sms of op andere wijze contact mee heb. Qua uiterlijk krijgt de app een 8, wat intuïtiviteit betreft een 6 en voor praktisch nut een 5. Vandaar dat ik gemiddeld op een 6 uitkom, omdat ik een bruikbare app nog net iets belangrijker vind dan een mooi uitziende app.

Info: Bestfriend – Social Genius

  • Ontwikkelaar: Terry Huang
  • Applicatie: Bestfriend – Social Genius
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: normaal €2,39 – tijdelijk gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 1.8 MB
  • Cijfer: 6

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.