WWDC-keynote: wat zijn de geruchten, hoe te volgen?

wwdc logoVanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd begint de keynote van WWDC, het grootste ontwikkelaarsevenement van Apple. Traditiegetrouw zijn er op de eerste dag heel veel aankondigingen. We weten al dat er over drie onderwerpen zal worden gesproken: iOS 5, iCloud en Mac OS X Lion. Apple heeft dat in de vooraankondiging van de keynote namelijk al bekendgemaakt. Maar wát er precies in iOS 5 te vinden zal zijn is nog even afwachten. iPhoneclub zal alle aankondigingen zo snel mogelijk in overzichtelijk artikelen op de site publiceren. Omdat het team van OMT in San Francisco zit, zullen we deze keer geen gezamenlijke videostream organiseren. In plaats daarvan zullen we ons concentreren op het zo compleet mogelijk verslag doen van de aankondigingen. Als er iets nieuws te melden is, zullen we dat melden via ons Twitter-account @iphoneclub. Volg ons dus op Twitter als je niets wilt missen. Daarnaast sturen we van de belangrijkste ontwikkelingen een push-notificatie via onze eigen iPc app.

Waar kan ik een live-uitzending vanuit de zaal zien?

“Is er ook een livestream?” is een veelgestelde vraag, die bij elke keynote weer terugkomt. De afgelopen jaren heeft Apple slechts één keer een live videostream vanuit de zaal beschikbaar gesteld. Deze keer hebben ze nog niets aangekondigd en het lijkt erop dat er géén officiële livestream vanuit de zaal zal zijn, al kan dat nog wijzigen. De kans is klein dat blogs en andere media een livestream vanuit de zaal verzorgen – Apple staat het niet toe en het is technisch ook niet haalbaar, omdat teveel mensen gebruikmaken van dezelfde 3G- en Wi-Fi-netwerken om foto’s en video’s te uploaden. Ook al zou iemand proberen via Ustream, Qik of een andere dienst uit te zenden, dan zouden de beelden te schokkerig zijn om het te kunnen volgen. Je zult het dus moeten doen met een van de vele liveblogs vanuit de zaal. Er zijn websites die een livestream beloven (zoals Engadget), maar daarbij gaat het om redacteuren die via een webcam commentaar geven op het nieuws. Je zult Steve Jobs niet in beeld krijgen krijgen. Er zit dus niets anders op dan te wachten tot de QuickTime-video die Apple een paar uur na de keynote beschikbaar stelt.

Liveblogs zijn onder andere te vinden bij:

Waar kan ik wel beelden zien?

Apple stelt zo’n twee tot drie uur na de keynote de video beschikbaar, zodat je achteraf kunt terugzien wat er is aangekondigd.

Kan ik tijdens de keynote nog wel op iPhoneclub terecht?

Afhankelijk van de drukte op de site zullen we maatregelen nemen om overbelasting van de server te voorkomen. Indien nodig schakelen we over op een ‘kale’ homepagina waar je het nieuws kunt lezen. Je kunt tijdens de keynote nog wel gewoon terecht op ons iCulture forum. Reacties bij de overzichtsartikelen vanavond zullen in eerste instantie gesloten zijn, maar worden opengezet als de serverbelasting op normaal niveau is. Het verzoek is zoveel mogelijk via ons forum te reageren.

Hebben jullie een liveblog?

We kondigen alle belangrijke nieuwtjes aan via ons Twitter-account @iPhoneclub en zoals gezegd via de push-notificaties via onze iPc app. Zo’n opsomming van feitjes kan nogal onoverzichtelijk worden, dus onze redacteuren zullen zorgen dat we alle informatie zo snel mogelijk beschikbaar hebben in een reeks artikelen. Voor wat betreft de push-notificaties: dat zullen er vanaf 19:00 uur rond de 20-25 berichten zijn, dus als je dat teveel lijkt is het advies om de push-berichtgeving voor onze app tijdelijk uit te schakelen via Instellingen > Berichtgeving > iPc op je iPhone, iPod touch of iPad.

Kan ik ook meepraten of suggesties doen?

Tijdens de keynote kun je op Twitter (@iPhoneclub) je opmerkingen kwijt. Het heeft geen zin om aankondigingen van nieuwe producten of diensten door te sturen, want wij volgen de keynote natuurlijk ook al op de voet.

Wat verwachten jullie?

Drie onderwerpen staan in ieder geval op de agenda: iOS 5, iCloud en Mac OS X Lion. Daarnaast is er een kans dat Apple toch nog een iPhone 4S/5 aankondigt. Als dat zo is, dan is de kans groot dat het toestel op de huidige iPhone 4 lijkt, dat er een A5-processor in zit en een 8 megapixel camera. Ook is er gesproken over een NFC-functie, waardoor de iPhone een digitale portemonnee wordt. Wat iOS 5 betreft verwachten we een nieuw notificatiesysteem, automatische updates en meer mogelijkheden van stembesturing. Apple zou ook bezig zijn met nieuwe gestures en gebruik van widgets. Uit eerdere geruchten onstond de indruk dat de iPhone 3GS niet meer zal worden ondersteund.

iCloud wordt een dienst waarbij je in ieder geval gekochte muziek kunt opslaan in de cloud (online dus). De dienst gaat waarschijnlijk 25 dollar per jaar kosten, waarbij je de eerste tijd gratis kunt gebruiken. Mogelijk kun je ook de inhoud van je iTunes-bibliotheek synchroniseren met iCloud, maar de kans dat je ook niet bij Apple gekochte muziek kunt synchroniseren is wat minder groot. Over Mac OS X Lion is de afgelopen tijd via ontwikkelaars al behoorlijk wat informatie naar buiten gekomen. Er zal waarschijnlijk een betere integratie met iOS 5 zijn, de kans dat Lion in augustus op de markt komt is behoorlijk groot en de prijs zal waarschijnlijk rond de 59 euro liggen. Kopen via de Mac App Store? Die kans is aanwezig, maar waarschijnlijk kun je nog steeds gewoon doosjes in de winkel kopen.

Vanaf nu zullen de reacties bij dit artikel gesloten zijn, om de server te ontzien. Verdere discussie graag via het forum. De reacties worden na ongeveer een uur na de WWDC-keynote weer opengesteld.
Categorie(ën): Apple, Evenementen
Tag(s): ,

32 reacties op “WWDC-keynote: wat zijn de geruchten, hoe te volgen?”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • Dit is zo’n simpele Topic maar toch zo handig! Alle informatie over vanavond overzichtelijk gepost!
  Complimenten iPc!

 • idd., Sermed, helemaal mee eens!!
  Bedankt weer iphoneclub!!!
  Ik hoop dat de 3gs toch in aanmerking komt voor ios5.

 • ik kan niet wachten tot het volgende verschijnt :

  One More Thing ….(steve jobs big smile)
  iPhone 5 (H)

 • Iedereen die een live stream wilt zien…
  Kan dat doen op de website van cnn zoek maar effe bij google. want bij de vorige keynote hadden ze ook een livestream alleen met een vertraging van ongeveer 5 à 10 minuten

 • zoals boven al gezegt: Top! ik had ook niet anders van jullie verwacht moet ik zeggen!

 • Vinden jullie het niet raar dat Apple alles al laat zien?
  Misschien doen ze dit omdat ze in het geheim nog een heel nieuw product hebben wat ze ook presenteren?

 • Mooi en overzichtelijk artikel!! Complimenten!!

 • ik verwacht geen nieuwe iphone.

 • Klopt, zoals altijd weer goed bezig! Mag af en toe best even gezegd worden :)

  Mis zelf trouwens nog gizmodo, ook een van de betere live blogs

 • Goed artikel eindelijk wat duidelijkheid met een vertrouwde menig.
  Wel grappig de afkorting van iPhoneclub Ipc moet er telkens weer omlaggen, doet me denken aan hey I am a Mac – hey I am a pc.

 • Kunnen we iOS 5 vanavond downloaden?

 • Goed topic, alleen wel een fout:

  Het is niet eenmalig geweest met de live HTTP stream. Ze hebben inderdaad in Oktober de Back to Mac live verzorgd, maar daarvoor ook in September het iPod event!

 • ik hoop op een live steam …

 • Ik kan niet wachten! Ik hoop echt op een nieuwe iPhone, ook al is die kans wat kleiner..

 • Zou er vanavond met de WWDC ook een iOS 5 Bèta release van komen ?? i hope so !!

 • Ik hoop dat steve zn blauwe smalle jeans en zn witte loopschoenen zal dragen… -_-’

 • Ikzelf ben een iPhone 4 gebruiker maar ik moet toegeven dat ik wel erg snel zou vinden als voor de 3Gs geen updates meer uitbrengen. Ik ben wel echt zeer benieuwd naar iOS 5.

 • Ik wil een live stream :’( :’( :’(

 • Ik hoop dat ze eindelijk porno toelaten op de iPhone!

 • Nog 1 uur en 15 min en we weten het allemaal. Ik zit al klaar.

 • Lijkt me onwaarschijnlijk dat ze nog steeds een vanaf 17;00 unsupported device verkopen….

 • Ik hoop dat ie zijn eigen goedgekeurde biografie gaat aanprijzen ;-)

 • dus het komt niet voor de 3GS uitt ? jammer :(

 • Wat verbergt Apple hier? ;) “HOLY!!! THERE IS A COVERED WWDC BANNER. http://t.co/jwaJx3Y (via @Grg)”

 • @Marciano: Hopelijk de nieuwe iPhone, er zijn ook nog onbekende ‘lessen’ waar ze het onderwerp later over bekent maken. Had ook wel een beetje non-Apple geweest al hadden ze alles al vertelt.

 • ik hoop dat lion zo snel mogelijk in de winkel licht want ik heb gister lion op mijn mac gezet want toen ik hem via een externe hd draaide had ik nergens last van. maar op de hd van mijn mac loopt safari konstant vast en nog wat andere dingen. de uiteindelijke lion heeft dit waar schijnlijk niet.

  voor de rest is lion helemaal top!

 • http://twitpic.com/57un97 gelijk ik al eerder zei misschien houd apple nog iets achter! En gloednieuw product?

 • Die notificatietoestanden zeggen me niet veel eerlijk gezegt. Ik zou blij zijn als ze de iPod applicatie eens onder handen zouden hebben genomen met bv. Een nieuw soort cover-flow. Alleen jammer dat heel de keynote mijn concentratie parten speelt :( ik zit namenlijk in mijn examenperiode..

 • @Alexamder: tnx man!
  vanavond even http://live.cnn.com/ checken ;)

 • hoe lang duurt die onzin?

 • @Crippless: Geen updates meer voor 3GS zou behoorlijk belachelijk zijn. Maar we zullen het zien…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Aftellen naar de WWDC-keynote, eerste details iOS 5 en iCloud « iPadclub.nl
Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties