WWDC 2011: Meningen van Nederlandse app-experts

iOS 5 en iCloud zijn aangekondigd op de WWDC 2011. Experts van Nederlandse app-studio's schijnen hun licht op hetgeen wat Apple presenteerde. Lovend en met kanttekeningen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

WWDC-Meningen-Steve-Jobs-presenteertWat vinden de experts van de aankondigingen die gisteravond werden gedaan op het Worldwide Developers Conference, Apple’s jaarlijkse kers op de aankondigingstaart? We vroegen het een drietal app-ontwikkelstudio’s en kregen vier antwoorden. De Nederlandse ontwikkelaars Peperzaken, Touchwonders en MoopMobility schijnen hun licht over iCloud, Twitter-integratie, technische kansen en meer. “iCloud is een zwak begin, maar nodig voor de toekomst.”

‘Mogelijkheden van iCloud zijn groot’

Christian Apers (@caapers) is mede-eigenaar en technisch directeur van Touchwonders. Thijs van Schadewijk (@tvanschadewijk) is Managing Director bij hetzelfde bedrijf. Ze maakten onder andere de app ANWB Reiz& Magazine voor de iPad.

WWDC Meningen Thijs van Schadewijk TouchwondersThijs: “Het belangrijkste wat ik uit de keynote haal is de enorme boost die Apple aan haar ecosysteem geeft. De naadloze synchronisatie van alle content over alle apparaten die door iCloud geboden wordt, is een enorme stap vooruit. Een stap vooruit voor gebruikers die veel eenvoudiger hun digitale media kunnen gebruiken over verschillende apparaten. En een stap vooruit voor Apple omdat het steeds onaantrekkelijker wordt om -bijvoorbeeld – naast je iPhone een tablet van een ander merk te kopen. Tevens vind ik de systematische integratie van Twitter een hele slimme zet. Dit zal Twitter een verdere boost gaan geven en is denk ik ook een klap in het gezicht van Facebook. Maar bovenal is het een hele mooie en unieke feature van iOS. Het maakt daarmee de iOS-apparaten aantrekkelijker voor consumenten die in toenemende mate hun leven delen via sociale media.”

WWDC Meningen Christian Apers TouchwondersChristian: “De mogelijkheden van iCloud zijn groot. Vanuit ontwikkelaarsperspectief is de meest interessante techniek de iCloud API. Als developer ben je nu niet meer gebonden aan de lokale sandbox, maar kan je de user content (documenten, voorkeuren, app data) heel erg makkelijk in de cloud zetten. Dit maakt het mogelijk om serieuze apps voor het bedrijfsleven te maken. Alle app-content kan je backuppen, en gebruikers kunnen makkelijk tussen apparaten schakelen. Het feit dat je gebruik kan maken van iCloud stimuleert developers om apps niet als op zichzelf staande producten te zien, maar om geïntegreerde systemen te maken. Verder onderbelicht tijdens de keynote: het is super dat Core Image nu ook naar iOS komt. Dit maakt image processing veel toegankelijker voor ontwikkelaars.”

‘iCloud is een tegenvaller’

Martijn de Haan (@martijndeh) werkt bij Peperzaken als iOS lead developer. Is nu bezig met versie 5.0 van de nieuwsapp NU.

WWDC Meningen Martijn de Haan“Copy & Paste, Multitasking en nu de nieuwe Notification Center hebben iets gemeen: ze kwamen allemaal veel te laat, maar werden als geniaal gepresenteerd. Ik ben nog altijd verbaasd over de overtuiging van Apple.

iCloud is een tegenvaller, wat mij betreft, maar met iCloud verbindt Apple alle producten van de gebruiker met één systeem. Ik denk dat Apple hiermee de eerste stap zet naar een iHome: een systeem van iDevices die allemaal met elkaar verbonden staan. Apple kan zo met gemak nieuwe iDevices toevoegen: televisie’s, gaming console’s, interactieve tafels en in de verdere toekomst huishoudelijke apparaten. iCloud is een zwak begin, maar nodig voor de plannen van de toekomst. Plannen om meer i-producten te lanceren.

Met iMessage worden berichten naar alle apparaten van een gebruiker gestuurd, maar alle apparaten weten wel of de gebruiker een bericht al op een ander apparaat heeft gelezen. Communicatie moet naar de gebruiker gaan en niet simpelweg naar alle apparaten van de gebruiker. Apple is hier dichtbij, maar ze moeten nog een stap verder. Ik wil dat Apple door heeft welk apparaat ik gebruik en alleen daar een bericht naar doorstuurt. Ik wil namelijk geen tig meldingen krijg van één bericht.

Apple verwent gebruikers die meer Apple producten hebben en biedt voordelen wanneer zijn of haar vrienden ook Apple-gebruikers zijn. Apple focust zichzelf meer op retentie van gebruikers. Met een uitbreiding van het aantal apparaten, in de toekomst, ben ik erg benieuwd naar de retentiecijfers van iPhone-gebruikers versus Android-gebruikers.”

‘Apple moet gebruikers heropvoeden’

Philip Plotnikov (@PhilipPlotnikov) is oprichter van app-ontwerpbureau Jamoo.nl en legt zich toe op de handzame reisinformatiedienst MoopMobility. Maakte onder andere de apps iNap, GVB en Roamler.

WWDC Meningen Philip Plotnikov MOOP“Veel nieuwe API’s en ruim 1500 nieuwe features die ontwikkelaars kunnen gebruiken om de apps nog mooier en nog makkelijker te maken voor de eindgebruikers. Het nieuwe Notificatie Center springt daar met kop en schouders boven uit, al moet ik toegeven dat het op Android lijkt. Toch ben ik blij met de manier van integratie. Het centraliseren van notificaties en persistency (bewaren van notificaties) is een absolute must, simpelweg een element dat Apple niet kon missen. Verder is de integratie met Twitter ook een zeer sterk pluspunt. Je zou misschien kunnen afvragen waarom Facebook er dan niet bij zit. Maar het gaat hier om de insteek. Het delen van informatie via mobiele toestel (mobile driven, korte berichten) is de core van Twitter in tegenstelling tot Facebook. De toevoeging van single sign-on en volledige integratie systeembreed is daarom ook een zeer sterke toevoeging.

Bij iCloud had ik in eerste instantie een wauw-effect. Volledige synchronisatie tussen alle Apple-apparaten in huis. Het up to date houden van je adresboek, je contacten en e-mail. Flagging search en photostream, hoe handig is dat! Maar tegelijkertijd kan je je afvragen: wat is hier nieuw aan? MobileMe deed dit al. Alle aanpassingen die je op een platform deed werden ook gespiegeld naar MobileMe. Herinstalleren van je device was tevens simpelweg toevoegen van je account. En om eerlijk te zijn, Microsoft had dit al tijden met Enterprise account, toch?

Apple blinkt altijd uit in de manier waarop ze hun producten en diensten naar de markt kunnen brengen. Apple zorgt er altijd voor dat bij elke introductie van hun product of dienst een niet te grote stap genomen wordt, het is altijd de meest logische volgende stap. Wat ligt er in het verlengde van datgene waar de gebruikers reeds aan gewend is geraakt? Hoe kunnen we het huidige proces nog verder verbeteren of verfijnen? Daar ligt de kracht van Apple. Natuurlijk konden ze helemaal wild gaan met iCloud of volledige integratie doen met Lion of iOS 5, maar wat betekent dit voor de eindgebruiker? Nieuwe manieren van werken aanleren? Nieuwe infrastructuur aanleggen om mee te gaan met de technologie? Te grote stap naar mijn idee.

Wat met iOS 5 en iCloud wordt uitgebracht is baanbrekend voor de manier waarop gebruikers zullen omgaan met hardware en de content die erop staat. Features zoals Autosave, Resume, Background downloading en sync-all-over zullen de komende maanden een vertrouwde omgeving vormen voor de gebruiker om volgend jaar de volgende stap aan te kunnen kondigen. De volgende stap is denk ik ‘Stateless-connectivity‘ (zelf bedachte term): niet alleen je content zal gesynchroniseerd zijn, maar je hele (i)OS. De hardware wordt dan simpelweg een interactiemiddel om beschikking te krijgen tot je content. Je werkt thuis op je eigen Mac, gaat naar kantoor en logt in op je iMac op kantoor en krijgt exact datgene te zien waar je gebleven was. Een game die je op je iPad speelt gaat automatisch over in op een spel op je Mac. Apple zal de komende jaren de gebruiker moeten heropvoeden om af te stappen van en onafhankelijk te worden van datgene wat ze zo lief hebben, namelijk de devices zelf en meer moeten gaan vertrouwen op werken via de Cloud.”

Reacties: 38 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.