Wired: ‘Slechte 3G-ontvangst toch schuld van operator’

Wired verzamelde gegevens van ruim 2.600 iPhone-gebruikers. Ze concluderen daaruit dat de ontvangst vooral afhankelijk is van de operator. In landen waar 3G al langer bestaat, zoals in Nederland, ligt de snelheid veel hoger.

3G signaal iPhoneAls je slechte ontvangst op je iPhone 3G hebt zou dat wel eens aan je operator kunnen liggen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat Wired heeft gedaan onder 4.200 iPhone 3G-gebruikers. In de resultaten is duidelijk verschil te zien tussen verschillende landen. Wired is van mening dat de volwassenheid van de lokale 3G-netwerken bepalend zijn voor de 3G-ontvangst en niet zozeer de hardware van de iPhone. Uit het onderzoek komt ook goed nieuws voor de Nederlandse (en Duitse) gebruikers: klanten van T-Mobile hebben de snelste 3G-downloadsnelheden wereldwijd gemeten.


Die conclusie is opmerkelijk, want mobiele operators – waaronder T-Mobile – legden het probleem eerder bij Apple neer. In het onderzoek van Wired werden gebruikers uitgenodigd om hun lokale 3G-snelheid te meten. De aanpak was niet echt wetenschappelijk en de selectie was ook in hoge mate selectief (mensen met ontvangstproblemen zijn waarschijnlijk eerder geneigd om hun probleem op de kaart te zetten). Van de metingen die werden ingediend bleken 2.636 bruikbaar. Die werden op een Google-kaart uitgezet.

Regionale verschillen zijn er vooral tussen de VS en Europa. De meeste mensen zonder 3G-signaal zitten in de VS, de hoogste downloadsnelheden (gemiddeld 1.822 kbps) werden bij T-Mobile in Nederland en Duitsland gemeten. Wired merkt daarbij op dat veel 3G-netwerken in Europa al sinds 2001 bestaan, terwijl AT&T in de VS pas in 2004 aan haar 3G-netwerk begon. De Canadese operators Rogers en Fido staan op plaats twee met een gemiddelde snelheid van 1.330 kbps. De rest zit onder 1.000 kbps. De ontvangst kan per buurt ook sterk verschillen. Dat ligt niet alleen aan de hoge gebouwen, maar ook aan het feit dat in bepaalde buurten veel 3G-gebruikers op een kluitje zitten en allemaal gebruik willen maken van dezelfde mast.

Het Nederlandse initiatief Slechtedekking.nl is inmiddels ook mooi opgeschoten, maar deze website meet niet de signaalsterkte of -zwakte per locatie, waardoor de gegevens niet op vergelijkbare wijze geïnterpreteerd kunnen worden met de gegevens van Wired.

Via: Wired en Fortune

Met dank aan Gaston voor de tip!

Reacties: 36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.