Appsterdam officieel van start

Mike Lee heeft dit weekend Appsterdam officieel gestart. Dit initiatief gaat ervoor zorgen dat appontwikkelaars massaal naar Amsterdam komen om samen te werken aan apps.

appsterdamAmsterdam was dit weekend de plek waar de Summer of Appsterdam van start ging. Dit initiatief van ontwikkelaar Mike Lee gaat ervoor zorgen dat applicatieontwikkelaars bij voorkeur naar Amsterdam trekken, omdat daar alles gebeurt. Mike Lee was medeoprichter van Tapulous, maar vertrok voordat het werd verkocht aan Disney. Hij reisde rond, raakte teleurgesteld in de VS en kwam via verschillende steden in Amsterdam terecht, als meest leefbare stad ter wereld. Nu is zijn missie om van Amsterdam ook nog dé app-ontwikkelstad van de wereld te maken.


Waarom niet Silicon Valley? Door de visumpolitiek van de VS is het lastig en kostbaar om als buitenlander een green card te krijgen. Amerikanen die in Europa willen werken hebben het een stuk makkelijker: dankzij een overeenkomst tussen Nederland en de VS hebben Amerikanen niet te maken met de gebruikelijke emigratieregels en kunnen ze hun visum elk jaar laten vernieuwen als je een bedrijf in Amsterdam bent gestart. Helaas werkt het andersom niet.

Dit weekend ging Appsterdam officieel van start, met rondleidingen door lokale vrijwilligers. Er zullen ook meetups plaatsvinden, er komen officiële hangouts (onder andere bij de NDSM-werf in Amsterdam Noord) en er zal ook kunstmatig strand worden aangelegd waar de ontwikkelaars languit in het zand over hun apps kunnen praten. Volgens Lee zijn de ontwikkelaars ambachtsmensen, die met elkaar concurreren op basis van visie. In een bedrijf met duizenden collega’s kom je niet ver met een visie, als zelfstandige ontwikkelaar wel. Maar dan moet je wel de mogelijkheid hebben om van elkaar te leren. Appsterdam gaat dat mogelijk maken.

Lee heeft bij de nuchtere Hollanders misschien wel de juiste voedingsbodem gevonden. In een artikel in de New York Times vertelt hij dat het voor een gewone ontwikkelaar een droom is om een bedrijf op te bouwen en een miljoen per jaar te verdienen. In Silicon Valley word je uitgelachen, omdat een miljoen kinderspel is en je ook nog een dure auto, een aantrekkelijke partner en een lucratieve exitstrategie moet hebben. Mensen die wat meer met beide benen op de grond staan, zullen zich meer in Amsterdam thuisvoelen, denkt Lee. Amsterdam weerspiegelt de waarden van hem en zijn collega-ontwikkelaars. Bijkomend voordeel is dat er ook genoeg ontwerpers, marketingmensen en andere professionals te vinden zijn, die nodig zijn om de apps aan de man te brengen. Andere startup-plekken in Londen, Berlijn en Ierland zijn volgens Lee minder geschikt: Londen is veel te duur, Berlijn is geen handige plek om kinderen te laten opgroeien en Ierland is te afgelegen.

Investeringsfonds Appsterfund

Om het ontwikkelen van apps in Amsterdam nog verder te stimuleren heeft investeerder Floris van Alkemade van Solid Ventures aangekondigd dat hij een investeringsfonds met de naam Appsterfund gaat starten. Vanuit Appsterdam is er investeringsgeld beschikbaar met bedragen tussen de 10.000 en 50.000 euro per bedrijf.

Wie zijn dan die ontwikkelaars, die deel gaan uitmaken van Appsterdam? Op het persoonlijke blog van Mike Lee staat een lijstje van mensen die hij bedankt. Zie ook zijn blogposting ‘We actually pulled this off‘. En er is meteen een officieel magazine verschenen (PDF).

De officiële website is hier te vinden: appsterdam.rs

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.