Gerucht: niet één maar twee nieuwe iPhones in september

Volgens 9to5Mac komt Apple dit najaar met twee nieuwe iPhones, een goedkoper en een duurder model.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iPhone en iPod touchAfgelopen woensdag kon je op iPhoneclub lezen dat de nieuwe iPhone, die in september verwacht wordt, lichter en dunner zal zijn dan de huidige iPhone 4. Vanwege die dunnere behuizing zou het toestel echter ook “ingewikkelder” zijn om te assembleren. Een bericht van 9to5Mac wijst er nu op dat Apple dit najaar niet één, maar twee nieuwe toestellen zal introduceren. Daarnaast krijgt ook de iPod touch een upgrade en kunnen we een nieuw iPad-model verwachten, die de iPad HD zal gaan heten.

Het Amerikaanse Wall Street Journal berichtte woensdag niet alleen dat Apple, zoals verwacht, met een geheel nieuw iPhone-model (dunner en lichter) komt, maar blies ook de geruchten over een goedkopere en kleinere iPhone weer nieuw leven in:

Apple is ook bezig geweest met een goedkopere telefoon met nieuwe functies zoals een ‘edge to edge’-scherm.

De website 9to5Mac beweert nu op basis van een ingewijde, die volgens de site “in het verleden betrouwbaar is gebleken”, dat Apple dit najaar met twee toestellen komt, die compleet verschillend van elkaar zijn. Beide toestellen zouden de iPhone 3GS en iPhone 4 gaan vervangen, die nu gericht zijn op het goedkopere en duurdere segment.

Het ene is een ‘low-end’-variant als antwoord op de goedkope Android-markt, aldus de bron. Het andere is een ‘high-end’-model met een volledig nieuw ontwerp. Deze twee apparaten zullen meteen van elkaar te onderscheiden zijn.

Nadere informatie ontbreekt echter. 9to5Mac’s Seth Weintraub speculeert dat het goedkopere iPhone-model het uiterlijk van de iPod touch zou kunnen krijgen. Hij gelooft naar eigen zeggen niet dat de iPhone 4 met een losse verkoopprijs van 599 euro, of de iPhone 3GS met een prijs van 499 euro, met goedkope Android-telefoons kunnen concurreren.

Een goed startpunt is volgens mij de huidige iPod touch. De iPod touch heeft dezelfde resolutie als de iPhone 4, maar met een slechte(re) kijkhoek omdat het scherm geen In-Plane Switching (IPS) heeft. Daarnaast is de camera een fractie minder goed dan die van de iPhone 4, heeft het geen GPS, minder RAM-geheugen en gaat de accu minder lang mee. En ook het telefoonaspect ontbreekt uiteraard.

Weintraub denkt daarom dat Apple van diezelfde iPod touch een dunnere smartphone zou kunnen maken met bijvoorbeeld een 3-megapixel camera, die geschikt is voor de netwerken van alle internationale telecomoperators, oftewel een “world phone” zoals hij het noemt. Ook zou Apple dit toestel anders kunnen positioneren als de iPhone 4 door het te koop aan te bieden op dezelfde manier als iPods worden verkocht: in elektronicawinkels, op vliegvelden enzovoorts. Als basis voor deze speculatie noemt hij bovendien een belangrijke uitspraak van Apple’s Chief Operating Officer Tim Cook, die de topman deed ten overstaan van analisten:

We willen dat de iPhone niet alleen voor de rijken is.

Apple verkoopt de goedkoopste iPod touch nu voor 229 euro. Volgens Weintraub boort Apple een compleet nieuwe markt aan als het een smartphone op de markt kan brengen met een prijsniveau onder de 300 euro. Hij denkt dat dit het “iPod moment” van de iPhone zou kunnen zijn, zoals het bedrijf destijds concessies (USB in plaats van FireWire en Windows-ondersteuning) deed om de iPod aantrekkelijker te maken. Dit leidde ertoe dat iedereen het apparaat wilde kopen en de iPod de populairste mp3-speler werd.

Ondertussen gaan er ook geruchten over een zesde generatie iPhone, die volgend jaar op de markt moet komen. Volgens Wall Street Journal gaat krijgt de iPhone dan een ingrijpende upgrade, waarbij Apple volgens een ingewijde nadenkt over een nieuwe manier om het toestel op te laden. Dit wijst er op dat Apple vanaf iOS 5 niet alleen draadloos synchroniseren, reservekopieën maken en updaten mogelijk gaat maken, maar met de komst van de iPhone 6 ook draadloos opladen mogelijk zou kunnen maken. Daarmee zou Apple overigens niet de eerste zijn. HP (voorheen Palm) doet dit namelijk ook met zijn TouchStone-technologie.

Reacties: 40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.