Onderhoud iTunes Connect om internationale prijzen iTunes gelijk te trekken? (Update)

MacStories-redacteur Frederico Viticci ziet aanwijzingen dat het geplande onderhoud aan de beheeromgeving iTunes Connect bedoeld is om de prijsverschillen in de (Mac) App Store en iTunes Store te minimaliseren.

WisselkoersenEerder vandaag kon je op iPhoneclub lezen dat Apple tussen 18:00 uur vanavond en 1:00 uur donderdagochtend onderhoud aan de beheeromgeving iTunes Connect zou gaan uitvoeren. Dit zou mogelijk te maken hebben met de verbindingsproblemen van de (Mac) App Store en iTunes Store, waar gebruikers dinsdag mee te maken kregen. Maar mogelijk is er meer aan de hand. Redacteur Frederico Viticci van MacStories ziet naar eigen zeggen sterke aanwijzingen dat Apple het onderhoud pleegt om de internationale iTunes prijzen weer gelijk te krijgen. Die zijn het afgelopen jaar door de sterke koerswisselingen van internationale valuta aanzienlijk uit balans geraakt. Bewijs of informatie van insiders heeft hij echter niet, maar een interessante theorie is het wel.

Viticci baseert zijn theorie op een recente tweet van de Australische politicus Ed Husic. Hij had in maart in het Australische parlement geklaagd over de (Australische) prijzen van Apple. Husic liet via zijn Twitter-account weten dat Apple “half juli” terug zou komen op zijn bezwaar. Hoewel de politicus voornamelijk doelde op verschillen in hardwareprijzen, denkt Viticci dat de reactie van Apple zou kunnen zijn dat de ‘wisselkoers’ van iTunes “opnieuw gecalibreerd” zou kunnen worden. De koers van de Australische dollar staat op 1,03 Amerikaanse dollars, terwijl de huidige wisselkoers van iTunes uitgaat van een gemiddelde van 0,60 Amerikaanse dollars. Een populair nummer dat in de Amerikaanse iTunes Store 1,29 dollar kost, kost daardoor in Australië maar liefst 2,34 dollar. In de eurozone (dus ook in Nederland) kost hetzelfde nummer volgens de huidige iTunes-koers 1,81 dollar, terwijl de euro veel meer waard is dan de dollar en het nummer dus goedkoper zou moeten worden.

Het prijsverschil van een track van Bruno Mars in internationale iTunes Stores

Een andere aanwijzing die de MacStories-redacteur ziet, is het feit dat Apple in de aankondiging voor ontwikkelaars duidelijk aangeeft dat er “iets aan het prijsmechanisme” zal veranderen. Prijswijzigingen die ontwikkelaars gedurende het onderhoud doorvoeren leiden ertoe dat de applicatie niet meer beschikbaar is totdat het onderhoud is afgerond, zo valt in de aankondiging te lezen. Ook het feit dat Apple in de aankondiging enkele landen noemt waar gebruikers gedurende het onderhoud mogelijk geen content kunnen kopen is interessant. Dit blijken met uitzondering van Mexico de landen te zijn waar de prijzen hoger uitvallen: Verenigd Koninkrijk, Australië, Zwitserland, Japan en Noorwegen. De Eurozone hoort hier ook bij, maar die wordt niet genoemd.

Het prijsverschil van Angry Birds in internationale App Stores

Omdat totaal niet duidelijk is hoe het systeem van Apple werkt, is het gissen naar de werkelijke reden voor het onderhoud. Het zou inderdaad zo kunnen zijn dat de internationale prijzen gelijk worden getrokken. Dit zou wel verklaren waarom Apple de prijswijzigingen voor applicaties als het ware ‘parkeert’ en pas na het onderhoud doorvoert. Eventuele aanpassingen zouden de wijzigingen van Apple immers weer ongedaan kunnen maken. In het licht hiervan is ook het nieuws dat 9to5Mac vanavond naar buiten bracht interessant. Volgens de website zou Apple van plan zijn om internationale prijzen van Macs — MacBook Air, witte MacBook, Mac mini en Mac Pro — die op het punt staan om een upgrade te krijgen naar beneden te gaan bijstellen.

Anderzijds is de suggestie dat het om onderhoud voor de release van Mac OS X Lion — die volgens de geruchten vanaf morgen via de Mac App Store verkrijgbaar is — zou gaan ook plausibel. Hoe dan ook, om 1:00 uur vannacht zou het onderhoud moeten zijn afgerond en zal hopelijk duidelijk worden of er iets veranderd is of dat alles gewoon bij het oude is gebleven.

Update 23:58:
Angry Birds duurder geworden in Britse App Store
Enkele minuten na publicatie van het artikel wordt al duidelijk dat de prijzen in internationale App Stores zijn gedaald en gestegen. In Groot-Brittannië is de prijs gestegen. Apps die voorheen in de Amerikaanse App Store 99 dollarcent kostten en in de Britse 59 pence, kosten voortaan 69 pence. In Zwitserland en Japan zijn apps goedkoper geworden. In Japan kostte de goedkoopste app gisteren nog 115 Yen, vandaag is dat 85 Yen, zo meldt 9to5Mac. Ook in Australië zijn de prijzen gedaald.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.