iculture-populaire-apps
Populaire Apps De meest gedownloade apps van de afgelopen week

‘We renden van kroeg naar kantoor om WK-2010 te updaten’

Tijdens de Appening in Groningen vertelde Harry Wagenaar van ITNext praat over de ontwikkeling van zijn WK-2010 app die de App Store bestormde voor de iPhone en iPod touch. De applicatie werd snel gemaakt en met de hand bijgewerkt.

WK-2010 app iPhone iPod touch headerEerder deze week werd De Appening in Groningen gehouden. Daar vertelden verschillende geïnteresseerden in apps hun visie op applicaties, het beleid van de App Store en ontwikkelingen. Harry Wagenaar van ITNext deed er een boekje open over de ontwikkeling van enkele simpele applicaties. Zo maakte hij de tijdelijk enorm succesvolle app WK-2010 in twee weken tijd buiten het werk bij zijn bedrijf om. Op een zolderkamertje. “We voerden alle standen handmatig op de computer in terwijl we de wedstrijden op tv zagen.


Harry WagenaarEr is nog niet echt een app voor het WK“, dacht Wagenaar even voor het aanbreken van het grote voetbaltoernooi in Zuid-Afrika vorig jaar. In twee weken tijd werd de applicatie voor de iPhone en iPod touch gerealiseerd. Even na introductie in de App Store besteeg de applicatie al snel de zevende plaats in de lijst van meest gedownloadde gratis toepassingen in de App Store. Een aantal uren later voerde de applicatie de lijst al aan. In korte tijd werd de app over het voetbaltoernooi enorm vaak gedownload. Maar de productie ervan was allesbehalve professioneel, laat Wagenaar doorschemeren:

“We hebben WK-2010 met zijn tweeën in twee weken tijd in de avonduurtjes gemaakt. We verzamelden data, maakten schermpjes en moesten we nog een naam en icoontje verzinnen. Ik ben geen designer, dus ik ging op zoek naar een logo en nou… deze plukte ik ergens vandaan en vond ik wel mooi.”

Er volgt gelach vanuit het zaaltje in de Hanze Sociëteit in Groningen, waar de zolderontwikkelaar zijn verhaal vertelt. Het geeft de nonchalance aan waarmee hij begon aan de applicatie – en dat blijkt ook uit het feit dat de infrastructuur voor het melden van de wedstrijdstanden helemaal niet was aangelegd. Dus werden alle gele kaarten, doelpunten en statistieken met de hand ingevoerd op een computer, rechtstreeks van het televisiescherm geplukt.

Bij de finale Nederland – Spanje was dat flink irritant. Er vielen nogal wat gele kaarten en we keken de wedstrijd in de kroeg, dus moesten we elke keer op en neer naar kantoor.

Het succes van de app was volgens Wagenaar niet omdat of ondanks de ontwikkelaar het niet professioneel aanpakte. Dat schuilt ergens totaal anders in. “WK-2010 doet niet zoveel. Maar dat hoeft ook niet. Een app moet altijd simpel zijn. De enige vraag die je jezelf stelt bij het WK is: wat is de stand? Die vraag hebben we beantwoord.” De mening dat een applicatie altijd simpel moet zijn wordt gedeeld door Oane Hettema van BeepRoger, een bedrijf dat zich bezighoudt met interactie-design en eveneens spreker op De Appening:

Don’t make me think, dat moet de strekking zijn van een app. Een iPhone en een iPad moeten zijn als Barbapapa, ze moeten altijd precies zijn wat op dat moment uitkomt.

Inmiddels is de applicatie WK-2010 uit de App Store verdwenen. Op iPhoneclub besteedden we er destijds een artikel aan en noemden we de app in het overzicht van de leukste apps voor het wereldkampioenschap voetbal.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.