Apple krijgt domeinnaam iPods.com in bezit

Apple heeft met succes de domeinnaam iPods.com opgeëist. Apple klopte aan bij de WIPO, de World Intellectual Property Organization. Ze hadden daarbij waarschijnlijk gebruik gemaakt van een regeling, waarbij je een domeinnaam kunt opeisen als een andere partij er ter kwader trouw gebruik van maakt of geen rechten heeft om het handelsmerk te gebruiken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipod_touchDe World Intellectual Property Organization (WIPO) heeft besloten dat de domeinnaam iPods.com moet worden overgedragen aan Apple. Apple had in mei een klacht ingediend bij de WIPO. Voorheen had Apple nog wel eens de neiging om domeinnamen te kopen voor flinke bedragen. Zo zou Apple in 2007 het domein iPhone.com voor een bedrag van zeven cijfers hebben gekocht. Het deponeren van een klacht is veel goedkoper: het kost een paar duizend dollar en wordt binnen een paar weken afgewikkeld.


Daarbij werd waarschijnlijk gebruik gemaakt van de Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP) waarbij je een domeinnaam kunt opeisen als het identiek of vergelijkbaar met een handelsmerk is, waardoor verwarring kan ontstaan. Het helpt daarbij ook als de huidige eigenaar geen recht heeft om de naam te gebruiken, er geen legitieme belangen bij heeft of wanneer de naam ter kwader trouw wordt gebruikt. De situatie is bij iPods.com anders dan bij iCloud.com. Apple zou begin dit jaar voor 4,5 miljoen dollar de domeinnaam iCloud.com hebben gekocht van een Zweeds bedrijf dat (geheel ter goeder trouw) een online opslagdienst aanbood onder de naam iCloud.

Het is wel opvallend dat Apple zo lang heeft gewacht. iPods maken nog maar een klein deel uit van Apple’s omzet. Afgelopen kwartaal daalden de verkopen opnieuw, nu met 20 procent. Er worden al bijna een jaar lang meer iPads dan iPods verkocht. De iPod bestaat dit jaar tien jaar en gaf het startschot voor het post-PC-tijdperk, waaruit producten als de iPhone en iPad zijn ontstaan. Die zijn nu samen goed voor 70 procent van de omzet van Apple.

Informatie

Laatst bijgewerkt
1 augustus 2011 om 2:08
Onderwerpen
,
Categorie
iDevices

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.