Google: ‘Apple voert vijandige actie tegen Android’

David Drummond vice-president van GoogleVice-president David Drummond van Google laat zich in een officiële Google-blogpost bezorgd uit over het patentenbeleid dat Apple, Microsoft, Oracle en andere partijen uitvoeren om Google’s mobiele telefoonsysteem Android het leven zuur te maken. “Het succes van ons besturingssysteem zet de bedrijven aan tot een vijandige, georganiseerde campagne tegen Android en dat voeren ze uit via valse patenten.”

In de blogpost legt Drummond eerst uit waarom de bedrijven het gemunt zouden kunnen hebben op Google:

Microsoft en Apple vlogen elkaar altijd in de haren, dus als die de handen ineen slaan weet je dat er iets aan de hand is: Android gaat als warme broodjes over de toonbank. Elke dag worden er meer dan 550.000 Android-apparaten geactiveerd dankzij een netwerk van 39 fabrikanten en 231 telecomproviders. Android en andere platformen concurreren hard tegen elkaar en dat zorgt voor fraaie nieuwe toestellen en verbazingwekkende nieuwe apps.

Ze proberen ons nu te pakken op valse patenten. Bij de aanschaf van oude Novell-patenten werkten ze samen zodat Google de patenten niet in handen kreeg, waarna ze nu 15 dollar willen slaan uit elke Android-licentie. Op die manier wordt het voor fabrikanten duurder om het verder gratis zijnde Android als besturingssysteem te gebruiken en wordt Windows Phone in het zadel geholpen. Daarboven klaagt onder meer Apple fabrikanten als HTC, Motorola en Samsung aan. Patenten werden in het leven geroepen om innovatie te beschermen, maar tegenwoordig worden ze enkel als wapen gebruikt om innovatie te stoppen.

Volgend Drummond kan het aantal patentclaims waar een moderne smartphone mee te maken kan krijgen, oplopen tot wel 250.000 stuks. Die zijn volgens de topman vaak hoogst bedenkelijk en worden puur misbruikt om Android-toestellen duurder te maken voor consumenten. Mogelijk refereert hij daarbij aan de twee patenten waarvoor Apple HTC voor het gerecht heeft gesleept. Die hebben nogal algemene beschrijvingen. De patenten die daar in het geding zijn, zijn 5.946.647 (“a system and method for performing an action on a structure in computer-generated data”) en 6.343.263 (“real-time signal processing system for serially transmitter data”).

We kijken intensief naar manieren om te voorkomen dat concurrenten als Apple Android de nek omdraaien. Een van de manieren is ons eigen patentportfolio uitbreiden. Als we niet ingrijpen nu, hebben kopers minder keuzes voor hun volgende telefoon.

Engadget meldt dat twee medewerkers van Microsoft het verhaal van Google ontkrachten middels tweets. Zij stellen dat ze Google hebben benaderd om mee te bieden op de patenten die nu in hun nadeel werken.

Via MacRumors

Categorie(ën): Apple, opmerkelijk

24 reacties op “Google: ‘Apple voert vijandige actie tegen Android’”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • Blijkbaar weet de linker-hand van Google niet dat de rechter-hand verzoeken om samenwerking afwijst… Pijnlijk…

 • Patenten werden in het leven geroepen om innovatie te beschermen, maar tegenwoordig worden ze enkel als wapen gebruikt om innovatie te stoppen.

  Hier heeft deze man toch wel gelijk. Al dat gedoe rondom patenten tegenwoordig is een beetje zielig. Maar zo werkt dat, helaas, in de corporate world.

 • Google valt heerlijk door de mand, beetje zielig lopen doen terwijl ze de gelegenheid hadden om mee te doen aan de deal, erg dom.

 • Apple voert vijandige actie tegen Android.

  Wat is hier het probleem? Zijn toch concurrenten?

 • Google heeft gelijk, dat zielige gedrag van Apple en co om maar Android klein te maken… ben pro apple, maar Google heeft gewoon gelijk

 • @Dereck: Dat zijn mooie woorden maar in werkelijkheid heeft het bijna nooit zo gewerkt, Google is nu in ene het heiligeboontje (had ook Apple kunnen zijn). Aan de andere kant is het vrij logisch, je probeerd toch op alle mogelijke manieren je eigen producten te beschermen, want wat als Google de patenten had gekregen, moest Apple dan ook geen royalty’s betalen? En aangezien Microsoft zelf aangeboden heeft om de patenten samen te kopen vind ik dit nu vrij zwak van zo een multinational!

 • @hoi: http://www.google.nl/search?q=google+sues+patent

  Hoe vaak vind jij hier dat Google iemand aanklaagt voor gebruik van hun patenten?
  (Ja, link is naar google zoekmachine. Vooruit, hier die van Bing: http://www.bing.com/search?q=Google+sues+patent )

  Google heeft gelijk: tegenwoordig wordt er bijna alleen nog maar (aan)geklaagd over die patenten, ipv dat die bedrijven gewoon proberen iets innovatiefs te verzinnen. Dat is wat google doet.

  (Ik ben geen Android- of Google fanboy, uiterst tevreden met mijn iPhone. Maar Google levert wel een gratis mobiel OS en probeert zo goed mogelijk te innoveren ipv vooruitgang afremmen en aanklagen. Kunnen veel bedrijven wat van leren.)

 • Origineel geplaatst door Dereck:

  Hier heeft deze man toch wel gelijk. Al dat gedoe rondom patenten tegenwoordig is een beetje zielig. Maar zo werkt dat, helaas, in de corporate world.

  Helaas is een van de doelen van het octrooieren van uitvindingen de concurrentie beperken. En Apple is bepaald niet gespeend van kleinzieligheid.

 • Net of Apple zo gek is die patenten te verkopen..

 • Vroeger was t MS die free software hekelde, nu blijkt steeds meer dat ook Apple die kant op gaat. Zou t jammer vinden. Is niet des Appels :-( hoop niet dat het begin markeert van een post-Steve tijdperk…

 • Ben ook een Apple gebruiker, maar niet altijd een hevige fan. Wees nu eerlijk. We betalen veel geld voor de toestellen, ze zien er wel gelikt uit maar wil je er alles uithalen zoals bij een Android systeem, moet je jailbraken. Dat spreekt niet echt voor een fabrikant.

 • Kenmerkende voor een snelle markt als de telecom. Een product als computers is compleet uitgekauwd en geen markt voor (duur) juridisch geneuzeld. Dat geldt ook voor de automarkt, zou toch wat zijn als merk A zomaar merk B aanklaagd omdat die ook hetzelfde symbooltje gebruitk om aan te duiden dat de olie op is (die zijn ook gelijk).

  Maar bij angst voor concurrentie en het gebrek aan een goed aanbod voor de vraag die er is, wat de andere merken dus duidelijk wel hebben, ga je maar triest lopen doen van “Mam, ze pesten me”. ;)

 • Dus patenten van anderen gebruiken is innovatief?
  Ze moeten dan echt de betekenis van innovatie beter bestuderen…

 • @Google: dial 9 whine whine

  Patentenspelregels zijn er niet voor niets.
  Maar zo gaat het altijd: Als je naar anderen kunt wijzen die iets fout doen een graantje meepikken, zelf over de schreef en de vermoorde onschuld spelen. Zo maakt je jezelf onsterfelijk belachelijk.
  Zeker van een bedrijf als Google mag je volwassener gedrag verwachten.

  Noot: Heb een iphone maar heb niks tegen Android – is gewoon een goed product!

 • Het zal wel van ergens komen dat men zegt dat men in het bedrijfsleven weinig vrienden maakt…….

 • @Jerry:

  Helemaal mee eens. Als er een innovatie gedaan is word er een patent op gelegd. Als google een innovatie heeft leggen ze er ook een patent op (als ze slim zijn tenminste)

 • Als die drie sukkels eens een keer samen gaan werken… Lijkt me een perfect plan.

 • http://daringfireball.net/2011/08/google_patently_absurd

  Ben het hier grotendeels mee eens: dat patenten vaak misbruikt worden ook, is een feit. Maar Google’s klacht hier is compleet misplaatst, gezien hun persoonlijke geschiedenis met deze zaak.

 • Een pakkend citaat (ook via Daring Fireball):

  If you have a monopoly business and generate monopoly profits and take those monopoly profits to another industry and gave away what your competitors (must) charge for, which led you to quickly capture the dominant market share, would you…

  …whine like a bitch?

 • Google is nu misschien innovatief maar toen android net uitkwam was het een exacte kopie van iOS. Omdat de juridische molen nou eenmaal trager werkt (en soms ook handig is om daar even mee te wachten) moeten ze er nu voor betalen.

 • Foei! Dus dat arme Google wordt nu bedreigd door grote boze andere bedrijven? En dat doen ze ook nog eens met nutteloze patenten??

  Diezelfde nutteloze patenten waar Google een openingsbod van 1 miljard voor gedaan heeft?

  Met die prijsstellingen heb ik ook nog wel wat nutteloos spul voor Google in de aanbieding. :)

 • Succes? Door gewoon je OS op quasi alle toestellen standaard te laten installeren, dat noem ik geen succes.

 • goh doen ze lelijk tegen je? ach en je bent zelf altijd zo netjes.
  arme jongen, wil je een snoepje?

 • @Wouter: Zo lust ik er nog wel een paar. En waar is iOs (gedeeltelijk) een kopie van…Symbian, Palm. Zo kun je alle besturingssystemen wel klonen van elkaar noemen.
  Wat een gezeur altijd over Google, MS en Apple. Er word er altijd maar 1 de dupe van en dat is de consument.

Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties