iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Saaie zondag? Bezoek een monument met Rijksmonumenten.info op de iPhone

Rijksmonumenten.info bevat een groot overzicht van 61.000 Nederlandse rijksmonumenten. Je kan ze vinden in een lijst, op een kaart of via augmented reality.

Rijksmonumenten.info voor iPhone iPod touchEr zijn 61.000 rijksmonumenten in Nederland. Dat laat de nieuwe Nederlandse iPhone-applicatie Rijksmonumenten.info zien in de zoekbalk. Met de app van ab-c media kun je nabije monumenten op een kaart of in augmented reality bekijken en kun je op een monument klikken om er informatie en foto’s over te lezen en bekijken. Bij een aantal gebouwen die kenmerkend zijn voor de Nederlandse geschiedenis kun je eveneens naar binnen kijken aan de hand van 360 graden-panorama’s.


De Augmented Reality-stand van de applicatie laat je door de lens van de camera naar de omgeving kijken en toont daarop met blauwwitte vaandels waar de monumenten zich bevinden. De techniek wordt mede mogelijk gemaakt door Layar en werkt aardig, maar als je in een rijke historische omgeving bent, lopen de vaandels al snel door elkaar en moet je een hele stabiele hand hebben om het overzicht te behouden. Een probleem dat meer augmented reality-apps hebben.

De nabije rijksmonumenten kunnen ook bekeken worden op een Google Maps-kaart met dezelfde vaandels of in een lijst die op afstand gesorteerd is. Daar staat een naam van het monument vetgedrukt boven de plaatsnaam. Links ervan staat een foto, maar die is helaas lang niet altijd aanwezig. De applicatie haalt zijn informatie uit papieren van de overheid en Wikipedia. Van de laatste bron wordt ook de foto gehaald. Als er geen foto voorhanden is, toont er een foto met een vraagteken erin. Ook is niet elk monument voorzien van even veel informatie. De Korenbeurs in Groningen heeft bijvoorbeeld twee beschrijvingen vanuit de overheid, een foto én een Wikipedia-pagina, terwijl van een gebouw in Winschoten alleen een kenmerkende puntgevel wordt genoemd.

Rijksmonumenten.info is ondanks het ontbreken van informatie hier en daar, misschien wel de meest uitgebreide geschiedenis-app van Nederland. Eerder besproken apps op dit gebied zijn Historypin, Xwashier en Madurodam in Beeld.

Downloaden: Rijksmonumenten.info (gratis)

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.