Totale make-over voor blogdienst Posterous op de iPhone

Posterous is totaal vernieuwd op de iPhone en iPod touch. Het is nu niet langer een dienst om mee te bloggen, maar bijna een soort Instagram-achtige applicatie voor blogberichten mee geworden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Posterous iPhone iPod touchDe blogdienst Posterous, waarop je gratis een weblog kan aanmaken, is een radicaal andere kant opgeslagen op de iPhone en iPod touch. Waar je met de toepassing voorheen enkel artikelen kon publiceren, is de hoofdmoot nu een nieuwsfeed met nieuwe blogs van schrijvers die je volgt. Die wordt gepresenteerd op een Instagram-achtige manier. Ook Posterous Spaces, waarmee je een (privé)weblog voor specifieke groepen kan opzetten, wordt nadrukkelijker naar voren gebracht.


Mensen die Posterous voor de iPhone al langer gebruiken, staat een lichte cultuurshock te wachten. Posterous is Instagram geworden. Maar dan is het een variant waarin niet alleen foto’s, maar ook andere media zoals tekst en video centraal staan. De indeling in de tabbladen komt overeen. De meest linkse heet Reader en daar zie je de laatste posts van mensen die je volgt. Er is zelfs een tabblad bovenin om meteen de populairste posts op heel Posterous te bekijken – inclusief de mogelijkheid om de mensen achter de blogs meteen te volgen. Uiteraard kan elk bericht verrijkt worden met je ‘like’ of reactie. Het zijn de foto’s die je naar een blogpost moeten trekken; de bijbehorende tekst zie je pas als je doorklikt.

In Activity zie je in een oogopslag wie er reageert en op de like-knop geklikt heeft, op jouw blog. Die activiteit zou wel eens fors hoger kunnen liggen dan voorheen. Er is een volgcultuur gecreëerd in versie 3.0 en die begint al bij het opstarten van de app, als je wordt aanbevolen Twitter- of Facebook-contacten te volgen.

De middelste knop is een soort homeknop en, gelukkig, schuilt daar nog steeds de mogelijkheid achter om een blog te maken. De kop van de nieuwe blog en het bijbehorende tekstvak worden van het toetsenbord gescheiden door een gele balk waarmee je foto’s en een locatie kan toevoegen, en waarmee je bepaalt op welke Spaces de blog gepubliceerd wordt. Bovendien kan je handmatig aangeven naar welke sites de post wordt doorgestuurd: Twitter, Facebook, Flickr, YouTube of allemaal? Onder het meest rechtste tabblad in het hoofdmenu, Profile, vind je meer instellingen. Daar kun je onder andere aangeven in welke kwaliteit de geüploade video’s op de site moeten verschijnen.

Dat Posterous Spaces een prominente plek heeft gekregen in de applicatie, is eigenlijk meer dan een update. Het is een cultuurommezwaai die de site graag wil maken. Posterous is niet slechts een plek voor een weblog, maar een onderdak voor de foto’s van je teamuitje die verschillende leden uploaden. Een onderdak voor interne werkgroep-verslagen en een plek om mooie afbeeldingen met je vriendin te delen. Alle Spaces zijn te bedienen vanuit de app.

Personen die hun Posterous gebruiken om langere, persoonlijkere stukken te publiceren, zullen misschien even slikken. Met de nieuwe app lijkt de nadruk meer dan ooit te liggen op haastige content om snel likes op foto’s te vergaren. Het is natuurlijk aan de gebruikers of Posterous hierdoor niet heel erg op Tumblr, of zelfs Instagram gaat lijken. De app zelf is er beslist niet op achteruit gegaan.

Downloaden: Posterous (gratis)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.