Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Woordjacht: online Nederlandse woorden vinden tegen anderen

Nadat Wordfeud het oude Scrabble reïncarneerde voor de iPhone en iPod touch, wordt nu Boggle opnieuw in het leven geblazen met Woordjacht. Spelers gaan in een gegeven tijd op zoek naar zoveel mogelijk worden.

Woordjacht iPhone iPod touch woordenspelEr is een nieuw Nederlandstalig woordspel voor de iPhone en iPod touch verschenen dat de concurrentie met het razend populaire Wordfeud aandurft. Het leent zijn spelconcept niet van het aloude bordspel Scrabble, maar van het spelletje Boggle. Dat betekent dat je in een beperkte tijd zoveel mogelijk woorden moet maken in een veld van 4 x 4 letterblokken. Degene die de meeste punten heeft gehaald, wint de online ronde.


Het aantal spelers dat mee kan doen aan een spelletje online Woordjacht gaat verder dan 2. In onze testsessie speelden we een paar spelletjes met vier en met vijf tegenstanders. Die hebben allemaal een willekeurige spelersnaam, want voor een eigen gebruikersnaam moet je de Pro-uitbreiding aanschaffen in de applicatie. Die biedt meer voordelen, maar daarover later meer.

De woorden die je maakt in Woordjacht, moeten voortkomen uit blokken die recht of schuin naast elkaar liggen. De introductie van Boggle (met “Mr. Boggle” Frank Kramer, zie video hieronder) legt dat nog duidelijk uit. Voor elk woord van drie letters krijg je een punt. Voor alles daarboven loopt de score hoog op. Bovenin het scherm zie je hoeveel punten er in totaal te halen zijn. Aan het einde van het spel staan de scores van spelers onder elkaar en zie je hoeveel procent van de geraden woorden iedereen heeft gehaald. Zodra je begint te spelen, wordt je meteen in een bezige online pot geworpen en kun je direct beginnen. Na het scorescherm start het nieuwe potje alweer in enkele seconden. Woordjacht is een vlot spel.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Helaas kan in Woordjacht dezelfde frustratie als in Wordfeud de kop op steken. Ook in dit spelletje is het woordenboek namelijk niet erg goed. Er zijn genoeg punten te halen in elk veld en dus zijn er ook genoeg correcte lange woorden te maken, maar keurige Nederlandse woorden als ging, geur en geurtje herkende hij in onze testsessie niet. En bij dat drietal bleef het helaas niet. Het is een schrale troost dat niemand van de spelers het woord mag maken, maar het is een grote teleurstelling als je zo’n woord ziet en het wordt niet goedgekeurd.

Een kleine domper op de feestvreugde is de manier waarop de Pro-uitbreiding je wordt aangesmeerd. In elk potje krijgen Pro-kopers namelijk 10 seconden langer de tijd om woorden te maken, en daar word je elke keer aan het einde van het potje aan herinnerd als de blokken 10 seconden lang lichtgrijs en onbruikbaar worden. Ook kunnen Pro-spelers van tevoren zien hoeveel woorden er in totaal te behalen zijn en krijgen ze subtiele hints voor lange woorden. Een ‘Pro’ word je voor 2,39 euro via een in-app aankoop.

Woordjacht is een leuk en spannend online woordspel, omdat het zo snel is en live tegen andere mensen wordt gespeeld. Op het moment van schrijven had bijna geen enkele gebruiker de Pro-versie en hadden alle spelers dezelfde restricties. Als het deelnemersveld dadelijk wordt verdeeld in niet-Pro en wel-Pro spelers, kan Woordjacht een deel van zijn charme verliezen. Fanatieke Wordfeud-spelers raden we echter sowieso aan een kijkje te nemen bij dit vlotte woordspel, met de aanvullende opmerking dat ook Woordjacht een beroerd woordenboek kent.

Downloaden: Woordjacht (gratis, universele app)

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.