Review: X-Plane 9, de flightsimulator uit de App Store

Een vliegtuig simulator was er tot de komst van X-Plane 9 nog niet op de iPhone. Deze applicatie biedt je erg veel manieren om te vliegen. 's Nachts, sterke wind, of regen, het is allemaal mogelijk.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

Lekker even een stukje vliegen was met de iPhone tot sinds kort nog niet mogelijk. De komst van X-Plane 9 heeft dit voor de flight simulator-liefhebbers mogelijk gemaakt. In X-Plane 9 heb je verschillende vliegtuigen tot je beschikking, die je kunt laten opstijgen, landen of natuurlijk crashen.

VLIEGEN IN X-PLANE 9

Het opstijgen in X-Plane 9 is vrij eenvoudig. Links in beeld heb je een schuifpaneel om de motor te bedienen en rechts de knoppen om de vleugelkleppen te besturen. Na genoeg snelheid te hebben en de kleppen goed gezet te hebben, kun je je iPhone naar achteren (naar je toe) kantelen om op te stijgen.
Onderin beeld zijn er twee knoppen aanwezig, namelijk ‘Brakes’ en ‘Gear’. De remmen heb je nodig om na het landen voldoende snelheid te minderen. Met ‘Gear’ wordt het landingsgestel bedoeld, die je na het opstijgen naar binnen kan laten klappen.
Het sturen maakt gebruik van de accelerometer; je moet je iPhone dus naar links of rechts draaien om het vliegtuig te besturen. Ook is er onderin beeld een kompas met een pijltje zichtbaar die altijd naar de landingsbaan wijst, zodat je deze eenvoudig kunt vinden.

Landen is vrij lastig. Je moet het vliegtuig recht voor de baan zien te krijgen en met een goed tempo dalen. Natuurlijk moet je niet vergeten het landingsgestel naar buiten te brengen en de snelheid van het vliegtuig op tijd te laten verminderen. Remmen is ook van zeer groot belang, omdat de landingsbaan natuurlijk maar een bepaalde lengte heeft.

Je kunt het vliegtuig op verschillende manieren weergeven. Standaard is het beeld alsof je zelf in het vliegtuig zit, maar je kunt het vliegtuig ook van achteren bekijken. Hoe dit beeld is kun je overigens zelf bepalen door met je vinger over het scherm te schuiven, of door in- en uit te zoomen. Op deze manier kun je goed zien hoe het vliegtuig eruit ziet. Het is ook best leuk om bijvoorbeeld te zien hoe de wielen naar binnen en buiten gaan.

INSTELLINGEN

Er zijn verschillende vliegtuigen die je kunt besturen, bij verschillende weersomstandigheden. Dit alles kun je vanuit de instellingen bepalen. Om te beginnen kun je zelf bepalen waar het vliegtuig begint: gewoon op de landingsbaan, of vlak ervoor in de lucht, klaar om te landen.
Wanneer je het jezelf wat moeilijker wilt maken kun je in de nacht vliegen en zul je bij het landen alleen op de lichten af moeten gaan. Ook de wind is zelf te bepalen, inclusief de richting ervan.

Je hebt de keuze uit vier vliegtuigen: De Cessna 172, Columbia 400, Cirrus Vision en de Piaggio Avanti. De eerste twee zijn tweepersoonsvliegtuigjes en de laatste twee lijken op privéjets. Deze wegen meer, waardoor ze moeilijker te besturen zijn.

DE GRAFISCHE KANT

X-Plane 9 ziet er niet verbazingwekkend goed uit, maar is ook weer niet erg lelijk. Het landschap bestaat uit gebergten, met daarop een texture (een patroon dat erop is geplakt). De vormgeving van de vliegtuigen ziet er wel aardig uit, maar de textures hierop konden als je het mij vraagt wel beter. De ramen zijn bijvoorbeeld gewoon grijze vlakken, zonder enige reflectie of iets dergelijks.
Het licht ziet er in het donker wel goed uit. Zo is de baan aan alle kanten verlicht, wat er best realistisch uit ziet. Bij het crashen komt je vliegtuig wel eens ondersteboven of schuin terecht, maar wegvliegende vleugels of enorme explosies hoef je niet te verwachten, die zitten er namelijk niet bij.

CONCLUSIE

X-Plane 9 is een erg leuk spel en ook erg goed voor maar een weekje werk. De gameplay van X-Plane is erg goed, maar de grafische kant is een stuk minder. Koop X-Plane dan ook alleen als je er lekker mee wilt vliegen en niet versteld wilt staan van de ‘prachtige’ vliegtuigen. Dan is het spel zeker zijn geld waard.

INFO: X-PLANE 9

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.