Snappr: Belgische camera-app voor iPhone met fisheye-lens

De Bglsiche iPhone-app Snappr biedt vijf effecten-filter om je iPhone-foto's mee op te leuken. Die bieden allen het fisheye-effect, waardoor je de compositie vanuit een vissenkom lijkt te dien.

Snappr fotografie fisheye effect iPhone iPod touchAls nieuwe iPhone-app met kleurenfilters voor foto’s, moet je behoorlijk wat in je mars hebben om te kunnen concurreren met de razend populaire apps Instagram en Hipstamatic. De ene na de andere app komt voorbij die het wel probeert, maar kwalitatief gewoon minder goede filters biedt – en met een oogknippering weer vergeten is. De Belgische applicatie Snappr duikt een niche in om dat lot te voorkomen. Het biedt vijf verschillende fisheye-lenzen met een bollend effect.


Snappr van ontwikkelaar Revolver gaat qua interface mee met de trend die door Hipstamatic is ingezet. Snappr kleurenfilters fisheye voorbeeldDe interface hint naar oude camera’s van weleer. Je selecteert bijvoorbeeld een lens uit een virtueel kastje. Gelukkig gaat het wel een stuk sneller dan bij de trendzetter. Je drukt in het hoofdscherm onderin beeld op de lens, scrollt dan tussen vijf lenzen en selecteert er een. In het hoofdscherm staat de nieuwe lens nu aan de onderkant. Aan de bovenkant zie je de vierkante viewer. Een druk daarop is genoeg om foto te schieten.

De lenzen van Snappr genieten allemaal de vissenkom-vervorming waar het fisheye-effect om bekend staat, de een wat meer dan de ander. SUNKit is een geel-goud achtig filter waarbij het moet lijken alsof je foto is verzopen in een glas limonade. ORCA Liber schiet zwart-wit foto’s, 4SKIN is bedoeld voor close-ups en floreert in roze-rode tonen. Bvlgaria 75 is de naam voor het vintage-filter in Snappr en met NEMO tenslotte, worden alle kleuren tamelijk bont. De vijf lenzen zijn standaard beschikbaar in de applicatie. Er zijn ook geen andere lenzen waarvoor je kan bijbetalen.

Het Fisheye-effect van Snappr is helaas geen realtime-berekening van wat je ziet. Snappr filter kiezenDe app vervormt het beeld dus niet als je bezig bent een foto te schieten, maar berekent na de fotoknop pas hoe het resultaat eruit ziet. Qua prestaties van de applicatie is het misschien een goede zet, maar het maakt Snappr lastig in gebruik. Je schiet nu een foto en hoopt dat het leuk uitpakt. Een heel ander uitgangspunt dan de app erbij pakken om iets dat je ziet, met een fisheye vast te leggen. Je weet immers niet hoe het resultaat is voordat je de foto maakt. Zo leer je moeilijk het effect in te schatten.

Na het foto schieten kan je met een knop het rolletje in, waar je foto’s tegelijk kan selecteren of kan vergroten om het resultaat te zien. De selectie kan je bewaren op het fotoalbum van de iPhone of ter plekke verwijderen. Uiteraard kunnen kiekjes ook gedeeld worden via e-mail, Facebook, Twitter en Tumblr.

Omdat het fisheye-effect van Snappr niet is te zien op het moment dat je de foto maakt, is de app nu nog niet aan te raden. Hopelijk verandert dat na een update. Het zou leuk zijn als je dan ook eerder, buiten de app om, geschoten foto’s kan voorzien van de kromme kleurenfilters.

Downloaden: Snappr (€0,79)

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.