Review: POGO Stylus voor iPhone 3G

Review van de POGO Stylus voor iPhone, iPhone 3G en iPod touch. Deze stylus is speciaal ontworpen voor het aanraakscherm van de iPhone en gemaakt van ultra licht aluminium.

POGO Stylus voor iPhone 3GEr zijn allerlei redenen waarom je een stylus voor je iPhone wilt gebruiken. Omdat je te dikke vingers hebt, omdat je vingers teveel trillen of gewoon omdat je je handen niet kunt gebruiken. Voordat ik aan deze review begon, had ik de indruk dat een iPhone-stylus te vergelijken is met spraakherkenningssoftware op de pc: je gebruikt het pas wanneer je na een ski-ongelukje met een mitella op de bank zit en even een mailtje wilt typen. Zo’n POGO Stylus, werkt dat nou? En heb je er daadwerkelijk iets aan?


Het was eigenlijk de bedoeling om in deze review ook een second opinion te laten horen, van iemand die daadwerkelijk zijn handen niet kan gebruiken en ervaring heeft met hulpstukken om toetsenborden en beeldschermen te bedienen. Maar helaas was deze tweede tester uiteindelijk niet in staat om feedback te leveren (en had ik geen tweede POGO liggen om nog een andere tester te gaan zoeken), zodat jullie het moeten doen met de ervaringen van een doorsnee gebruiker, die net zo makkelijk haar handen gebruikt om op iets op het scherm aan te tikken en vanaf het begin nogal sceptisch naar de POGO Stylus keek.

Uitvoering van de POGO Stylus voor iPhone 3G

POGO brengt al geruime tijd deze stylus voor de iPhone op de markt. Sinds de lancering van de iPhone 3G is er een nieuwe versie beschikbaar, die als belangrijkste verbetering heeft dat er een klem bij zit waarmee je de POGO ook aan de iPhone 3G kunt vastmaken. In de verpakking vind je de POGO Stylus en twee klemmen: eentje voor de iPhone en een tweede voor de iPhone 3G. Beide klemmen zijn ook geschikt voor de iPod touch (zie onderste rij foto’s, links).

De stylus zelf bestaat uit een metalen buisje met zwarte sponsachtige tip. Tijdens het testen hebben mijn medetester en ik gekeken of het mogelijk was om de stylus iets te verlengen (tientallen centimeters), maar na contact met de fabrikant bleek dat toch erg lastig: ook al is de tip zelf niet van metaal, de werking van de stylus is wel degelijk afhankelijk van geleiding. Je zult dus een manier moeten vinden om het metalen gedeelte langer te maken met goed geleidend metaal. Dat betekent overigens ook, dat je de POGO Stylus niet kunt gebruiken als je handschoenen draagt. Er zit kortom niets ‘magisch’ in de stylus waardoor deze op het iPhone-scherm werkt, het is in feite alleen maar een verlengstuk van je hand. Op de website van de fabrikant zijn de verschillend gekleurde POGO-styli op ware grootte te zien.

[flickr]set:72157607551339492[/flickr]

POGO Stylus voor iPhone 3G in gebruik

Als je een tevreden iPhone-gebruiker bent, die geen moeite heeft om de juiste schermknoppen te raken, zul je niet snel geneigd zijn om €25 uit te trekken voor de POGO Stylus. En dat is ook wel terecht: de behoefte aan zo’n stylus ontstaat volgens mij pas als je merkt, dat je het scherm toch niet goed kunt bedienen, of dat je je eraan begint te ergeren dat je er op het toetsenbord altijd net naast zit. De vergelijking met spraakherkenningssoftware die ik in het begin van de review maakte, blijkt in de praktijk wel een beetje te kloppen: je koopt zo’n stylus pas als je het nodig hebt.

Zelfs bij vingers van normaal formaat (zoals die van mij) merk je dat de POGO Stylus net iets nauwkeuriger is. Maar het verschil is niet zodanig, dat je bij elke schermhandeling instinctief naar de stylus grijpt. De herkenning van de stylus is goed; je hoeft niet extra hard op het scherm te drukken en bij het typen kun je de stylus behoorlijk snel over het scherm slepen.

Grootste pluspunt van deze stylus is dat je geen vette vingers meer op het scherm ziet. Na een middag intensief rekenmachinegebruik (ja, ook daar kun je een iPhone voor gebruiken!) is het scherm nog geheel vlekvrij schoon. Een aanrader voor mensen met smetvrees.

[flickr]set:72157607551358262[/flickr]

Conclusie

Bij de eindbeoordeling zou het wat kortzichtig zijn om alleen te kijken naar mijn persoonlijke nut. Zelf zou ik de POGO Stylus niet dagelijks gaan gebruiken. Het is een extra accessoire, dat ik ondanks de meegeleverde klem op den duur waarschijnlijk wel kwijt zal raken. Ik zou de stylus vaker gebruiken als ik lange stukken tekst moet intikken, maar zolang er geen goede tekstverwerker beschikbaar is, ben ik dat niet van plan.
Wat de werking van de POGO betreft: de stylus doet prima z’n werk. Pluspunt is dat het scherm vrij van vingerafdrukken blijft. Minpuntje is dat je een beugel op de iPhone moet bevestigen, waardoor je de meeste cases niet meer kunt gebruiken. Maar als Gelaskin-gebruiker hoor je mij daarover niet klagen.

Meer info

Lees de 19 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »