Waarom Apple iPhones in China laat maken: snelheid en flexibiliteit

Apple produceert in China, omdat het gemakkelijk is om in korte tijd duizenden medewerkers in te schakelen. Daardoor kunnen op het laatste moment nog grote wijzigingen in de productie worden gedaan. Lagere kosten zouden niet de belangrijkste factor zijn.

foxconn-medewerkersDe New York Times heeft dit weekend een interessant artikel over het feit dat de meeste Apple-producten in China worden gemaakt. Daarbij spelen de lagere loonkosten uiteraard mee, maar die invloed is niet eens zo groot. Onderzoekers en experts zeggen dat productie in de VS de iPhone maar 65 dollar duurder zou maken – en niet een paar honderd euro, zoals veel mensen denken. De belangrijkste factoren zijn de snelheid en de flexibiliteit van de medewerkers: het is relatief gemakkelijk om in één dag een paar duizend medewerkers op te trommelen, die meteen aan de slag gaan. Werving personeel in de VS zou weken tot maanden duren.


Het verhaal wordt geïllustreerd door een voorbeeld: Steve Jobs riep in 2007 een aantal medewerkers in zijn kantoor. Hij liep al een paar weken met een prototype van de iPhone op zak en het viel hem op dat het plastic scherm nogal snel ging krassen. Voor als je, zoals veel mensen, niet alleen je iPhone maar ook je huissleutels in je broekzak bewaart. Op het scherm zaten tientallen kleine krasjes. Jobs wilde een glazen scherm en dat moest binnen 6 weken geregeld worden. Rond middernacht werden in Shenzhen al de eerste glazen schermen afgeleverd. Er werden 8.000 fabrieksmedewerkers geronseld, die na een kop the en een koekje meteen aan de slag gingen, binnen een halfuur, in ploegendienst van 12 uur lang. Binnen 96 uur produceerde de fabriek 10.000 iPhones per dag. Probeer dat maar eens in een geïndustrialiseerd land als de VS voor elkaar te krijgen.

Overigens is het logistiek gezien ook goedkoper en slimmer om de fabrieken bij elkaar te zetten: de glasfabriek staat naast de fabriek waar de assemblage wordt gedaan. Dat scheelt tijd en geld omdat er nauwelijks transport nodig is.

Apple’s productiepartner Foxconn heeft 300 beveiligers in dienst, die ervoor zorgen dat de medewerkers ordelijk door de gangen kunnen lopen, zonder dat er opstoppingen ontstaan. De keuken bereidt dagelijks drie ton varkensvlees en 13 ton rijst.

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.