Mail-app Sparrow uitgekomen voor de iPhone

Het e-mailprogramma Sparrow dat bekend is van de Mac, is uitgekomen op de iPhone en iPod touch. Het populaire mailprogramma ziet er ook hier prachtig uit en werkt als een trein, maar ontbeert pushberichten.

Sparrow iPhone iPod touch mail-appDe mailapplicatie Sparrow is uitgekomen op de iPhone en iPod touch. Er werd reikhalzend uitgekeken naar de iPhone-versie van de toepassing, die op de Mac wordt geroemd om zijn fraaie interface en simpele bediening. De teleurstelling was dan ook groot toen een paar dagen geleden bekend werd dat de dienst op de iPhone voorlopig géén pushberichten ondersteunt. Het is te hopen dat die alsnog snel worden ingevoerd, want verder zet Sparrow voor de iPhone standaard voor mailapplicaties.


Hoofdontwerper Dominique Leca van Sparrow legde al eerder op Twitter uit dat het team alles op alles zet om de volgende versie van het programma alsnog te voorzien van pushberichten. Aanvankelijk zaten die er wel in, maar de techniek was geschoeid op die van instant messaging-applicaties die constant een verbinding aangaan met de app. Dat stond Apple niet toe.

Pushberichten zijn al langer een euvel bij mailapplicaties voor de iPhone. Zo laat de officiële Gmail-app middels een trilling of een toon wel weten dat er een nieuwe e-mail is, maar krijg je geen volledig pushbericht met de afzender en het onderwerp op je scherm.

Meteen bij het opstarten van Sparrow word je verzocht je mailgegevens in te voeren en de applicatie te koppelen aan je Facebook-profiel. Dat laatste hoeft niet, maar als je ervoor kiest, worden geadresseerden gekoppeld aan hun profielfoto en ziet de Inbox er een stuk levendiger uit. Wij koppelden Sparrow aan een Gmail-adres en hadden de mailbox, alle mappen en labels al voor ons staan zonder langdurig opstartproces. Een ander punt waarop Sparrow erg slim is, is dat je de geadresseerden van een nieuwe mail niet alleen kan intypen, maar ook meteen kan zoeken in een enorme lijst met alle mailcontacten die je een keer hebt gehad. Tik de eerste letters van een naam en je ziet meteen de resultaten onder je. Je drukt op de naam om die persoon te selecteren, of drukt op CC of BCC achter diens naam. Aan de kleur van de geadresseerden zie je wie op welke manier de mail krijgt. Je kan net zolang door blijven gaan met namen invoeren tot je Done drukt rechtsboven. Dan begin je aan je mail.

Sparrow voor de iPhone werkt intuïtief en bijzonder snel. Zo kan je met een verticale veegbeweging de vorige en volgende e-mails in een discussie lezen. Door op de blauwe bovenbalk te drukken, zie je alle mailkoppen overzichtelijk onder elkaar. De knop om zelf een nieuwe mail mee te schrijven, zweeft in het blauw rechtsonder op het scherm. Als je al in een e-mail bent, bereik je onder die knop de functies om te archiveren, te verwijderen, door te sturen en een ster toe te voegen. Dezelfde functies zie je als je een mail in de Inbox opzij veegt. Met de knop rechtsboven stuur je direct een mail terug, alwaar je nog wel even op de blauwe pijl onder de geadresseerde moet drukken om een ‘Reply All’ te versturen. Meerdere foto’s tegelijk uit je fotoalbum selecteren om mee te sturen is helaas niet mogelijk. Je moet per foto het fotoalbum openen.

Voorlopig ondersteunt Sparrow nog geen POP-mailadressen, maar alleen IMAP. Naast Gmail kan Sparrow ook iCloud, Yahoo, AOL, Mobile Me, aangepaste IMAP-accounts en een combinatie van mailadressen aan. De toepassing berekent zelf je ‘Priority Inbox’, waarmee de app voor jou belangrijke nieuwe e-mails benadrukt. Volgende versies van de app moeten lokalisaties, een landscape-modus, ingebouwde browser, een labelfilter en een ‘verzend en archiveer’ functie krijgen. Hopelijk dan wel vergezeld door pushberichten.

Downloaden: Sparrow (€2,39)

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.