Grotere universele iPad-apps zorgen voor ruimtegebrek op iPhone

Universele apps die zijn geoptimaliseerd voor de nieuwe iPad, nemen meer opslagruimte op je iPhone in beslag. Hierdoor wordt het steeds lastiger om alle apps op je huidige iPhone op te slaan.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Universele appHet retina-scherm van de nieuwe iPad zorgt ervoor dat iPad-apps een stuk groter zijn dan voorheen. Ontwikkelaar Justine Pratt wijst er op dat dit ook voor iPhone-gebruikers voor problemen kan zorgen: is een app universeel, dan worden alle retina-afbeeldingen bedoeld voor de iPad namelijk ook op de iPhone gedownload. Hierdoor verbruik je meer ruimte dan voorheen.


Eerder schreven wij nog hoeveel groter een iPad-app wordt nadat hij geoptimaliseerd is voor de hogere resolutie van de nieuwe iPad. Het meest extreme voorbeeld was de app iMovie: deze groeide van 70 MB naar 404 MB. Gezien deze app universeel is, moeten iPhone-gebruikers dit ook installeren als ze iMovie ook op de iPhone willen hebben.

Gezien universele apps meer ruimte verbruiken, bestaat er een kans dat je niet meer al je gewenste apps op je huidige iPhone kunt installeren. Dit kan veel iPhone-bezitters er ook toe zetten om bij hun volgende iPhone niet voor bijvoorbeeld een 16GB-model te kiezen, maar één met 32GB of 64GB aan opslagruimte.

Ontwikkelaars kunnen er ook voor kiezen om niet langer een universele app uit te brengen. Dit betekent wel dat gebruikers een app tweemaal moet kopen, als ze hem op zowel de iPhone als iPad willen gebruiken. Een andere oplossing zou van Apple afkomstig kunnen zijn. Door universele apps enkel de data te laten downloaden die op het desbetreffende iPhone of iPad wordt gebruikt, zou er ruimte bespaard kunnen worden. Apple zelf heeft hiertoe nog geen zetten gezet. Het is sinds iOS 5 wel mogelijk voor ontwikkelaars om updates uit te geven, die alleen de wijzigingen binnen een app met zich meedragen.

Reacties: 33 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.