Dabble: nieuwe foto deel-app van werknemer Google en Twitter

Met Instagram verstuur je foto's, met Dabble laat je postkaarten achter op een locatie die vervolgens iedereen kan zien. De nieuwe iPhone-app heeft een leuk idee, maar stelt teleur op het gebied van fotoweergave.

Dabble iPhone postkaarten achterlaten op locatieGeen foto’s delen, maar postkaarten met een foto, locatie en onderschrift. Dat is het uitgangspunt dat de nieuwe applicatie Dabble moet onderscheiden van de concurrentie. Aan de basis van het initiatief staat niet de minste: ontwikkelaar Daemonic Labs is opgericht door Santosh Jayaram, die eerder teammanager was bij Google en vice president bij Twitter. Omdat locatie een belangrijk aspect is van Dabble, kan je niet alleen postkaarten van je vrienden zien, maar ook die in je nabije omgeving.


In de trailer en aanpak van Dabble wordt duidelijk er veel waarde wordt gehecht aan postkaarten in je directe omgeving. Het sociale netwerk profileert zich een beetje als Foursquare met foto’s. Als je Dabble opstart, zie je in het tabblad Places welke foto’s dichtbij genomen zijn. Zo kan je zien wat anderen hebben uitgespookt, of gewoon gegeten hebben op de locatie waar je bent.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Vreemd genoeg komt die prominente rol voor foto’s op locaties niet nadrukkelijk terug in de applicatie. Places is slechts het vierde tabblad in de rij, vooraf gegaan door de Mailbox (foto’s van vrienden die jou hebben getagd, reacties en likes), de Stream (alle foto’s van mensen die je volgt) en de mogelijkheid om een postkaart aan te maken. Op je eigen profielpagina in het laatste tabblad, kan je op de kaart terugzien waar je berichten in de wereld bracht, hoeveel volgers je hebt en hoeveel postkaarten je al maakte.

Uploaden van een foto in Dabble is net zo makkelijk als elke andere foto-app. Je selecteert of schiet ter plekke een foto en kan die vervolgens voorzien van de natuurlijke kleuren, een zwart-wit behandeling of een vintage-effect. Twee filters is niet veel, maar de kwaliteit ervan overtuigt in contrast en kleuren naar voren brengen. Bij elke foto kan je een beschrijving invullen en een postzegel kiezen als je dat wilt. Je bent verplicht een locatie aan te geven. Als je een foto uploadt die niet op je huidige locatie is genomen, wordt dat wat lastiger, zeker omdat de zoekfunctie resultaten geeft die soms helemaal niet in Nederland liggen. Gelukkig kan je wel een locatie aanmaken.

Er is een groter probleem met Dabble, en eentje die absoluut niet mag voorkomen in een app als dit. De applicatie maakt foto’s zichtbaar grofkorrelig. Zeker in de Stream lijken foto’s domweg low-res. Het wordt iets beter als je een foto aantikt en op volledig scherm bekijkt, maar als je daarin weer inzoomt, zie je hoe laag de kwaliteit is van foto’s die je uploadt op Dabble. Eveneens kan je een gegeven like niet meer terugtrekken. Ook is het raar dat je de reacties onder een foto niet meteen ziet, maar dat je ervoor een aparte pagina moet openen. Een foto delen kan via sms, e-mail of Facebook. Vreemd genoeg behoort Twitter niet tot de mogelijkheden.

Het idee van postkaarten achterlaten op een locatie die de volgende personen er kunnen bekijken, is beslist leuk aan Dabble. Helaas is de app vooralsnog niet erg geschikt voor fanatieke iPhone-fotografen, met slechts twee filters en de grofkorreligheid van de foto’s.

Downloaden: Dabble (gratis)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.