iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Preview: Weathercube: Nederlanders maken weer-app in stijl van Clear

Weathercube is een nieuwe Nederlandse iPhone-applicatie het weerbericht op een sexy manier in beeld brengt. De app keek voor het design goed naar to-do app Clear en heeft geen knoppen in de interface.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Weathercube preview iPhone iPod touchKan een weer-applicatie nog iets toevoegen in de App Store, als elke nieuws-app al een ingebouwde weersvoorspelling heeft? Misschien als de weer-app eruit ziet als Clear, de simplistische takenlijst die sinds februari dit jaar laat zien dat je ook zonder knoppen een intuïtieve app kan maken. Weathercube gaat het proberen, en de Nederlandse ontwikkelaar Appsuperb steekt niet onder stoelen of banken waar haar inspiratie vandaan komt.


Weathercube concepttekeningIn de loop van woensdag trok de ontwikkelaar het doek van de site en daarmee onthulden ze meteen de plannen voor de app. Op Twitter kwam één naam voortdurend terug in de reacties op de onthulling: Clear. “Dat is een inspiratiebron geweest“, geeft Emiel Janson direct toe. Hij houdt zich twee dagen in de week bezig met het tekenen van pixels voor de website en de app. De grootste uitdaging in het ontwerp? Het renderen van de 3D-kubus waarop de verschillende weerinformatie staat – de naam Weathercube komt niet uit de lucht vallen.

Met een Clear-achtige kleurovergang van diep naar lichtblauw, staar je tegen het huidige weerbericht aan als je de app opent. In witte lijnen en cijfers zie je een pictogram van het type weer, de temperatuur, de windkracht en de kans op neerslag. Met een horizontale veeg zie je de voorspelling van morgen en van overmorgen in dezelfde statistieken uitgedrukt. Daarom staat linksonder in beeld ook een tijdsindicatie. Veeg de kubus naar onder en je ziet een weersvoorspelling per drie uur op de dag, veeg hem naar boven en je stuit op de voorspelling van de aankomende week in een notendop.

Weathercube schematekening iPhone

Nadat de eerste schetsen op papier stonden, was het zaak om ons te concentreren op de basis en 99 procent van de ideeën overboord te gooien“, valt te lezen in een achter de schermen-blog van Appersuperb uit begin deze maand. Je kan je een voorstelling maken van de functies die zijn gesneuveld in dat proces. Verwacht geen weergave op een kaart, een cijfer voor het barbecueweer of een buienradar in Weathercube. De informatie valt moeilijk in lijn te brengen met de interface van de applicatie. Het was een uitgesproken wens dat je elk onderdeel kan aanraken, pinchen en vegen.

De startup Appsuperb is in het leven geroepen door Stijn Veeger, de ontwikkelaar die ook tekende voor de website TVGiDS.tv en de bijbehorende iPhone-app. Het doel van de nieuwe bedrijfje is helder, maakt Veeger wereldkundig op Twitter: “Wij maken alleen superb apps.” Ook de ambities zijn niet gering. De ontwikkelaar aast met haar eerste app op een plek in de top 10 meest gedownloade apps in de Verenigde Staten.

https://www.youtube.com/watch?v=tiGvYquaHlU

Weathercube wordt naar verwachting rond eind mei ingediend bij Apple. Dat kan betekenen dat de app in het begin van juni beschikbaar is.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.