Herdenking: herdenk op 4 mei een oorlogsslachtoffer met iPhone-app

De iPhone-app Herdenking helpt je bij de dodenhedenking op 4 mei en 15 augustus. Je voert een leeftijd in en de app haalt een naam uit de database van een oorlogsslachtoffer dat je persoonlijk kan herdenken in 1 minuut stilte.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Herdenking iPhone iPod touch 4 mei dodenherdenkingOp vrijdagavond 20.00 uur herdenkt Nederland een minuut twee minuten in stilte de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogsslachtoffers in het algemeen. Als je jezelf erop betrapt stil te zijn uit beleefdheid of niet zo’n concreet gevoel hebt bij de dodenherdenking, dan is er nu een iPhone-app die de het herdenken een stuk dichterbij kan brengen. De app Herdenking toont je een naam van één oorlogsslachtoffer om je in te verdiepen op het nationale moment van rouw.


Herdenking iPhone leeftijd aangevenHerdenking bevat een database van oorlogsslachtoffers van 0 tot en met 102 jaar oud. Je selecteert een leeftijd en vervolgens haalt de app een naam uit de database. Die krijg je prominent bovenin beeld te zien, met daaronder diens geboorteplaats, jaar en plaats en leeftijd van overlijden. Met een druk op de knop haal je een ander slachtoffer van dezelfde leeftijd naar voren. In totaal herbergt de app maar liefst 180.000 verloren mensenlevens.

Het maakt de bedenkers van de app, de Oorlogsgravenstichting, niet uit of je de toepassing aangrijpt om te herdenken op 4 mei, 15 augustus of op elke andere dag. Zodra je de minuut herdenken in de app met een druk op de knop start, kan je de ogen sluiten. Ondertussen brengt de app de naam van het slachtoffer groot in beeld en is er een tijdsbalk die de voortgang in de minuut aangeeft. Na de minuut word je met een trilling op de hoogte gebracht van het eindseintje, krijg je een bedankje en word je herinnerd aan meer personen die op die leeftijd zijn overleden als gevolg van de oorlog.

Downloaden: Herdenking (gratis)

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.