Eerste indruk: Google Earth voor de iPhone

Google heeft via de App Store een native applicatie voor Google Earth uitgebracht. De applicatie is in 20 landen gelanceerd en ondersteunt ook 3D-weergave en multitouch.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Google Earth in landschapsformaat.Google heeft vannacht de meest spectaculaire Google-applicatie sinds de lancering van de App Store uitgebracht: Google Earth. Met de speciaal voor de iPhone ontwikkelde applicatie is het mogelijk om in 3D rond te vliegen over een wereld van satellietbeelden. De mogelijkheden zijn veel uitgebreider dan Earthscape, een applicatie die al langer beschikbaar was voor de iPhone. Google stelt de applicatie gratis beschikbaar via de App Store in 20 landen, in alle 18 talen die de iPhone ondersteunt. Wij probeerden de Nederlandse versie uit en maakten een aantal screenshots.


Google Earth kan bij het opstarten van de applicatie rekening met de huidige locatie van de gebruiker en toont de beelden, afhankelijk van de schermoriëntatie, in landschaps- of portretweergave. Ondanks de grote hoeveelheid beelden die op het scherm voorbij komen presteert Google Earth voor de iPhone vrij goed – zolang je een Wi-Fi-verbinding gebruikt en in 2D-weergave op het landschap neerkijkt. Je kunt de kijkhoek ook kantelen, zodat je wat meer reliëf in het landschap ziet, maar waarbij de applicatie wel iets trager wordt.

Dankzij het multitouch-scherm van de iPhone blader je gemakkelijk over de kaart naar andere locaties, draai je de kaart rond of zoom je in op een bepaalde plek. Routenavigatie is niet mogelijk, maar daar is Google Earth ook niet voor bedoeld. Het idee is dat je de virtuele wereldbol ontdekt door rond te bladeren. Je kunt wel adressen invoeren om snel naar een bepaalde plaats te gaan. Nog niet alle functies uit de desktopversie van Google Earth worden ondersteund: zo zijn er geen 3D-gebouwen zichtbaar en kun je ook geen KML-data importeren zodat je (met de iPhone in de hand) een rondwandeling door de stad zou kunnen maken.

Op dit moment is de applicatie nog advertentievrij, maar Peter Birch, productmanager van Google Earth, sluit niets uit. Binnen zijn productgroep worden advertenties als een grote kans gezien. Google zou er niet mee bezig zijn als er geen geld te halen valt: “We wouln’t be in it if we didn’t see it as a major bottom-line contributor”, zegt Birch tegen CNET. Een Android-versie zou wel eens hoog op het verlanglijstje kunnen staan, maar er valt op niet moment nog niets aan te kondigen.

Installeren: Google Earth (gratis)
Meer info: Google Blog
Dank aan alle tipgevers!

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 november 2009 om 3:36
Onderwerp
Categorie
Navigatie

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.