App Lijst: Tour de France 2012 volgen op je iPhone

De beste Tour de France-apps voor de iPhone en iPod touch op een rij voor de tocht der tochten in 2012. iPhoneclub.nl verdeelt ze onder in apps met informatie en nieuws enerzijds en vermaak anderzijds.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Tour de France 2012 apps voor de iPhoneDe Tour wacht op niemand. Voordat de laatste wedstrijd van het EK Voetbal gespeeld wordt, wordt de eerste ronde van de Tour al verreden. Een uitgekiend moment om de leukste, beste en nuttige iPhone-apps voor de Tour de France voor je op een rij te zetten. Apps met algemene informatie, nieuws, quizzes, live video, toetergeluiden en spelelementen. Negentien applicaties besproken en twee als bonus. Laat de Tocht der Tochten maar beginnen.

NIEUWS EN INFORMATIE

Tour de France 2012 presented by SKODA (officiële app)

tour-de-france-official-asoDe officiële app vanuit Tour-organisatie ASO was pas op het aller-, allerlaatste moment beschikbaar. Zoals het bij een officiële app past vind je in deze app erg veel exclusieve content (foto’s, interviews, reportages, samenvattingen, enzovoorts). Daarnaast kun je de renners elke koersdag live volgen aan de hand van gps-positie. Daarnaast natuurlijk de bekende zaken als klassementen, dagresultaten, overzichten van elke koersrit en een Twitter-feed.
Een must-have voor elke Tour-fan.
Downloaden: Tour de France 2012 presented by SKODA (€0,79)
Let op: bevat ook in betaalde versie reclame van SKODA

AD.nl Tour

TDF 2012 iPhone AD.nl TourOp Algemeen Dagblad kan je zo’n beetje rekenen bij een groot sportevenement. Na de EK-app heeft de krant ook een prima Tour de France nieuws-app neergezet, met eigen nieuws, een overzicht van tweets van de renners en algemene informatie over ritten, klassementen en ploegen. De In Beeld-sectie biedt fotogallerijen, belangrijk nieuws kan gratis op je telefoon gepusht worden en je hebt meteen toegang tot de website van het wielerspel RondeMaster.
AD.nl Tour is ook te verkrijgen in de variant HLN.Be Tour in de App Store. Die heeft geen RondeMaster, maar het onderdeel Gouden Tour.
Downloaden: AD.nl Tour (gratis)


Cyclingzone

TDF 2012 CyclingZoneJe kan nieuws over de Tour de France van het ANP opzoeken in de NU.nl-app, maar Cyclingzone presenteert datzelfde nieuws in een interface waarin je niks anders ziet. Oké, behalve een reclamebalk onderin. Voor smeuïg nieuws en opinie moet je ergens anders zijn. Deze app bevat droog, feitelijk nieuws afkomstig van een betrouwbare bron.
Downloaden: Cyclingzone (gratis)


Sportwereld Wielrennen

TDF 2012 Sportwereld Wielrennen iPhoneDit is een app waar je als Tour de France-fan vrolijk van wordt. Sportwereld heeft een toegewijde wielren-applicatie met niet alleen nieuws, maar ook met live-verslag gedurende de etappes. Je kan je voor 2,99 euro abonneren op live pushberichten én op tweets van wielrenners die je graag op de voet volgt. Daarnaast ontbreekt het ook al niet aan algemene klassements-, renner- en ploegeninformatie. Top.
Downloaden: Sportwereld Wielrennen (gratis)


iCols

TDF 2012 iCols iPhoneEen applicatie met een berg (ha ha) aan informatie. Het bevat informatie over meer dan 1200 heuvels en bergen verspreid over heel Europa. Je kunt onder andere zoeken op naam of plaats en kijken over welke berg de rijders vandaag moeten rijden. Van elke helling krijg je de lengte, het hoogteverschil, het gemiddelde dalingspercentage en het profiel van de berg te zien. Verder krijg je nog de gps-positie op Google Maps, de regio of het land waar de helling ligt en de plaats waar de klim begint. Ook zeer aardig als je zelf fietst.
Downloaden: iCols (€2,99)


iTour 2012

TDF 2012 iTour 2012Hier kunnen we kort over zijn: een app overlopen door sponsorinformatie die voor 2,39 euro wordt aangeboden en niets meer biedt dan informatie over en uitslagen van een etappe en het klassement. Deze hoef je niet te hebben.
Downloaden: iTour 2012 (€2,39)


Jeugdsportfonds Sportkalender

TDF 2012 Jeugsportfonds SportkalenderEen digitale scheurkalender waarvan de inkomsten – los van het percentage wat Apple ontvangt – naar het goede doel Jeugdsportfonds gaan. De kalender, waarop je overigens niet vooruit mag spieken, laat je gedurende de zomer elke dag informatie over de sportevenementen die dag zien. En dus ook over de Tour de France. Je ziet de te verrijden koers en kan daarbij op een kaart drukken om de route te zien. Additioneel zijn er blokjes met extra informatie. Vooral het idee van de app is leuk.
Downloaden: Jeugdsportfonds Sportkalender (€0,79)


Michael Boogerd’s Tour

TDF 2012 Michael Boogerd's Tour iPhoneEx-profwielrenner Michael Boogerd verleende zijn naam aan deze wielren-app die, net als zoveel anderen, vooral algemene informatie over de etappes bevat. Van toegevoegde waarde is de nieuwssectie die niet zozeer over algemene Tour-ontwikkelingen gaat, maar ook over het doen en laten van de renner en hoe hij zich bijvoorbeeld qua eten en drinken voorbereidt.
Downloaden: Michael Boogerd’s Tour (€0,79)


NOS

TDF 2012 NOS iPhoneDe officiële app van de NOS pakt groots uit met de Tour de France en biedt nu al een sectie met Tour Nieuws. Maar die wordt binnenkort ook nog verrijkt door de mogelijkheid video’s terug te kijken en… de Tour de France live te zien. Mocht je de NOS-app nog niet hebben, dan is dit een hele goede reden die alsnog snel te downloaden.
Downloaden: NOS (gratis)


Rabo Cycling

TDF 2012 Rabo Cycling iPhoneAlle klassementsrijders in de Tour de France staan erin, maar die van de Raboploeg hebben prioriteit en extra aandacht gekregen in deze applicatie van de sponsor achter de equipe. De app brengt live verslag van de rijders tijdens de Ronde van Frankrijk en laat van elke etappe de zwaartepunten en afstand daartoe zien.
Downloaden: Rabo Cycling (gratis)


SBS Tour de France Skoda Tour

TDF 2012 SBS Tour de France Skoda TourDe meest unieke feature – meekijken met de live stream vanuit de Skoda-auto’s in de Tour – is helaas alleen voor Australische gebruikers weggelegd, maar ook los daarvan fungeert deze Engelstalige app als een leuk tweede scherm. Je wordt op de hoogte gehouden met nieuwe berichten uit het peloton en kan de locatie via gps live volgen. Aan het einde van de dag loopt de app bovendien vol met foto’s.
Downloaden: SBS Tour de France Skoda Tour


Sportal Tour 2012

TDF 2012 Sportal Tour 2012 iPhoneEen Engelstalige app over de Tour de France die bijna alles heeft: het laatste nieuws, foto’s en video’s (!), resultaten en kaarten per etappe en de standen voor de gele trui, groene trui, bolletjestrui, witte trui en teamstanden. De app bevat verder uitgebreide rijdersprofielen voor de Top 20 titelfavorieten. En alle deelnemers uit Australië en Nieuw-Zeeland. Dat ook.
Downloaden: Sportal Tour 2012 (gratis)


Sportzomer

TDF 2012 Sportzomer iPhoneNiets meer dan een overzicht van de sportevenementen die er worden gehouden op een dag. Of nou ja, alleen van het EK, de Tour de France en de Olympische Spelen dan. Je komt meteen binnen bij de kalender van vandaag en ziet wat er verreden wordt. Dat is alles. Simpel maar doeltreffend.
Downloaden: Sportzomer (gratis, met advertenties), Sportzomer Ad-free (€0,79)


Telesport Tour App

TDF 2012 Telesport Tour App iPhoneNet als vorige edities, heeft De Telegraaf ook dit jaar weer een overtuigende Tour de France-app neergezet. De Tour-app staat vol met nieuws, algemene informatie over de etappes en klassementen van de ploegen en renners. Belangrijke gebeurtenissen in de ritten kan je meekrijgen via pushberichten, maar ook als je dat niet wilt kan je de wedstrijden live volgen via de Live-sectie in de app. Een foto- en Twitter-sectie maken het af.
Downloaden: Telesport Tour App (gratis)


VaragidsSportZomer

TDF 2012 VaragidsSportZomerKersvers, deze applicatie van de Vara waarin alle grote sportevenementen van deze zomer op een rij zijn gezet. Net als in de Sportkalender zie je per dag wat er plaatsvindt aan sportiviteiten in de Tour, het EK en de Olympische Spelen. En: met één druk zet je ze allemaal in de agenda van je iPhone. Handig.
Downloaden: VaragidsSportZomer (gratis)


Wielerjaar

TDF 2012 Wielerjaar iPhoneEen andere simpele agenda-app van de makers van Sportzomer, toont ook de andere wielerwedstrijden in een kalender. Bij grote etappes als de Tour zie je om wat voor rit het gaat, anders zie je alleen een korte vermelding. Psst: Sportwereld Wielrennen doet het iets minder overzichtelijk, maar wel gratis.
Downloaden: Wielerjaar (€0,79)

VERMAAK

Tour de France: reclamekaravaan

Cyclinghorn

TDF 2012 Cyclinghorn iPhoneDe bekende Tour de France-toeter begeleid door de teams die meedoen… al zijn die blijven steken op 2011 en dus niet meegegaan naar 2012. Dan blijft over: de toeter. Of je dat een download waard vind als het hierna besproken Tour Horn ook verkrijgbaar is, moet je zelf even bekijken. Misschien wordt de app op de valreep nog bijgewerkt.
Downloaden: Cyclinghorn (gratis)


Le Tour Quiz

TDF 2012 Le Tour Quiz iPhoneDe eerste van drie genoemde quiz-apps over de Tour de France is (nog) niet bijgewerkt naar de tocht van dit jaar en is uitgevoerd in het Engels. Het schotelt je per keer 22 vragen voor waarop je zo’n hoog mogelijke score moet neerzetten. De app ziet er netjes uit, maar niet zo beeldrijk als onze favoriet van de drie: TourQuiz.
Downloaden: Le Tour Quiz (€0,79)


Tour de France 2012

TDF 2012 Tour de France 2012 Official Game iPhoneDe officiële Tour de France 2012-game is het dopingschandaal onder de apps rondom dit wielerevenement. In potentie is het spelletje tof: als ploegleider bepaal je welke renners welke rol hebben en welke acties ze ondernemen tijdens een etappe. Met een menu kan je rechtstreeks naar je mannen – waar je ze al dan niet verstikt in het peloton – kan selecteren en vooruit laten fietsen of juist even in te houden om krachten te sparen. Het is meer een managementspelletje dan een sportspel dus, maar helaas merk je er in de praktijk weinig van. Het spel vliegt om de haverklap uit de bocht (lees: crasht veelvuldig) en het regent 1-sterren waarderingen in de App Store. Met een boog omheen!
Downloaden: Tour de France 2012 (€3,99, universele app)


Tour de France Quiz

TDF 2012 Tour de France QuizTour de France Quiz is (nog) niet geüpdatet voor de Tour van dit jaar en dat betekent dat je voor een groot deel van de quizvragen een jaar terug moet denken. Je krijgt 12 vragen per quiz en hebt meerdere keuzes om die te beantwoorden. Achteraf zie je je highscore terug en uitgebreide antwoorden op de vragen. De Engelse taal maakt het niet makkelijker. Lelijke app ook.
Downloaden: Tour de France Quiz (€0,79)


Tour Horn

TDF 2012 Tour Horn iPhoneDe bekende claxon van de volgwagens. De app is verder aangevuld met de etappes van de Tour en ontwikkelaar Appnormal is verder zo aardig geweest de volgens hun interessante ritten in het rood aan te duiden. Een speciale 2012-verbetering ten opzichte van de vorige versie is dat het geluid nu ook afspeelt als de telefoon op trilstand staat. Onmisbaar is een groot woord.
Let op: De 2012-update van Tour Horn moet over enkele dagen uitkomen
Downloaden: Tour Horn (gratis)


TourQuiz

TDF 2012 TourQuiz iPhone iPod touchNet als de hierboven genoemde concurrent, is TourQuiz nog niet geüpdatet voor de nieuwste tocht der tochten – maar dat neemt niet weg dat het Nederlandstalige TourQuiz een goede app is voor wie zijn wielrenkennis wel eens even wil testen. Op een totaalaanbod van meer dan 300 vragen, krijg je elk potje 15 meerkeuzevragen waarvoor je 20 seconden per vraagt hebt. Daarna kan je pochen met je score op Facebook en verdien je badges voor je kennis.
Downloaden: TourQuiz (gratis)

BONUS

AG2R – De Franstalige app van de Franse wielerploeg strooit met foto’s en video’s.
Radio 1 – Rechtstreeks radioverslag van de etappes van de Tour de France.

Foto TdF reclamekaravaan: Tour de France 2008 | © A.S.O. – I. Hoffmann

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.