Cubie Messenger: WhatsApp-alternatief met tekenen verovert Azië

Cubie Messenger is een jonge chat-app die Azië in moordtempo verovert met vrolijke emoticons en een Draw Something achtige teken-optie. De WhatsApp-concurrent heeft groepschat voor 100 personen.

Cubie Messenger iPhone iPod touch WhatsApp met tekenenCubie Messenger bewijst het: een nieuwe instant messaging-applicatie kan nog best een groot publiek voor zich winnen. Verspreid over onder andere Taiwan, Hong Kong, Thailand en Singapore, vergaarde Cubie al meer dan 2 miljoen gebruikers in nog geen drie maanden. De app doet dan ook echt iets anders dan het hier zo succesvolle WhatsApp. Je kan elkaar tekeningen versturen, elkaars foto’s onder kliederen, tientallen uitbundige emoticons versturen en een groepsgesprek maken tot maar liefst 100 mensen.


Cubie Messenger zeehonden op fotoKomt het concept van Cubie Messenger je bekend voor, dan is er een aardige kans dat je bekend bent met het Nintendo 3DS-chatprogramma Pictochat. Ook die loopt over van de uitbundige emoticons – in het geval van Cubie bevers, vierkante katten en gekke witte mannetjes – en een optie om elkaars tekening virtueel op te pakken en vervolgens onder te tekenen met de kleuren kwasten die je daarvoor hebt.

In de applicatie kan je naast tekenen en schrijven, ook ingesproken berichten sturen naar een of meerdere personen. Android-gebruikers kunnen daarnaast muziek versturen, maar op de iPhone blijft het verzenden van bestanden beperkt tot de foto’s en video’s uit je fotoalbum. Je kan bestanden versturen via de plus bovenin beeld, maar kan ook de tekenmodule starten om vanuit daar een foto te pakken. Dan kan je die meteen voorzien van je creativiteit met vier verschillende formaten kwasten en een uitgebreide undo-optie. Tijdens het tekenen en het schrijven houd je het chatveld in beeld, zodat je snel kan reageren op de laatste reacties. Als je alle gratis emoticon-packs hebt gedownload en de app daarover niet meer hoeft te laden, gaat de app bovendien aardig vloeiend.

Cubie Messenger tekenenCubie Messenger wijst zich vanaf het eerste moment vanzelf. Je voert je telefoonnummer in, krijgt een aanmeldingscode en als je die invoert, beschik je over Cubie. De app kan (met een versleuteling) zoeken naar contactpersonen in je adresboek die de app ook gebruiken, en optioneel kan je ook zoeken naar Facebook-vrienden. In het Add-tabblad kan je ook op zoek naar mensen die je misschien kent. Dat gebeurt aan de hand van contactpersonen van anderen.

Een van de meest bijzondere opties van Cubie Messenger is dat de app niet geïsoleerd is. Het heeft juist allerlei deelmogelijkheden aan boord, door een foto of afbeelding lang ingedrukt te houden. Er komt dan een optie in beeld waarmee je een foto meteen kan doorsturen naar Instagram, maar als je eenmaal de vierkante uitsnede hebt gemaakt, kan je ook kiezen voor gevestigde namen als Dropbox, Evernote en Halftone. Met een korte tik sla je een foto op.

De groepschatoptie overtreft die van de concurrentie ruimschoots. WhatsApp is na lang op 11 te staan, overgegaan naar 15 groepsleden en concurrenten als eBuddy XMS gingen daar wel overheen met 30 mensen, maar niet zo massaal als de 100 personen van Cubie Messenger. Maar je kan het je wel afvragen: als één emoticon al een half beeld in beslag neemt… hoe is een chat met zoveel typgrage of kliedergrage deelnemers dan ooit te behappen?

Downloaden: Cubie Messenger (gratis)

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.