Ameland App: de weg en tentjes vinden op het waddeneiland

De Ameland App is een lelijke maar handige iPhone-app waarmee je alle restaurants, doktoren en alles wat je maar kan nodig hebben op het eiland, binnen handbereik hebt.

Ameland App iPhone iPod touchOf je er nou een huisje hebt of op de bonnefooi een dag tussenuit gaat: het Friese eiland Ameland heeft een eigen applicatie gekregen waar de plaatselijke VVV het wel eens benauwd van kan krijgen. De Ameland App van ontwikkelaar Maurice Voets indexeert alles wat er op het eiland te doen is. Het biedt het nieuws van de Amelander, geeft tips voor daguitjes, kent restaurants en uitgaansgelegenheden en verwijst je naar de doktoren op het eiland.


Wat betreft het uiterlijk van de app moet je maar denken: een vakantiegids loopt vaak ook niet over van strak design. De Ameland App, overlopen van grofkorrelige plaatjes en de rug kerend naar het Retina-scherm op de iPhone 4 en iPhone 4S, is vooral nuttig. Je vindt een grote reeks aan categorieën in het hoofdmenu: het nieuws, het Twitter-account van de Amelander, Wat gaan we vandaag doen?, Restaurants, Uitgaan, Accommodaties, Winkels, Help, Handig, Telefoonboek, Plattegrond, Weer, Wind en Buienradar en Ameland Chat – waarbij de laatste eigenlijk een gastenboek is.

Ameland App iPhone screenshotHet verschilt per categorie hoe de app is ingedeeld. Bij restaurants selecteer je eerst een van de vier plaatsen waar je wilt gaan eten om vervolgens een overzicht van eettentjes te zien, bij uitgaan zijn de voorzieningen zelf leidend. Een allegaartje aan onderwerpen vind je onder handig, waar je zowel een link hebt naar het reserveren van een autoplek op de veerboot, een cateringbedrijf kan inschakelen, een fietsverhuur kan bellen als een oplaadpunt van een elektrische auto kan vinden. De details die je op een pagina vindt, verschillen per geval. Soms zie je een foto en een uitgebreide omschrijving, soms helemaal niet. Een telefoonnummer en de locatie op Google Maps staan wel altijd vermeld.

Het nieuws in de app is een RSS-feed van de Amelander en verwijst niet direct door naar het nieuws op die site, maar toont eerst een berichtkop, dan een inleiding en verwijst dan pas door. Het Twitter-account van de Amelander werkt op dit moment ook niet. Het lijkt voor beide partijen een winst als die informatievoorziening beter verzorgd is.

Downloaden: Ameland App (gratis)

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.