Geschiedenis van Zuid-Holland: 50 verhalen over Nederland

De iPhone-app Geschiedenis van Zuid-Holland vertelt de historie van de provincie aan de hand van 50 verhalen die je kan beluisteren, lezen, waar je foto's over kan zien en waarbij je de locaties kan opzoeken.

Geschiedenis van Zuid-Holland headerHet Stichting Erfgoedhuis Zuid-Holland heeft haar kennis gestoken in een applicatie die voor iedereen gratis is te downloaden. De nieuwe iPhone-app Geschiedenis van Zuid-Holland telt vijftig verhalen over gebeurtenissen en ontwikkelingen in de provincie, beginnend bij ongeveer 5500 voor Christus en eindigend met de voltooiing van de Deltawerken in 1997. Met een tekst die naar wens kan worden voorgelezen, afbeeldingen en relevante locaties op een kaart, kan je zo de historie van de provincie opsnuiven.


Geschiedenis van Zuid-Holland toegelichtDe droogmaking van de Zuidplas, de bloembollen als symbool van Nederland, de universiteit in Leiden, Jacoba van Beieren: het arsenaal aan onderwerpen is groot en afwisselend. Je kan er doorheen scrollen in de lijstweergave, met titels, jaartallen en locaties die je kan selecteren om ze meteen op de kaart te zien. Je kan ook een horizontale balk beneden in beeld opvragen waardoor je een stuk sneller door de onderwerpen bladert. Een offline beschikbare kaart met alle gepinde locaties maakt het af. Middels een aparte zoekfunctie kan je aangeven wat je op de kaart wil zien; van alleen kastelen tot rampen die zich hebben voltrokken en waar je de sporen van kan zien.

Geschiedenis van Zuid-Holland op kaartGeschiedenis van Zuid-Holland werkt alleen in de horizontale houding van de iPhone, wat ervoor zorgt dat je veel moet scrollen door de tekst, ook omdat die is omlijnd door een stuk of drie thumbnails van te vergroten foto’s erboven, een prominente navigatiebalk daarboven en aan de rechterkant een uitschuifpaneel voor meer informatie. Daar zie je welke bronnen je erop kan naslaan om meer over het onderwerp te lezen en kan je de bijbehorende locaties op de kaart zien. Tevens kan je de tekst afspelen waarna die wordt voorgelezen. Jammer is dat de iPhone na een tijdje niet aanraken op zwart valt en daarmee het geluidsfragment stopt.

De applicatie is sowieso niet erg snel. Vooral de kaart en de locaties erop laden langzaam en de app geeft zo nu en dan de schijn dat ie zal vastlopen. Het idee van de app is desondanks erg leuk, of je nou een geschiedenisles voor jezelf opvoert of een daguitje wil plannen.

Downloaden: Geschiedenis van Zuid-Holland (gratis)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.