Apple reageert op corrupte App Store-updates, werkt aan een oplossing (update)

Apple heeft gereageerd op de problemen die met verschillende recente App Store-updates ontstonden. Het bedrijf zegt aan een oplossing te werken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Na een lange radiostilte heeft Apple vanavond ontwikkelaars op verschillende manieren geïnformeerd over de problemen met crashende apps. Apple liet ontwikkelaars onder meer via het ontwikkelaarsforum en per e-mail weten dat het op de hoogte is van het probleem en dat er aan een oplossing wordt gewerkt. Het is nog steeds onduidelijk wat de exacte oorzaak van het probleem is dat Instapaper-ontwikkelaar Marco Arment gisteren aan het licht bracht. Diverse apps in de App Store lijken na een recente update corrupt te zijn waardoor ze meteen na installatie crashen, zo ontdekte Arment.

Naast Instapaper gelden de problemen voor een groot aantal app-updates dat de afgelopen drie dagen (sinds 3 juli) in de App Store is verschenen. Enkele voorbeelden zijn GoodReader, een update voor Angry Birds Space HD Free en de meest recente update van de Bright app. Hoewel Apple het probleem naar eigen zeggen nog in onderzoek heeft, lijkt de oorzaak volgens kenners te wijzen naar Apple’s versleuteling van apps. Dit proces zou slechts gedeeltelijk worden uitgevoerd waardoor de apps op moment van verschijnen niet volledig versleuteld zijn. Je iPhone, iPod touch of iPad herkent de app vervolgens niet als ‘toegestaan’ en laat de app meteen crashen.

Uit een poll die wij op iPhoneclub naar aanleiding van de problemen deden blijkt weliswaar dat het merendeel van de stemmers geen last heeft van crashende app-updates, maar tegelijkertijd geeft bijna eenderde aan wel problemen met updates te ondervinden. Op dit moment is het afwachten wanneer ontwikkelaars te horen krijgen dat de problemen zijn opgelost. Apple werkt met een speciaal team aan het probleem dat zowel de App Store voor iOS en Mac OS X treft. Dit team zal ontwikkelaars op korte termijn via e-mail informeren, zo verklaarde een woordvoerder telefonisch tegenover een niet nader te noemen ontwikkelaar.

Update 05:08
Apple heeft in een verklaring laten weten dat het probleem is verholpen. Zoals werd vermoed gaat het inderdaad om een probleem met FairPlay, Apple’s eigen DRM voor apps. Apple spreekt van een “tijdelijk probleem” met de server die dit regelt. Ook zou het slechts om een “beperkt aantal” gebruikers gaan. Gebruikers die door het probleem zijn getroffen wordt aangeraden om de desbetreffende app(s) te verwijderen en opnieuw te installeren.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.