Fleksy iPhone-app voor blinden nu beschikbaar

Fleksy voor iPhone is een app voor blinden en slechtzienden. Met Fleksy kun je teksten typen, waarbij de app automatisch suggesties maakt.

fleksy iphoneDit weekend is Fleksy in de App Store verschenen, een vrij unieke iPhone-app voor mensen met een visuele handicap. Met Fleksy kun je tekst invoeren, ook als je blind bent. Apple heeft op de iPhone al heel wat toegankelijkheidsfuncties toegevoegd, maar het typen van tekst kon nog wel wat worden verbeterd. Je kunt zo’n 25 woorden per minuut typen met Fleksy, inclusief leestekens. De ingevoerde tekst stuur je naar een e-mailbericht, sms, Twitter of andere app die tekst accepteert. Bij apps die nog niet worden ondersteund kun je met kopiëren en plakken de tekst vanuit Fleksy naar de gewenste app overzetten.


Fleksy is nog niet helemaal perfect. De makers waarschuwen voor haperingen, maar wilden nu alvast de app uitbrengen zodat mensen er zo snel mee aan de slag kunnen. In geplande updates komen nog meer functies en verbeteringen.

fleksy iphone blindenVoordat je Fleksy kunt gebruiken moet je de juiste toegankelijkheidsinstellingen op je iPhone regelen, bijvoorbeeld het driemaal drukken op de homeknop om VoiceOver in te schakelen. Vervolgens open je Fleksy en druk je driemaal op de homeknop om VoiceOver te activeren. Je tikt nu de letters op de plek waar je ze verwacht. Daarbij hoef je niet te wachten tot de letter wordt opgelezen. Fleksy zorgt ervoor dat de woorden goed worden gespeld. Met een veeg naar rechts geef je een spatie aan. Fleksy leest daarna het ingetypte woord voor, zodat je kunt controleren of het klopt. Klopt de woordsuggestie niet, dan kun je op en neer vegen om andere alternatieven te horen.

Er is voor Nederlandse gebruikers nog één groot nadeel aan Fleksy: je zult in het Engels moeten communiceren, want andere talen worden nog niet ondersteund. De makers hebben dit wel gepland. Voor het intikken van namen zijn er speciale functies aanwezig, maar dat zal bij ‘vreemde’ Nederlandse namen niet altijd goed gaan.

We schreven eerder al eens over Fleksy; toen was de app net ingediend ter review bij Apple. Fleksy kan ook handig zijn voor mensen die niet op hun scherm kunnen kijken, bijvoorbeeld wanneer ze een taak uitvoeren waarbij geobserveerd moet worden.

Downloaden: Fleksy (€11,99)

https://www.youtube.com/watch?v=9YP5goKA4dQ&feature=player_embedded

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.