Chrome voor iPhone heeft 1,4 procent marktaandeel onder iOS-gebruikers

Chrome voor iOS wordt door 1,4% van de iPhone-bezitters gebruikt. Dat blijkt uit cijfers van advertentienetwerk Chitika. Veel mensen gebruiken de standaard Safari-browser, omdat browsers van derden minder goed geoptimaliseerd zijn.

chrome iosAfgelopen maand kondigde Google de Chrome-browser voor iOS aan. Op de desktop is Chrome mateloos populair, maar op de iPhone heeft het nog een lange weg te gaan. Volgens data van het online advertentienetwerk Chitika heeft Chrome voor iOS nu een marktaandeel van 1,4 onder iOS-gebruikers. Safari is veruit de belangrijkste browser voor de iPhone-bezitters. Ruim 85% van de gebruikers kiest het liefst voor Safari. De overige 14,3% kiest een alternatieve browser, maar dat hoeft geen bewuste keuze te zijn. Het kan ook gebeuren dat je via een app terechtkomt in een andere browser.


Chitika keek naar honderden miljoenen browsersessies via het netwerk in de VS en Canada. Ga je er vanuit dat zij representatief zijn voor de rest van de iPhone-gebruikers, dan is Chrome voor iOS bezig met een gestage groei. Toch zal het lastig zijn om echt de harten van de iPhone-gebruikers te winnen. Google heeft veel concessies moeten doen om de browser goedgekeurd te krijgen, waardoor het lang niet altijd de snelste browser is. Apple gebruikt beveiligingsprotocollen voor webbrowsers van externe partijen en staat niet toe dat alternatieve browsers een eigen rendering engine gebruiken. Optimalisaties die Apple wel kan doorvoeren (bijvoorbeeld in het omgaan met JavaScript), zijn bij browsers van esterne partijen verboden. Een ander probleem is dat Apple geen mogelijkheid biedt om een andere standaardbrowser in te stellen op de iPhone. Gebruikers worden vaak automatisch naar Safari gestuurd. Het openen van een alternatieve browser kost meer moeite (er is overigens wel een jailbreak-tweak waarmee je Chrome wel als standaardbrowser kunt instellen).

Via een tracker die met een vertraging van 6 uur het actuele percentage gebruikers weergeeft kun je de opkomst van Chrome volgen. Later zal moeten blijken of het huidige marktaandeel vooral wordt veroorzaakt door terugkerende bezoekers, of dat er een constante stroom is van nieuwe gebruikers die de browser een keertje uitproberen.

chrome ios

Informatie

Laatst bijgewerkt
18 juli 2012 om 10:43
Onderwerp
Categorie
Diensten

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.