De Slimste Mens: online quiz-app van NCRV’s televisieprogramma

De Slimste Mens iPhone iPod touch online quizHet quizprogramma De Slimste Mens dat sinds kort elke werkdag na het acht uur journaal op televisie komt, is ook voorzien van een eigen iPhone-app. Het gaat daarbij niet om een tweede scherm waarin je tijdens het kijken van de quiz meedoet, maar om een losstaande quiz die je op elk moment van de dag tegen iemand anders kan spelen. Net als in Wordfeud en Song Pop krijgen de spelers een beurt, om antwoord te geven op de gestelde vraag. Het grote verschil is dat je in De Slimste Mens het heft overneemt als de ander het antwoord niet weet.

De Slimste Mens spellenoverzichtIn de verschillende rondes van De Slimste Mens win je eigenlijk geen punten, maar tijd die je later weer nodig hebt om de antwoorden in te geven. Elk potje tegen iemand anders bestaat uit vier rondes. In de 3-6-9 ronde behoud je de beurt als je vragen goed beantwoordt en krijg je 20 seconden tijd voor het goede derde, zesde en negende antwoord. In de ronde daarna moet je in de tijd die je daarmee hebt opgebouwd, maximaal vier steekwoorden typen bij de term die in beeld komt. Kinderspel naast de derde ronde, waarin je een veld met steekwoorden ziet staan waartussen je verbanden moet zien en de drie juiste antwoorden eruit moet zien te halen. Het spel sluit af met de finale, waarin de tegenstander twintig seconde in mindering wordt gebracht voor elk goed antwoord dat je geeft.

De Slimste Mens draagt zijn naam niet voor niets. Als je denkt het spelletje door te fietsen met het gemak waarin je jaren ’80-nummers herkent in Song Pop, kom je van een koude kermis thuis. Welke steekwoorden komen bij je op over Claude Monet? Hoe heet met museum in Laren waar een afgietsel van het beeld De Denker in staat? Wat weet je over de Arabische Lente? De onderwerpen in De Slimste Mens zijn vaak serieus van toon en vereisen een flinke algemene kennis. Als er een merkbaar niveauverschil is tussen de spelers, is de finaleronde bij voorbaat eigenlijk al een verloren strijd.

Het spel laat je vrienden zoeken via Facebook (waarmee je ook een account voor de app kan aanmaken, al kan je ook een nieuw account maken), vrienden toevoegen en die uitdagen of je kan het opnemen tegen een willekeurige slimmerik. Wie bekend is met andere online games als Wordfeud, Draw Something of Song Pop, kan meteen uit de voeten met De Slimste Mens. Alleen de jurytoevoegingen van Maarten van Rossum moet je missen.

Downloaden: De Slimste Mens (gratis)

17 reacties op “De Slimste Mens: online quiz-app van NCRV’s televisieprogramma”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • Gisterenavond al de hele avond gespeeld! Erg leuke game, maar bevat nog wel een aantal bugs (dubbele antwoorden, verkeerde push notificaties, vraag twee keer spelen)
  (theatman)

 • Zojuist via twitter begrepen dat er vanavond een update wordt ingediend.

 • B O_O ringggggg…

  Kom eens met iets nieuws NCRV! Niet overkopen/ Jatten maar zelf denken! Blijkbaar teveel moeite

 • Leuk om te doen, weer ‘s wat anders dan die spelletjes waar je geen (al dan niet) triviale kennis voor nodig hebt.

  Nadeel: Ik heb al een paar keer dezelfde vragen gehad, waardoor het zeker in bepaalde rondes makkelijk scoren is.

 • Is dit niet verkrijgbaar in de Belgische app-store?
  Het is wel een Vlaamse format maar hier helaas (nog?) niet verkrijgbaar… jammer!

 • Idd, is eigenlijk van woestijnvis

 • Via de website kun je ook zelf vragen insturen.

 • Niet te downloaden in België

 • De update met grote verbeteringen is vanaf nu te downloaden in de appstore. Met o.a. goed rekenen van alternatieve antwoorden, verbeterde Facebook login en nieuwe vragen!

 • Het is een super spel maar mijn beeld blijft vaak stil staan aan het einde van een ronde.
  Het enige wat ik dan kan doen is de app verwijderen en opnieuw installeren, best vervelend

 • Waarom alleen voor de iphone en niet voor android?
  of staat dat gewoon verkeerd in de inleiding..
  kan m niet vinden via android market en heb geen idee hoe je apps download via de computer naar je telefoon.
  (ik heb wel een erg lage android versie trouwens…)

 • Antwoord op de vraag waarom er geen Android-versie is: http://deslimstemens.ncrv.nl/veelgesteldevragen#Android

 • Wanneer komt nu de android versie ?

 • Komt er ook een online versie voor de mensen zonder smartphone?

 • Help! Zit vast, blijft draaien en kan er niets aan doen!

 • voor Maarten.

 • De app deed gisteren wel heel raar! In het finalespel gingen er bij mijn tegenspeler geen secondes af, zodra ik goede antwoorden invulde. Ook deed de timer het niet juist. Mijn tegenspeler denkt nu dat ik niet tegen mijn verlies kan. Dat is ook zo, maar de app deugde niet gisteren.

Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties