Review: hardlopen met RunKeeper (App Store)

Review van RunKeeper, een hardloop-applicatie voor de iPhone. Deze gratis applicatie legt je afgelegde route vast en alle trainingsgegevens, zowel van hardlopen als van wandelen, skiën en fietsen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Interface van RunKeeperDe komende tijd gaan we regelmatig reviews van losse hardloopapplicaties publiceren. Eén van de tijdschriften waarvoor we schrijven zag namelijk wel iets in een artikel over hardlopen met de iPhone en iPod touch en als je toch rondjes moet rennen met verschillende applicaties kun je net zo goed over je ervaringen schrijven. Voor zo’n artikel zijn deze losse reviews toch te uitgebreid. De volgende applicaties staan alvast op ons lijstje: RunKeeper, iMapMyRun, Trailguru, Pacemaker, StepTrakLite, EveryTrail, GPS Tracker, Stride, Running Gypsy en Nike+ met iPod touch. We beginnen vandaag met RunKeeper, maar mochten we nog applicaties gemist hebben die we zeker moeten bespreken: noem ze en we rennen een extra rondje om ze te testen.


Met twee sportarmbanden kunnen we steeds twee applicaties gelijktijdig testen. De insteek van de applicaties die we gekozen hebben is verschillend: sommige zijn alleen voor hardlopers, andere richten zich op meerdere sporten. Sommige meten de voortgang via GPS, andere tellen alleen stappen of meten de druk die op een sensor wordt uitgeoefend. Misschien gaan we de stappentellers t.z.t. samenvoegen in één vergelijkende review, omdat ze meer voor wandelaars dan voor hardlopers zijn bedoeld.

RunKeeper   RunKeeper   RunKeeper   RunKeeper

Een aantal screenshots van het hoofdscherm van RunKeeper: hier leg je je prestaties vast.

De reden waarom we met RunKeeper beginnen is eigenlijk vrij simpel: het is de applicatie die meteen na installatie meteen goed functioneerde en gebruiksklaar was. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je buiten staat en een goede gps-ontvangst hebt. Terwijl het bij andere applicaties wel eens gebeurde dat de teller niet ging lopen bleek RunKeeper meteen goed en betrouwbaar te functioneren. Dat is op zich al een pluspunt voor dit programma.

Interface van RunKeeper

Als je RunKeeper start zie je een scherm met een aantal grote tellers en een Start/Stop- en Pauze-knop. Als je naar buiten loopt en wilt gaan rennen, zit je niet te wachten op veel gedoe. Je drukt op de knop Start en sprint weg. Bij een tussentijds oponthoud (rek- en strekoefeningen, warming-up, iets drinken) kun je op de Pauzeknop drukken en even later na een druk op Resume weer meteen wegrennen. Op de kaart wordt dit later zichtbaar als een grijs stop- en startbolletje. Het hoofdscherm van RunKeeper is ook in landscape-weergave te bekijken.

Historie van trainingen in RunKeeperRunKeeper houdt een historie bij van alle gemaakte trainingsrondjes. Onderin het scherm zie je drie knoppen: Track Run (het eigenlijke werk), History (lijst van gemaakte runs) en Settings. Op het instellingenscherm kun je je accountgegevens invullen. RunKeeper is niet alleen geschikt voor hardlopers: je kunt op het instellingenscherm ook activiteiten als fietsen, wandelen (walking), hiking, skiën of overig invullen. Bij de GPS-instellingen geef je aan of de gevoeligheid van de sensor ‘High’, ‘Medium’ of ‘None’ moet zijn. De optie ‘High’ is het meest gewenst, omdat je route daarbij het nauwkeurigst wordt vastgelegd, maar de appliciatie gaat ook sneller klagen dat het signaal niet betrouwbaar is. Als je aan het hardlopen bent in een ‘urban canyon’ of in een bos met dicht bladerdak kan het nodig zijn om op ‘Medium’ over te schakelen.

RunKeeper   RunKeeper

Jammer genoeg waarschuwt RunKeeper niet (bijv. via je oordopjes) als het signaal te zwak wordt. Je krijgt ook geen andere aanwijzingen ingefluisterd, zoals aanmoedigingen of de afgelegde afstand. Tijdens het gebruik van RunKeeper kun je gewoon naar je eigen muziek luisteren. Je moet dan wel eerst de muziek starten en vervolgens naar RunKeeper gaan.

Prestaties op de website vastleggen met RunKeeper

Op het instellingenscherm kun je ook nog aangeven of de locatiedata naar de website moeten worden verzonden, zodat je de afgelegde route via de website van RunKeeper kunt bekijken. Tenslotte kun je instellen of je de afstand in mijlen of kilometers wilt zien. Deze instellingen zijn van het type ‘set and forget’: je stelt ze eenmalig in en hebt er daarna geen omkijken meer naar. Telkens wanneer je gaat hardlopen hoef je alleen maar op het eerste scherm (Track Run) te zijn en op de start- en stopknop te drukken. Het bewaren en uploaden van je prestaties gaat vanzelf. Op de forums van RunKeeper kun je ervaringen met anderen uitwisselen.

Als je inlogt op de website van RunKeeper kun je per week zien welke prestaties je hebt geleverd. Elke activiteit (wandelen, hardlopen, fietsen) wordt weergegeven in een andere kleur:

Prestaties op de website

Jammer genoeg is er geen categorie ‘warming up’, maar je zou daarvoor de categorie ‘hiking’ kunnen misbruiken. Bij elke activiteit kun je met de muis over het staafdiagram gaan om details te zien:

Detail van je weekactiviteiten.

Handig is dat RunKeeper van elke activiteit ook een kaartje maakt:

Kaartje RunKeeper

Als je zo’n kaartje van dichtbij bekijkt, zie je dat de gps-weergave niet erg nauwkeurig is, zelfs niet wanneer je de gps-gevoeligheid op ‘High’ had ingesteld. Op de kaart kun je de mijlpalen afstand (1 km, 2 km, etc.) zien; pauzes zijn op de kaart te herkennen als grijze pinnen.

Kaartje RunKeeper

Op de website zie je een grafiek waarmee de snelheid in de loop van de tijd wordt weergegeven:

Hardloopschema RunKeeper

Conclusie

Omdat RunKeeper de route met gps meet, is deze applicatie waarschijnlijk nauwkeuriger dan oplossingen die afhankelijk zijn van stappen (zoals de Nike+ of StepTrakLite), hoewel de route op de kaart er nogal slordig uitziet. Ik vond de bediening van het programma in erg logisch opgebouwd en gemakkelijk; je staat niet 5 minuten voor de deur te dribbelen omdat je nog wat technische details moet regelen. Bovendien is RunKeeper nog gratis ook. Kortom: RunKeeper is een mooie applicatie om als referentie te gebruiken bij alle andere hardloopapplicaties die we nog gaan testen.

Info: RunKeeper

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.