Google Mobile met spraakfunctie nu beschikbaar

De spraakfunctie van Google is eindelijk beschikbaar. Je kunt het gebruiken door de update van Google Mobile te installeren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

google mobile appWe hebben er even op moeten wachten: Google Mobile met de nieuwe spraakherkenningsfunctie zou eigenlijk afgelopen vrijdag al in de App Store verschijnen. De publicatiedatum verschoof naar maandag – maar dan wel gerekend volgens Amerikaanse tijd. In de App Store is de nieuwe versie van Google Mobile met spraakondersteuning nu beschikbaar. Je kunt allerlei opdrachten in de microfoon van de iPhone roepen waarna Google Mobile binnen een paar seconden reageert met informatie. Fortune was zodanig onder de indruk, dat ze schreven: “For tech bloggers, this was bigger than Obama“. Maar niet-Engelssprekende gebruikers zullen voorlopig nog niet onder de indruk zijn: de applicatie werkt alleen goed bij Engelse opdrachten, waarbij Noord-Amerikaanse accenten het beste resultaat geven.

We hebben ook artikel geschreven over onze ervaringen met de spraakfunctie: Eerste indruk: Google Voice Search voor de iPhone

Google heeft bij de update een puntversie overgeslagen: van 0.1.x ging men naar 0.3.142. Ook blijkt maar weer dat je niet op de publicatiedatum moet afgaan die in de App Store wordt getoond: de update staat op 14 november, de aanvankelijk geplande releasedatum, maar Google Mobile kwam in onze tijdzone toch echt pas op 18 november uit. In de omschrijving van de App Store wordt met geen woord iets over de nieuwe spraakfunctie gezegd. Wel schrijft Google over andere vernieuwingen:

  • Locatieafhankelijk zoeken: bij het invoeren van een zoekopdracht hoef je niet meer de locatie in te voeren.
  • Tabblad voor applicaties: je kunt de volgorde waarin de Google Apps op het scherm verschijnen wijzigen.

Daarnaast zijn er meer instellingen toegevoegd. We zullen onze ervaringen laten weten zodra we de kans hebben gehad om de nieuwe Google Mobile te testen.

Google spraakEigenlijk is het vreemd dat de spraakherkenning in Google Mobile eerst op de iPhone beschikbaar komt en niet op het eigen Android-platform. Er is immers al een telefoon voorhanden (de T-Mobile G1) waarop de spraakdienst zou kunnen draaien. De voorsprong van de iPhone heeft in dit geval ermee te maken dat Google aparte bedrijfsonderdelen heeft: de mobiele divisie staat los van de Android-divisie. De mobiele divisie trekt haar eigen plan en beschouwt Android als één van de mogelijke platformen waarvoor ze kunnen ontwikkelen. “I want to bring the most valuable applications to as many users as possible. We treat all high-end [mobile] platforms equally”, zei Gummi Hafsteinsson, senior product manager van het mobiele team op de blog van LA Times.

Wil je de spraakfunctie van Google uitproberen, dan moet je de nieuwste versie van Google Mobile downloaden uit de App Store (versie 0.3.142 van 17 november 2008). Om de functie te gebruinen moet je de applicatie openen, op de rode microfoonknop rechts naast het zoekvak tikken en wachten totdat het scherm ‘Speak Now’ verschijnt. Roep iets als “Who is Barack Obama?” en je krijgt hopelijk antwoord van het Google-orakel.

Op de T-Mobile G1 is al wel een simpele spraakfunctie aanwezig: je kunt de naam van een contactpersoon noemen om een gesprek te starten. Soortgelijke applicaties zijn ook al in de App Store verkrijgbaar, zoals Voicedial van het Nederlandse Makayama.com.

Installeren: Google Mobile (gratis)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Tipgever: Julian

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.