Apple wil patent op vloeistofkoeling voor MacBook, iPhone en andere mobiele apparaten

Apple heeft een patent aangevraagd voor vloeistofkoeling in MacBooks en andere mobiele apparaten zoals de iPhone en de iPod touch. Door het kleine formaat en het energieverbruik zijn ventilatoren geen geschikte oplossing voor dit soort apparaten.

koeling_macbookApple heeft een patent aangevraagd voor vloeibare koeling van MacBooks. Het patent noemt echter nog meer apparaten om de uitvinding te gebruiken: “Portable devices, such as laptop computers, cellular telephones, and personal digital assistants have additional design constraints which make it even harder to manage thermal load.” Het 12 pagina’s tellende patent beschrijft dat de batterijduur het moeilijk maakt om actieve koeling zoals ventilatoren toe te passen. Toepassing van metalen koellichamen is ook niet mogelijk vanwege het gewicht en de ruimte die je daarvoor nodig hebt.


Het is niet de eerste keer dat Apple aan vloeibare koeling denkt: in de Power Mac G5 werd het in 2004 ook al eens toegepast, maar dat leidde tot lekkages (en klachten).

Het patent werd eigenlijk al in mei 2007 ingediend en komt pas nu in de openbaarheid. De kans is klein dat we binnenkort waterkoeling in de iPhone en iPod touch gaan zien. Ten eerste gaat het patent niet specifiek over waterkoeling, maar om koeling met een vloeistof. En ten tweede wordt gedacht dat Apple met opzet andere mobiele apparaten noemt om zich alvast in te dekken voor de toekomst. Eigenlijk is het idee voor de MacBook niet eens zo ver gezocht: watergekoelde RAM-modules zijn er ook al.

Meer info: Apple Insider via Macworld

Informatie

Laatst bijgewerkt
3 december 2008 om 21:56
Onderwerp
Categorie
iDevices

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het dunne design en het lichte gewicht. De meest actuele modellen zijn de MacBook Air 13- en 15-inch met Apple's M3-chip (begin 2024). Het schermformaat van 13-inch zit al jarenlang in het assortiment bij Apple en in juni 2023 kwam er een 15-inch variant bij. De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte laptop. Hij is beschikbaar in vier kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.