Google Maps voor iPhone met routenavigatie eindelijk in App Store

google maps icoonDe Google Maps-app voor iOS is eindelijk beschikbaar in de App Store. De officiële app is momenteel alleen geoptimaliseerd voor iPhone en iPod touch. Met de losse app kun je als voorheen locaties opzoeken op de iPhone, Streetview bekijken en routes met het openbaar vervoer opzoeken. Maar Google heeft ook gezorgd dat turn-by-turn navigatie is toegevoegd. De afgelopen weken gingen geruchten dat Apple de officiële Google Maps-app niet zou goedkeuren. De app verdween met de komst van iOS 6, waarin Apple de Google Maps-app heeft vervangen door de eigen kaartenoplossing Apple Maps. Ondanks kritiek op de wisselende kaartkwaliteit heeft de Apple-kaartenapp wel een aantal voordelen: het werkt snel, kan ook routenavigatie leveren, toont de kaarten ook als je offline bent en bevat een leuke 3D Flyover-functie. Met deze Google Maps-app maakt Google weer een inhaalslag.

Google bood de routenavigatiefunctie voorheen alleen aan in de Android-app. Vergeleken met Apple’s kaartenapp biedt het bovendien een aantal extra functies, zoals Street View en OV-informatie. Bovendien heeft Google de Google Maps for iOS SDK aangekondigd, om ervoor te zorgen dat externe iPhone-ontwikkelaars de Google Maps-functies aan hun applicaties kunnen toevoegen. Bovendien kunnen ontwikkelaars met de SDK linkjes maken naar de Google Maps-app. Wil je gebruikers bijvoorbeeld doorverwijzen naar een adres, dan kunnen ze die voortaan in de Google Maps-app bekijken, in plaats van in Apple’s eigen kaartenapp. Ze kunnen dan meteen route-instructies opvragen.

Naast deze functies bevat Google Maps uiteraard ook nog de bekende functies, zoals lokale informatie over plaatsen waar je kunt eten, drinken en winkelen. Ze zijn voorzien van gebruikerswaarderingen, een knop om meteen te bellen en een knop om favoriete locaties op te slaan. Je kunt eerder uitgevoerde zoekopdrachten die je op de computer hebt uitgevoerd ook terugvinden in de iOS-apps. Hiervoor zul je wel moeten inloggen met je Google-account.

Bij het opvragen van route-instructies krijg je gesproken aanwijzingen. Je kunt de routenavigatie opvragen voor routes die je met de auto, bus, trein, metro of lopend wil afleggen. Daarbij krijg je in diverse wereldsteden ook de live verkeersinformatie te zien. De navigatie nog niet zo verfijnd als met betaalde apps zoals Navigon en TomTom, maar je komt er wel mee op je bestemming. Als je een bestemming invoert, zal Google meteen rechtsonder in het scherm laten zien hoe ver het reizen is met de auto. Je kunt hierop tappen om de reisduur met het OV of lopend te zien. Fietsroutes zijn nog niet aanwezig in de app.

Als je de app voor de eerste keer opstart krijg je de vraag of je (anonieme) locatiegegevens door Google wilt laten verzamelen. Zo niet, dan is dat ook goed. Vervolgens heb je de mogelijkheid om in te loggen met je Google-account. Ook dit is een stap die je kunt overslaan. Je kunt vervolgens nog accepteren of weigeren om je huidige locatie te laten bepalen. Om te wisselen tussen satellietweergave en kaartweergave is er geen omgekruld hoekje rechts onderin de app aanwezig, maar moet je swipen van rechts naar links. Je kunt daarna kiezen voor Satelliet, Verkeer, Openbaar vervoer en Google Earth. Tap je op een gevonden locatie, dan krijg je een detailscherm te zien waarmee je de Google Street View kunt inschakelen. Dit werkt niet meer op de vertrouwde manier, waarbij je met je vinger moest drukken op een pijltje op de kaart.

Downloaden: Google Maps-app voor iOS (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Tag(s):

69 reacties op “Google Maps voor iPhone met routenavigatie eindelijk in App Store”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • De app heeft een paar eigenaardigheden en niet iedereen zal meteen in het begin snappen hoe alle functies werken, maar verder lijkt het een prima applicatie.

  Laten we hopen dat door concurrentie er mooie innovaties aankomen voor gebruikers.

 • Top! Ga hem gelijk downloaden !

 • Even wennen, maar ziet er verder goed uit.

  Helaas is er geen iPad versie :(

 • Origineel geplaatst door sanderevers
  Even wennen, maar ziet er verder goed uit.Helaas is er geen iPad versie

  Inderdaad, ik hoop dat de iPad-versie ook snel komt. Google Maps toont veel meer informatie dan Apple Maps, en zeker op de iPad is dat erg mooi (en handig).

 • Origineel geplaatst door sanderevers
  Even wennen, maar ziet er verder goed uit.Helaas is er geen iPad versie

  Heb nog een iPad 1 dus daar heb ik geen last van ;)

 • Ik kan hem niet vinden, is hij wel beschikbaar in de nederlandse appstore?

 • Nu maar hopen dat het geen puinhoop wordt door die sdk en api, met links die in de ene app naar google maps wijzen, en andere apps die weer doorlinken naar Apple maps, zodoende moeten we altijd beide apps erop blijven houden, zelfs nadat Apple maps helemaal naar behoren zou werken.

 • @dlo: Klik op de link in het artikel. Ik kan m zelf ook niet vinden.
  Eindelijk weer native g’maps!

 • Hard werken nog voor Apple, want ik wil toch graag dezelfde snelheid zien, waarmee Google Maps werkt.
  Ik betrap me erop dat ik op mijn iphone5 even Apple’s 3D kaarten aan anderen laat zien, maar het verder niet gebruik. Is veel te log en traag en dat is bij Google Maps gewoon veel beter.
  It’s back, I’m glad.

 • Ben wel benieuwd naar het datavebruik met laden van kaarten. Dat was juist heel gunstig in Apple’s kaartenapp.

 • Ik heb het eens vergeleken met de standaard kaarten app op mijn iPhone4 met iOS 5.1.1 en ik gebruik toch nog liever die oude app.

  Bij de nieuwe app van google gaat alles nogal stroperig vind ik en het menu openen gaat ook in een schokkerige beweging. Natuurlijk is een iphone4 niet meer van de nieuwste maar ik hoop dat ze de performance nog updaten.

  Wat mij ook meteen opviel is dat de kaart niet zo gedetailleerd straatnamen weergeeft op bepaalde zoomniveaus als de standaard applicatie.

 • Oh ik dacht dat ze Google Earth hiervoor hadden bijgewerkt… Zie nog steeds de toegevoegde waarde daarvan niet echt, maar het kan ook komen doordat die app me gewoon niet boeit.

 • Net even geprobeerd:
  Hij is net zoals de oude maps app volgensmij, maar dan in een nieuw hip jasje, super! Ik vind vooral al die data erg handig die erin staat als je bijv. een winkel of restaurant zoekt.
  - navigatie werkt prima met wat leipe stem ;)
  - navigatie apple maps is wel mooier
  - helaas wel nog oude satelliet kaarten waar ik woon (meer dan 6 jaar oud)
  - ik vind het trouwens wel een lelijk logo
  - ik heb het idee dat google maps wel veel meer data verbruikt dan apple maps, maar dat weet ik niet zeker

  Ben wel benieuwd naar een goede vergelijking

 • super dat google maps er weer is , maar die zou ik als standaard kaarten willen instellen dat zie ik nog niet

 • Voor de mensen die gaan zoeken in de App Store en niet gebruik maken van de link in het artikel (en dit wss. toch al niet lezen hahaah)

  Het is de 6de zoekresultaat in je App Store.

  Eindelijk is ie er :)

 • Geniaal!! Met navigatie systeem! Blij mee!

 • Ik vind het een goeie app.
  Maar ik vind Apple Apps er mooier uit zien

 • Ha dit is fijn nieuws. Van de bij mij bekende gratis navigatie Apps tot nu toe (Apple, Waze & Google Maps op Android) vond ik Google Maps toch de fijnste.

  Waze is erg gelikt qua uiterlijk en drijft op gebruikers.
  Apple gebruikt straatnamen in de navigatie wat voor meer detail zorgt.
  Maar Google heeft voor mij simpelweg de meest duidelijke instructies voor als je in de auto rijdt. Dat is dan toch het belangrijkste. De nieuwe Apple native navigatie versta ik soms niet goed.

 • Ben erg blij dat Google Maps weer terug is maar ben (nog) niet 100% tevreden.
  - Loopt erg stroperig op een Iphone 3GS
  - Niet erg nauwkeurig. Mijn eigens adres (incl huis nr) gezocht maar zat er 100 meter naast.
  - voor mijn gevoel mis ik details in de kaarten

  + Streetview terug
  + sataliet foto’s op veel plaatsen stuk scherper dan Apple maps

 • Ligt het aan mij of werkt streetvieuw niet op een Iphone 4?

 • Ik blijf gewoon Apple maps gebruiken.
  Ik wil niks met Google te maken hebben

  ”anoniem” je locatie bijhouden. Dat kennen we van dat rotbedrijf

 • Eigenlijk wel goed van Apple om met Google Maps te stoppen, nu krijg je een mooiere app met meer functionaliteiten voor terug.

  Ik ben alleen bang dat de SDK niet handig is voor app makers, want niet iedereen heeft Google Maps als app op de telefoon en wel Apple Kaarten.

 • Vind de Apple Maps mooier, sneller en fijner qua routes en navigatie. Ook lager dataverbruik door vectorkaarten.

  Echter hèt voordeel voor mij van Google Maps:
  Weer normaal een bedrijf kunnen zoeken, in plaats van eerst naar Safari, adres van het bedrijf zoeken, kopiëren en plakken in Kaarten.

 • Kun je ook naar een contact navigeren of moet je dan eerst naar je contacten adres kopieren en plakken?

 • Super handig: double tap –> swipe down (zonder los te laten na de double tap) om met 1 vinger uit zoomen :D

 • Kom zeg ga nu niet zeuren dat hij stroperig is op een toestel van 3 of 4 jaar oud. Op mijn iPhone 5 werkt hij super!

  Ik zou er graag nog Google spraak erop willen. Dat werkt zo goed wanneer je om een adres vraagt.

 • Heel fijn, eindelijk weer accurate maps informatie. Wel vind ik duidelijk dat Apple toch beter is in het maken van een goede user interface.
  Maar als ik moet kiezen tussen goede informatie en een goede interface, kies ik toch voor goede informatie.

  De iPhone is nu wel een deel van zijn glans kwijt geraakt.

 • Ik had m’n iPad nog niet geupdate naar iOS 6 vanwege de prachtige sateliet- en streetviewfoto’s van Google in de oude kaarten-app. Met deze app schiet ik dus weinig op. De resolutie van de satelietweergave en streetview is voor mij onacceptabel slechter geworden, ook op de iPhone! Navigatie, verkeer en OV (waar van anderen al voortreffelijke apps beschikbaar zijn) is dan voor sommigen misschien een pré, ik word er niet echt blij van.

 • @Alexander: Anders dan de vorige Google maps app, maar deze nu ook gebruik van vector-kaarten. Dat is net als de kaartenapp van Apple. Scrollen door het beeld gaat nu heel veel soepeler dan voorheen.

  Er zit wel een nadeel aan de app: het lijkt geen toegang te hebben tot je adresboek. Je zult dus de adressen van de contacten handmatig moeten intypen.

 • @Steven: Thanks!

 • Ik las dat het vector-kaarten zijn wat Google gebruikt heeft. Wat zijn dit voor soort kaarten en wat is het verschil met de kaarten die ze hiervoor gebruikte?

 • @Zimmie: Nou zeg, de iPhone 4 kan nog prima. En daarnaast, die is ook maar iets meer dan twee jaar oud.

  Maar goed, ik weet ook niet wát er allemaal met de apps gebeurd is want tegenwoordig moet je een minuut wachten voordat je chats zijn geladen op Whatsapp op een iPhone 4. Dat was twee jaar geleden wel anders ;-).

 • Kan je ook deze ook offline laten navigeren, dus enkel met gps ?

 • @Bart: Iedere iPhone wordt langzamer en langzamer over de jaren. Eigenlijk te belachelijk voor woorden dat je zegt dat het apparaat ‘slechts’ 2 jaar oud is.

  Een apparaat van 600 euro mag toch wel een langere levensduur hebben van 2 jaar voordat het apparaat hinderlijk langzamer wordt door meereisende OS upgrades?

 • Eindelijk weer streetview!

 • @dlo: zoek op google in app store ipv google maps..dan zoek in alle google apps

 • Valt echt tegen.
  -Werkt niet vloeiend
  -satieliet weergave van 6 jaar terug
  -navigatie van Apple maps is veel mooier

 • Origineel geplaatst door Pablo
  Ligt het aan mij of werkt streetvieuw niet op een Iphone 4?

  Bij mij werkt ie gewoon op een 4.

  Kun je ergens instellen dat je KM’s wilt gebruiken in plaats van Mi(les)? Ik heb mijn iPhone op VS taal staan dus denk dat hij daarom standaard Mi pakt, maar ik wil KM’s…….Dat kun je bij Apple Maps dan wel weer instellen.

 • Voor veel gebruikers zal de interface lastig zijn. Minder gebruiksvriendelijk vind ik. Niet intuïtief.

 • Origineel geplaatst door Thomas
  Vind de Apple Maps mooier, sneller en fijner qua routes en navigatie. Ook lager dataverbruik door vectorkaarten.Echter hèt voordeel voor mij van Google Maps:
  Weer normaal een bedrijf kunnen zoeken, in plaats van eerst naar Safari, adres van het bedrijf zoeken, kopiëren en plakken in Kaarten.

  Sluit ik me helemaal bij aan.
  Als Apple nog even doorontwikkeld hoef ik Google niet meer.

 • Geluid? Waar dan? Ik heb helemaal geen geluid!!!
  Streetview? Zie ik ook niet. Moet je hier 6.0 voor hebben of zo?

 • Origineel geplaatst door Thomas
  Vind de Apple Maps mooier, sneller en fijner qua routes en navigatie. Ook lager dataverbruik door vectorkaarten.Echter hèt voordeel voor mij van Google Maps: Weer normaal een bedrijf kunnen zoeken, in plaats van eerst naar Safari, adres van het bedrijf zoeken, kopiëren en plakken in Kaarten.

  Mee eens! Al moet ik zeggen dat Apple maps ook snel verbeterde (vooral dankzij Yelp). In deze nieuwe Google Maps klopt het zoeken op postcode niet meer helemaal.

 • Google Maps -> click person icon -> click gear -> about, terms & privacy -> terms & privacy -> location data collection -> off

 • Deze app ziet er dus sowieso beter en mooier uit dan de standaard google maps app in IOS 5, vind het echt supermooi app!!

 • Moet je de app eens bekijken op een Samsung Galaxy Note..

  Dan zie je pas hoe goed die is.
  En geloof maar niet dat er een concurrent is die dit beter kan maken zonder er geld voor te vragen.

  Google is met Android dan wel de grootste, maar voorlopig kunnen Apple gebruikers toch profiteren van een perfecte en gratis maps en navigatie app ;)

 • wat een belachelijk slome app zeg, hapert als een malle op mijn iphone 4..

  verder laat het gebruikersinterface ook te wensen over in mijn ogen, veel minder gebruiksvriendelijk.. Toch erg gek van google, blijkbaar kunnen ze gewoon geen soepele apps produceren.. Maar wellicht is het beter op een iphone 5

 • @Kath: Moet je de kaarten app van Apple eens op een iPad mini kijken. Met fly over.. Super. Ook gratis. Alleen niet verkrijgbaar in Google Play helaas. Geef Apple nog 2 jaar en de app is beter dan die van Google..geloof me.

  Anyway..wat moet ik doen om te kunnen navigeren met Maps. Loop een btje te spelen, maar kom niet verder als een routebeschrijving.. Wie helpt?

 • Kwaliteit lijkt niets op wat het voorheen was, kan me eigen huisnummer niet eens lezen. Daar gebruik ik juist de app voor, om een huisnummer te vinden van een klant waar ik ‘s avonds heen moet. Als ik nu inzoom is de kwaliteit beduidend minder en niet af te lezen, jammer.

 • Origineel geplaatst door Marcooo
  @Kath Moet je de kaarten app van Apple eens op een iPad mini kijken. Met fly over.. Super. Ook gratis. Alleen niet verkrijgbaar in Google play helaas. Geef Apple nog 2 jaar en de app is beter dan die van Google..geloof me.Anyway..wat moet ik doen om te kunnen navigeren met Maps. Loop een btje te spelen, maar kom niet verder als een routebeschrijving.. Wie helpt?

  De kaarten kunnen beter worden als Apple TomTom overneemt zoals de Rabobank voorspelt met een kans van 30% dat dit gaat gebeuren.

  Anyway, wat de navigatie betreft op de nieuwe app op je iPhone weet ik het niet want die heb ik niet geprobeerd omdat ik….. sinds een paar maanden een Note2 heb.

  Maar er zit een popout menu in onder ‘maps’ en daar kan je een keuze maken uit Lokaal/Navigatie/Mijn plaatsen/Inchecken/Latitude/Locatiegeschiedenis.

  Als je dan Navigatie kiest kan je kiezen uit Bestemming inspreken/Ga naar huis/Bestemming typen/Kaart en kan je een keuze maken.

  Werkt echt SUPER om te navigeren in de auto met zo’n groot scherm.
  En in NL tot op huisadres/nummer/postcode.

 • Navigeren doe je door niet eerst het adres in te voeren maar als er “zoeken” staat, het icoontje ernaast aan te tikken.

 • Joehoe!!!!! Hoe kan het dat ik geen geluid heb en geen Streetview???

 • Is het ook mogelijk om met deze app contacten op te slaan???

  want met de oude google maps app kon je heel makkelijk een restaurantje intypen en dan toevoegen aan je contacten lijst.

 • Origineel geplaatst door Bart
  @Zimmie: Nou zeg, de iPhone 4 kan nog prima. En daarnaast, die is ook maar iets meer dan twee jaar oud.Maar goed, ik weet ook niet wát er allemaal met de apps gebeurd is want tegenwoordig moet je een minuut wachten voordat je chats zijn geladen op Whatsapp op een iPhone 4. Dat was twee jaar geleden wel anders .

  Sorry je hebt gelijk ik doelde op de iPhone 3

 • Origineel geplaatst door Thomas
  Ik las dat het vector-kaarten zijn wat Google gebruikt heeft. Wat zijn dit voor soort kaarten en wat is het verschil met de kaarten die ze hiervoor gebruikte?

  Vector betekent dat een plaatje op een bepaalde wijze wordt samengesteld. Een vrij technisch verhaal, maar zou je een plaatje hebben van een rechte zwarte streep, dan berekent de software een streep van punt a naar punt b en geeft deze weer. Ga je nu inzoomen, dan hoeft er verder weinig te gebeuren, punt a en b zijn bekend. Bij graphics georiënteerde plaatjes, zie je bij inzoomen dat alles (inclusief letters) aanvankelijk vergroot wordt. Het plaatje wordt daarna opnieuw opgebouwd en dat duurt langer.

 • Kan je street view alleen benaderen als je een adres hebt? Ik zou graag juist (zoals in de oude app) streetview willem activeren door een punt op de kaart aan te geven (een speld laten vallen in de oude app). Iemand dit gevonden?

 • @Jos: Ja dat kan. Maak zelf een punt op de kaart door de gewenste locatie aan te raken en vast te houden. Je ziet dan het adres waarna je die kunt selecteren en naar streetview kunt gaan.

 • @Marcooo: Een iPad met GPS (en dat heeft de normale mini niet)

 • Iemand enig idee wat de weergaveoptie “verkeer” inhoudt? Je krijgt dan wat groene lijnen te zien op de doorgaande wegen, maar wat houdt dit precies in ? En als dit met het huidige verkeer te maken heeft, hoe krijgt de app zijn input hiervoor?

 • Origineel geplaatst door Alexander
  @Jos: Ja dat kan. Maak zelf een punt op de kaart door de gewenste locatie aan te raken en vast te houden. Je ziet dan het adres waarna je die kunt selecteren en naar streetview kunt gaan.

  Super, dat mistte ik nog. Dank je voor de tip

 • Nu wel maps met turn by turn navigatie op de iPhone 4. Dat kan niet met Apple maps.

 • WOW, ik zie nu pas hoe mooi apple maps is vergeleken met google maps, snel weer van mn iphone gepleurd.

 • Nou werkt goed….NOT! Kijk naar het vierde screenshot, je kán niet eens van de baarsjesweg linksaf richting David Lloyd gaan, daar zit een hekje. Je moet via het surinameplein omrijden. Goed gekozen screenshot OMT!

  WHAHAH! En zie nu pas dat Google maps je inderdaad een stukje spookrijdend naar links stuurt…

 • @iphoneclub: De grootste vooruitgang zit in de haltetijden! Waar je voorheen alleen bij de Android maps op een halte kon tappen om de tijden te zien kon dat niet met Apple Google maps. Nu EINDELIJK wel! :-)

 • De kaarten die google maps gebruikt zijn ouder dan die apple gebruikt. Een rotonde die al 3 jaar in mijn woonplaats ligt staat wel op de apple maps maar niet op google maps.

 • @Nick: @wil: Als je je telefoon ff schudt, krijg je de mogelijkheid om onvolkomenheden op de kaart te melden.

  Er worden dagelijks tienduizenden veranderingen in de maps app doorgevoerd omdat er iets is veranderd in de situatie die op de kaarten wordt weergegeven.

  En NL is maar een heel erg klein deel van wat door maps wordt weergegeven.

  Ik heb zelf trouwens de ervaring dat een aantal nieuwe wegen en rotondes hier in Zeeland wel al zijn aangepast op de navigatiekaart.

  Het zal dus wel zo zijn dat NL in delen is opgedeeld en wordt ‘ververst’ ;)

 • Heb hem uitgeprobeerd op weg naar mijn werk:
  - Stukje geen 3G dekking maar ik bleef op de route: dat gaat wel goed maar de kaart vervaagt.
  - Fout op de kaart: probeerde me via een verboden weg te sturen.
  - Ik rij dus anders, maar kennelijk was de 3G dekking niet voldoende om te kunnen herberekenen. Bleef een minuut of 5 “rijdt weg in Noordelijke richting” herhalen.
  - Daarbij onderbreekt hij de audio van de radio om (via Bluetooth call?) de gesproken aanwijzing te geven. Je kunt dat ook niet uitzetten. Grrrrrr!
  - Stem klinkt wel erg slecht.
  - En de aanwijzingen zijn nogal raar. “Bij de volgende kruising”… (stilte van een paar seconde)… “rechts af”. Misschien willen ze de spanning opbouwen?

  Ik ben nog niet zo enthousiast dus. Bij mijn route werkte het echt heel veel slechter dan Apple’s maps en natuurlijk nog veel slechter dan Navigion.

 • @Berend:

  Wedden dat jij ‘Find my iPhone’ aan hebt staan? Houdt Apple je locatie bij, en bepaald niet anoniem. Rotbedrijf.

  Als je je niet bij Google aanmeldt (met een Google account) en het verzamelen van anonieme locatiegegevens uitzet gaat er overigens geen enkele info naar Google. Je kiest er dus zelf voor. Of niet

 • @Tom-Eric: Ja inderdaad even wennen. Jammer alleen dat er geen link is met je Adresboek.

Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties