Review alternatieve webbrowsers deel 4: WebMate

WebMate is een alternatieve browser, waarmee je gestructureerd aangeklikte linkjes in tabbladen kunt afwerken. We probeerden deze nieuwe iPhone-webbrowser uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

WebMateWebMate bouwt voort op het idee dat browsen met tabbladen eigenlijk makkelijker kan. Als je een webpagina bekijkt gaat dat meestal als volgt: je bekijkt eerst een artikel, komt onderweg allerlei linkjes tegen, klikt erop en gaat terug om het originele artikel verder te lezen. Daardoor raak je de weg kwijt, denken de ontwikkelaars van WebMate. Zij hebben een alternatieve webbrowser bedacht waarbij alle aangeklikte links in een wachtrij komen te staan. Die kun je vervolgens gestructureerd afwerken.


De schakelaar voor de wachtrijfunctie vind je linksonder in het browserscherm: door de schakelaar op On te zetten wordt elke aangeklikte link in de wachtrij gezet. Met de pijltoetsen kun je door de reeks webpagina’s in de wachtrij bladeren. Instellingen heeft WebMate niet, behalve dan de aan/uitknop voor de speciale manier van tabbed browsen.

Het gebruik van WebMate is even wennen: voor je het weet heb je vijfmaal op een link getikt en heb je vijf tabbladen klaarstaan om later te bekijken. De tabbladen gaan niet verloren: als je in een later stadium WebMate opstart krijg je een melding of de sessie van x pagina’s hersteld moet worden. Hoeveel pagina’s/tabbladen WebMate aankan is niet helemaal duidelijk: je kunt gemakkelijk doorgaan tot 30, 40 en zelfs 50 tabbladen. Gelezen tabbladen kun je met het prullenbak-icoon rechtsonder in het scherm ‘weggooien’.

WebMate   WebMate

Dat betekent overigens niet dat je al die 40 tabbladen offline kunt bekijken, want telkens als je van tabblad switcht moet de pagina weer helemaal opnieuw geladen worden. Een ander probleem, waar overigens alle vier geteste webbrowsers last van hebben, is dat je de bookmarks van Safari niet kunt importeren en dat de webclip-functie van Safari ontbreekt. Natuurlijk kun je wel bij alle browsers in- en uitzoomen op een pagina door te pinchen op het multitouch-scherm. In Mobile Safari vind je ook instellingen voor JavaScript, plugins, pop-ups blokkeren en cookies accepteren. Ook die zijn we in geen enkele alternatieve browser tegengekomen. Het wissen van cache, cookies en geschiedenis is evenmin een optie.

Conclusie

WebMate is een goed alternatief voor mensen die veel tabbladen tegelijk willen openen en deze gestructureerd willen afwerken. WebMate vergt wat gewenning, omdat er bij het aantikken van een link niets lijkt te gebeuren (alleen het tellertje onderin het scherm neemt met 1 toe). Als idee is WebMate origineel en goed uitgewerkt en zeker de €0,79 waard als je een intensieve Mobile Safari-gebruiker bent. Toch kun je met alle geteste browsers niet helemaal zonder het origineel: Mobile Safari zelf.

Info: WebMate:Tabbed Browsing

Dit is de vierde en laatste aflevering van de reviews van alternatieve webbrowsers voor de iPhone. Eerder verschenen:

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.