Steve Jobs: speculaties over HIV niet erg geloofwaardig

De dag nadat het nieuws over de gezondheidstoestand van Steve Jobs de wereld rondging zijn er al de eerste fake-geruchten en de wat meer afgewogen oordelen.

usa_todayWe hadden graag een foto van de New York Times of een andere intellectuele krant laten zien. Maar feit is dat je op het Amerikaanse platteland alleen USA Today en een plaatselijke Chronicle of ander lokaal blaadje kunt krijgen. USA Today wordt vaak gezien als De Telegraaf van de VS, maar die vergelijking is niet helemaal eerlijk: de koppen van USA Today zijn minder schreeuwerig en de krant staat niet vol met spelfouten. Op de voorpagina pakken ze vandaag uit met een aardig diepgaand artikel over Steve Jobs, waarvoor ze een reeks experts raadpleegden – zowel uit het bedrijfsleven als uit de medische hoek.


usatodayOp pagina 2 publiceert de krant twee foto’s van Steve Jobs: de ene uit 1996 uit z’n tijd bij NeXT Computer, de andere van afgelopen oktober. Bij de fijngevoelige Nederlanders liggen dergelijke foto’s blijkbaar nogal gevoelig: “Smakeloos!” riepen een aantal lezers toen we twee soortgelijke foto’s naast het artikel van gisteren plaatsten. Wat we eigenlijk smakelozer vinden zijn de plotseling opgedoken geruchten dat Steve Jobs AIDS heeft. Dat zou moeten blijken uit twee stiekem gemaakte foto’s van een onderzoekslab (foto 1 en foto 2). “Steve Jobs heeft AIDS?” suggereert tipgever Anton, die de linkjes naar de foto’s toestuurde. Maar een HIV-besmetting hoeft nog geen AIDS te betekenen en bovendien is inmiddels gebleken dat de medische formulieren op de foto vals zijn: het medische instituut dat wordt genoemd bestond nog niet eens toen de test werd afgenomen.

steve_jobs_hiv

Nog weer even terugkomend op USA Today: daar staat een nuttig artikel in over de mogelijke achtergronden van Jobs’ vermagering. Ze interviewden onder andere dokter Richard Goldberg, gespecialiseerd in het type kanker dat Jobs heeft gehad. Goldberg zegt dat de alvleesklier hormonen produceert en dat er bij de specifieke operatie die Jobs heeft gehad (en die bekend staat als Whipple-procedure) niet alleen de tumor, maar ook een gedeelte van de dunne darm wordt weggehaald. Door een gedeelte van de alvleesklier te verliezen kan een patiënt diabetes krijgen, omdat er minder insuline (en overigens ook minder enzymen die vet verteren) beschikbaar is. Waarschijnlijk houdt dat verband met de “hormoonproblemen” waar Jobs vorige week over schreef. Volgens Goldberg, die de case van Jobs natuurlijk ook niet persoonlijk kent, raken patiënten ondervoed, voelen zich slap en zijn snel geïrriteerd. Jobs heeft waarschijnlijk niet de energie die hij normaal uitstraalt. We zijn geen medische weblog en laten de gezondheidsproblemen van Jobs liever over aan de specialisten, maar we weten wel dat je de geruchten over AIDS maar beter met een korreltje zout kunt nemen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 januari 2009 om 23:29
Categorie
Apple

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.