Real Racing 3 1Al sinds de introductie van de iPhone 5 zitten iOS-gamers te wachten op Real Racing 3. De game zou eind 2012 in de App Store verschijnen, maar werd uiteindelijk uitgesteld naar februari. iPhoneclub sprak met Michael de Graaf, producent van Real Racing 3 bij ontwikkelstudio Firemonkeys, over het free-to-play-model en het ontwikkelen van de game. Onlangs werd namelijk bekendgemaakt dat het spel gratis in de App Store zal staan en dat er geld wordt verdiend aan de hand van in-app aankopen. Dit verdienmodel was voor veel mensen reden tot zorg: zou dit betekenen dat je flink wat geld moet neerleggen om alles in de game te doen? En hebben betalende spelers aanzienlijke voordelen ten opzichte van mensen die niks neerleggen? We vroegen Michael hoe dat zit.

Wat waren de grootste uitdagingen bij het ontwikkelen van Real Racing 3?

Toen we begonnen met het ontwerpen van de game probeerden we ons vooral op de toekomst te richten. We wisten dat er later nieuwe apparaten zouden zijn die het spel konden ondersteunen, dus we wilden ervoor zorgen dat Real Racing 3 op latere devices ook mooi zou zijn. Hierdoor moesten we bij ieder aspect van het spel kijken of het wel zou schalen, mocht hij ooit worden afgespeeld op krachtigere hardware. Dit leidde tot een hoop werk om bijvoorbeeld alleen de shaders zo flexibel mogelijk te maken.

Nog een uitdaging zat in de Time Shifted multiplayer-modus. Naast het ontwerp hiervan zat er ook aardig wat tijd in het uitbouwen van de backend om dit te ondersteunen.

Naar welke andere iOS-racegames keken jullie bij de ontwikkeling van Real Racing 3?

We kijken eigenlijk niet zozeer naar andere mobiele racespellen. In plaats daarvan vergelijken we de game liever met spellen op spelcomputers. We hebben sowieso altijd al het idee gehad dat Real Racing 2 de trendsetter voor het mobiele racegenre is en dat we daarom beter naar onszelf kunnen kijken.

Er is wat vriendelijke concurrentie tussen ons en het Need for Speed Most Wanted-team, dat ook valt onder uitgever Electronic Arts. We probeerden elkaar op grafisch gebied tot het uiterste te drijven.

Real Racing 3 2

Hoe vind je de balans tussen traditionele games en mobiele spellen die je eventjes speelt?

Er zijn acht verschillende racetypen in de game te vinden, van hele lange races tot korte evenementen. In sommige gevallen race je maar dertig seconden terwijl je de snelste tijd op een klein stuk van een track probeert te vestigen. Wil je wat langer spelen, dan kun je ook kiezen voor een langere race waarin je met 22 auto’s twee of misschien tien rondjes moet rijden. We willen je altijd de optie geven om lang of kort te spelen.

Waarom is Real Racing 3 free-to-play?

We willen dat zoveel mogelijk mensen onze games kunnen spelen. Heeft een game een prijskaartje, dan is dit voor een aantal spelers direct al een drempel. Door de game gratis te maken en zoveel mogelijk mensen te laten spelen hopen we de multiplayer-modus ook meer waarde te geven: deze is pas echt leuk als je vrienden met je meespelen.

Groot zorgpunt bij veel van onze lezers: kun je Real Racing 3 uitspelen zonder te betalen?

Ja, je kunt Real Racing 3 uitspelen zonder ooit te betalen.

Van een traditionele campagne-modus kan je wat ons betreft alleen niet spreken: Vanaf het begin van de game kun je nagenoeg iedere auto kopen die je wil hebben, mits je het in-game geld hiervoor hebt. Er zit geen lineaire progressie in wanneer je welke auto kunt halen. Zodra je een auto hebt krijg je toegang tot alle races waar die wagen aan mag deelnemen. Je kunt dus ontzettend lang races winnen met een goedkope auto, om geld te vergaren voor die ene, hele dure sportauto.

(Eerder werd al bekend hoe het free-to-play-model van Real Racing 3 in elkaar zit. Hoewel de game volgens De Jager uit te spelen is zonder ooit te betalen, ben je vermoedelijk wel aanzienlijk langer bezig. Je moet bijvoorbeeld lang wachten op de reparatie van je auto als je geen echt geld neerlegt. Wil je direct door, dan kun je echt geld neerleggen om het reparatieproces te versnellen.)

Hoe is het om een free-to-play-spel te maken in plaats van een betaalde titel?

Je pakt het op zekere vlakken zeker anders aan. Je wil niet een gewone game pakken en er een paar in-app aankopen op plakken. Je moet nadenken hoe mensen een game willen spelen en je ontwerp daar op baseren. Het is hierbij ook belangrijk om je af te vragen wanneer een speler zich gefrustreerd voelt zodra er wordt gevraagd om een in-app aankoop. We willen bij Real Racing 3 je niet het idee geven dat je gedwongen wordt om een in-app aankoop te maken, terwijl je daar eigenlijk geen zin in hebt. De mogelijkheid om in de game echt geld uit te geven moet niet geforceerd aanvoelen en toegevoegde waarde bieden.

Op welke iDevices draait Real Racing 3?

Real Racing 3 ondersteunt op dag 1 alle iPads vanaf de iPad 2, alle iPhones vanaf de iPhone 4 en alle iPods vanaf de iPod touch vierde generatie. Bij ieder platform hebben we gekeken of de game er goed uitziet en of ie ook goed draait op de betreffende iDevice.

Real Racing 3 4

Real Racing 3 komt officieel op 28 februari uit, maar in een aantal landen kun je het spel alvast downloaden. Je moet hiervoor wel een nieuwe iTunes-account maken. Meer hierover lees je in het volgende artikel: Real Racing 3 nu al in App Store Nieuw-Zeeland verkrijgbaar.

Downloaden: Real Racing 3 (gratis, in-app aankopen, universeel, iOS 4.3+) (link naar App Store Nieuw-Zeeland, vanaf 28 februari ook in Nederlandse en Belgische App Store beschikbaar)

Categorie(ën): Gaming, Spotlight
Tag(s):

26 reacties op “Interview Firemonkeys: ‘Real Racing 3 als freemium uit te spelen zonder ooit te betalen’”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • Ja tuurlijk kan je het uitspelen zonder inapp aankopen. Maar of dat ook leuk is? Je moet per race weer een uur wachten tenzij je betaald. Ik baal hiervan had liever 9 euro gedokt inplaats van telkens betaald cheaten..

 • Ben wel ontzettend teleurgesteld. De andere Real Racings waren geweldig en daar wilde ik best wel 6 euro voor betalen. Bij freemium games zal ik dat nooit doen…

 • De game ziet er grafisch zeer goed uit, enkel heb ik wat stotters af en toe op mijn iPhone 5.

  Ook het free to play gedoe vindt ik een misser, ik kan nu 22 minuten wachten wegens reparaties en levertijden.

  Ik vind het al bij al nog meevallen, ik steek er gewoon wat geld in om meer wagens te kopen zodat de wachttijd me niet belemmert om te spelen.

 • Het is nu blijkbaar heel normaal om (free-to-play) iOS games te downloaden en vervolgens er nog voor te betalen om het uit te spelen, het liefst nog zo snel mogelijk. Geen reet aan vind ik. Misschien ben ik nog van de oude stempel als het gaat om games, maar ‘vroeger’ waren we weken- of zelfs maandenlang bezig om hetzelfde spel uit te spelen. Tenslotte wisten we niet beter. Ik vind die in-game purchases gewoon bijna hetzelfde als cheat codes invoeren, alleen betaal je er nu dik geld voor. Ik heb aardig wat iOS games uitgespeeld en ik heb serieus nog nooit betaald voor extra in-game geld of wat dan ook, hetzelfde geldt voor de free-to-play games. Hoewel ik wel moet zeggen dat er iOS games zijn die voor mijn doen zelfs niet uit te spelen zijn zonder extra te betalen, maargoed ik ga verder geen oordeel geven of het scam is ja of te nee.

  Ik zou zeggen, laat Real Racing 3 maar komen. Geduld heb ik wel voor dat soort dingen. Heb je tenminste langer speelplezier, toch?

 • Ach, liever gratis en in-app aankopen. Mocht het dan toch tegenvallen, dan is het in ieder geval geen miskoop geweest.

 • @Frank van Manen: Jij bekijkt het dus helemaal fout. Bij een onbekende titel ok maar de meeste (oa mezelf) hadden deze game sowieso gekocht als het een premium game was wetende dat deze een nihil kans had om tegen te vallen.

 • Precies Frank, helemaal met je eens!

 • @Limbo: Goed uitgelegd, helemaal met je eens!

 • ik weet me wel te vermaken de komende tijd ;)

 • Waarom geen in-app aankoop om je spel weer “normaal” te maken zonder al die wachttijden/reperatietijden…

 • @Limbo: in mijn ogen heb je geen langer speel plezier. Of je nu in 1 week het hele spel uitspeelde door continu achter elkaar door te spelen of in 1 maand pas het spel uit speelt omdat je na iedere race/level een uur moet wachten. Die wacht tijd geeft mij geen plezier en speel je ook niet echt. Daarnaast geeft dat mijn erfenis want het spel bepaald voor mij hoe ik mijn vrije tijd besteed. Dus je hebt dan juist minder speel plezier.

 • @Limbo: Het ligt er maar aan per spel. Je kan een spel zoals Starcraft 2 in een dag uitspelen, terwijl je weet dat daar jaren aan werk in heeft gezeten. Betekent niet dat het meer of minder leuk kan zijn.

 • Slechte en domme zet van Firemonkeys…
  Het hele doel hiervan is simpelweg om meer geld te verdienen. ik denk dat heel veel mensen m hiervoor heel snel weer verwijderen en het daardoor geen suces zal worden. Mensen willen voor een goed spel (zoals Real Racing) best 7 of 9 euro betalen. Maar Innapp aankopen vinden de meeste mensen gewoon irritant. Gemiste kans.

 • sorry maar een uur wachttijd na een race is echt overdreven.. ik heb mijn auto al eens flink beschadigd maar een uur wachten heb ik nog niet gezien. hebben jullie de game wel gespeeld?

  Het valt mij alles mee, ik heb wel wat rondjes kunnen rijden en net voor ik naar bed ging heb ik gewoon alle reparaties aangegooid (die eigenlijk nog niet nodig waren), dus die wachttijd valt wel mee.
  Wel irritant dat je minuten moet wachten op je upgrades, maar ook daar voor geld, rij een andere race en in de tussentijd zijn de nieuwe spullen binnen.. het is even wennen maar tot nu toe bevalt het eigenlijk wel. Moet wel zeggen ben geen hardcore gamer meer dus dit hap snap werkt bevalt me nu goed….

 • Ik heb een vraagje … Iedereen praat over RR 3 maar Clumsy Ninja werdt ook voorgesteld tijdens de voorstelling van de iPhone 5 ze zeiden: ‘this holiday season’ maar ik heb nog niets gezien hoor :| en naturalmotion zegt er niets over, zelfs niet op hun eigen site! Hoe komt dat nou toch?

 • Zijn de wacht tijden niet verminderd ondertussen?

 • Wat limbo zegt.
  Niet zeuren gewoon spelen, wat langer speelplezier. Geduld is een schone zaak.(vind ik dan). Wees blij dat er een nieuwe van hun komt en wie weet als het tegenvalt komt zal er later een real racing 4(wie weet) komen, dat weer betaalt zal zijn. Ook niet erg, heb het niet erg gevonden om de eerste 2 te halen. Deze derde zou ik ook betalen als het betaalt zou zijn. Maar nu het gratis is, zal ik het proberen uit te spelen/hogerop te komen zonder in-app purcases.

  Enige wat ik jammer vind van de racegames op de Iphone/Ios is het vrij rijden in een ‘wereld’. Misschien is het er wel, ben het zelf niet tegengekomen na veel zoeken.

  Overigens zie ik sommigen hier reageren alsof ze het al spelen. ZIjn dat ontwikkelaars die het nu alvast kunnen uittesten oid? Of heb ik iets over het hoofd gezien.

 • @natte: Ja tijden voor reparatie zijn helemaal weg en die voor onderhoud verkort.
  Nu de prijzen van de auto’s nog omlaag of naar alleen r$

 • @Frank van Manen: Ooit gehoord van Lite versies? Gratis een paar rondjes daarna de full version…

 • @Meijer570: tijden voor reparatie zijn terug!! Maar wel vele korter :)

 • Ben aan het spelen en is erg verslavend. Je moet af en toe wachten, maar als je niet wilt wacht kan je ook gebruik maken van je gold cards. Die verdien met de verschillende races. Dan kan je meteen verder. Bij de duurder auto’s is het wat langer wachten op je reparatie. Al met al weer heerlijk spelen.

 • @sb, gewoon even een account aanmaken in bv de store van Nieuw Zeeland!

  Erg vet pel, het wachten is wel vervelend, maar dan doe je gewoon ff een ander spel tussendoor. Wat ik wel jammer vind is dat ik nu 2uur mag wachten op mijn ford gt die ik gekocht heb van 145000…

 • Lijkt me juist een uitdaging om het uit te spelen zonder ook een cent uit te geven aan die game.

 • @Rollo2cv, dankjewel gedaan en momenteel af en toe aan het spelen.

  Leuk spel, inderdaad wel jammer van de wachttijden, maar men whatsappt zovaak dat ik er weinig last van heb.
  Half uur reparatie vind ik helaas wel iets te lang net als sommige wachttijden met kopen van auto;s.

  Heb nu nog maar 1 auto, maar ben ervan overtuigd dat bij het hebben van meerdere auto’s(misschien zelfs van zelfde type) de ene kan repareren en de ander kan racen. Moet het nog ervaren dus zeker weet ik het niet, maar als ik logisch bekijk denk ik dat het wel kan. Dus neem de tijd in het begin. De wachttijden zijn in ieder geval voor mij geen reden om het spel te verwijderen, enkel even afsluiten en later verder spelen.

 • @sb, graag gedaan!

  Ik heb nu twee auto’s, en deze staan om en om in onderhoud. Vind het echt een waanzinnig spel, ziet er super gelikt uit. Ik heb zonder enige aankoop te doen, veel plezier met het spel. Je krijgt genoeg geld en van die helmpjes om mee verder te spelen!

 • Maar kan het nou wel of niet op de iPhone 3GS?

Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties