Review: alternatieve browsers voor de iPhone

Apple heeft onlangs vijf alternatieve browsers voor de iPhone goedgekeurd in de App Store. Kenmerkend is dat ze allemaal op de WebKit-engine zijn gebaseerd. Welke is de moeite van het downloaden (en betalen) waard?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Review: alternatieve browsers voor de iPhoneApple heeft onlangs vijf alternatieve browsers voor de iPhone goedgekeurd in de App Store. Kenmerkend is dat ze allemaal op de WebKit-engine zijn gebaseerd en qua weergave niet beter of slechter zijn dan Safari. Maar de makers van de browsers hebben wel gezorgd dat hun browser net even anders is. Zijn het aanraders?


We waren eigenlijk vier browsers aan het testen, maar er kwam op de valreep nog een vijfde bij: Hot Browser. Het lijstje geteste alternatieve iPhone-browsers bestaat uit:

Edge Browser heeft als belangrijkste eigenschap dat je websites schermvullend kunt bekijken. Dat is handig, maar omdat je met deze website slechts één website kunt bezoeken is Edge Browser te beperkt om een aanrader te zijn.

Incognito heeft als bijzonderheid dat je anoniem kunt internetten zonder sporen achter te laten. Handig als je websites zoals Fappod wilt bezoeken zonder argwaan bij je partner te wekken – maar je moet daar wel €1,59 voor over hebben.

Shaking Web is een tamelijk zinloze browser: het zorgt ervoor dat je in schuddende en stuiterende bus kunt internetten. De browser compenseert de bewegingen via de accelerometer van de iPhone. Ook geschikt als je turbulentie in een vliegtuig hebt, op voorwaarde dat er Wi-Fi in het vliegtuig beschikbaar is. Maar al met al: geen echte aanrader, de browser is beperkt en de bewegingsstabilisatie levert eigenlijk niet zoveel voordelen op.

WebMate is een stuk nuttiger, met name voor mensen die veel tabbladen gebruiken en zich graag van de ene website naar de andere laten sturen. Met WebMate kun je tientallen tabbladen openen en gestructureerd weer sluiten.

Ten slotte is er nog Hot Browser, een browser die ‘willekeurige’ populaire websites opent zodra je de iPhone schudt. Het lijstje website blijkt erg beperkt en vooral gericht op websites van de ontwikkelaar zelf.

Van de vijf geteste websites kunnen we eigenlijk alleen WebMate en Incognito aanraden. De rest biedt eigenlijk niets bruikbaars en/of is te duur. Wat ons verder opviel is dat veel standaardfuncties die in Mobile Safari wel aanwezig zijn, zoals tabbladen en bookmarks, in de alternatieve browsers ontbreken. Daardoor zijn ze beperkter dan wat je al gewend was.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.