VaarWater 2: navigatie-app voor de Amsterdamse grachten

VaarWater 2 is een nieuwe navigatie-app voor de Amsterdamse grachten, met boei-naar-boei navigatie, allerlei points of interests en meer.

VaarWater 2 Amsterdamse grachten navigatie‘De TomTom van de Amsterdamse grachten’. Dat is de insteek van VaarWater 2, een nieuwe iPhone-app van Stichting Waternet die het varen in onze hoofdstad wil veraangenamen met een grote hoeveelheid informatie. De applicatie is de opvolger van VaarWater, die vooral een opsomming van voorzieningen langs het water in kaart bracht. Deel twee is meer een hulp voor tijdens het varen: nu al navigeert de app je van boei naar boei, maar daar komen in de loop van de tijd meer functies bij.

Verplichte Facebook-login

Het slechte nieuws eerst: VaarWater 2 vereist inloggen met Facebook om de app te kunnen gebruiken. De applicatie is niet te gebruiken zonder het sociale netwerk: na de vier introductieschermen kan je op geen andere manier binnenkomen. Daarna registreer je nog je type boot, de naam ervan en de afmetingen van de sloep.

VaarWater 2 boeien op de kaart VaarWater 2 dashboard met gegevens

Dashboard en logboek

Je komt VaarWater 2 binnen op de kaart waarop voorzieningen nog altijd staan aangegeven, net als in de vorige app. Met een tik op de snelheidsmeter rechtsboven, schuift het dashboard in beeld. Dat laat overzichtelijk het weertype zien, de temperatuur, de windsnelheid en -richting, je vaarsnelheid en de afstand van je tocht. Druk daarom vooral aan het begin op de play-knop zodat je route wordt geregistreerd. Nadien kan je de route ook terugkijken in de sectie Logboek, mede dankzij de locatiefunctie van de app. Daarin worden ook je tankbeurten meegenomen trouwens.

Points of interests

VaarWater 2 is opgedeeld in zeven secties, waaronder ook de eenmalig interessante algemene informatie en instellingen – waarbij de laatste alleen wijst naar je profielpagina met foto en naam van de boot. Meldingen heet de onderste functie van het menu en daar zie je stremmingen en gebeurtenissen op het water onder elkaar aan gegeven met datum vermeld. In de sectie Markers geef je aan welke informatie zichtbaar is op de kaart, waarbij je nogal een keuze hebt. De app biedt 1400 points of interests. Zo kan je meldingen, tweets, beweegbare bruggen, sluizen, vaste bruggen, verschillende typen winkels, culturele activiteiten, foto’s en allerlei faciliteiten die je per categorie kan activeren.

VaarWater 2 iPhone hoofdmenu VaarWater 2 route in Amsterdam

Boei-naar-boei

De meest gerichte navigatiefunctie van VaarWater 2 duikt op als je een Vaarroute aflegt. Je ziet van tevoren de route op de kaart en als je je er eenmaal aan waagt, gaat de app nog een stap verder. Je wordt dan van boei naar boei genavigeerd met alle points of interests op de kaart. Tijdens het dobberen kan je dan meteen een foto maken en delen met andere gebruikers, of zelf een statusupdate geven die voor andere gebruikers te zien zal zijn.

Toekomstplannen

Het zijn de toekomstplannen van VaarWater 2 die indruk maken. Voor Koninginnedag komt er een versie van de app – waarvoor de tijd wel dringt nu trouwens – om op die speciale dag te zien hoe druk het op het water is. Daarna volgt op 22 mei een update waarna de applicatie samenwerkt met het TNO. Dan wordt het echt boeiend: de organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek heeft sensoren geplaatst waardoor de drukte in de grachten kan worden gemeten. Aan de hand van heatmaps kun je zien waar het druk is en welke gracht je beter even kan vermijden. Ontwikkelaar Danijel van TamTam: “Omdat turn-by-turn navigatie niet mogelijk is op het water, hebben we gekeken hoe dat in de game-industrie wordt opgelost, bijvoorbeeld in GTA. Dat leidde tot de horizonview, waar we in VaarWater 2 voor hebben gekozen.”

Downloaden: VaarWater 2 (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.