AMBER Alert komt naar iPhone (Update)

AMBER Alert komt binnenkort naar de iPhone. Ontwikkelaar Jonathan Zdziarski heeft in samenwerking met AMBERAlert.com een applicatie ontwikkeld, waarmee actieve alerts uit de omgeving opgevraagd kunnen worden.
Dennis de Jong - · Laatst bijgewerkt:

aa_home_greenAMBER Alert Plan, het Amerikaanse systeem dat gebruikt wordt bij vermissingen of ontvoeringen van kinderen, komt naar de iPhone. Ontwikkelaar Jonathan Zdziarski heeft dit aangekondigd op zijn website. Zdziarski heeft de applicatie, naar eigen zeggen na een weekendje hacken, in samenwerking met AMBERAlert.com ontwikkeld. De Nederlandse politie gebruikt sinds november ook een systeem met een soortgelijke naam (AMBER Alert), maar die wordt op de iPhone-applicatie die binnenkort verschijnt, niet ondersteund.

Update: via Viviane Brokerhof van Netpresenter / AMBER Alert Nederland kregen we deze update toegestuurd: “Het gaat hierbij niet over een initiatief met het Nederlandse AMBER Alert, maar over een initiatief van het Amerikaanse AMBER Alert Plan. De technologie achter de twee systemen verschilt waardoor het feit dat de Amerikaanse Alerts straks ook op iPhones te ontvangen zijn niet automatisch wil zeggen dat dat ook het geval is bij Nederlandse Alerts. Wel is het een ontwikkeling die wij in de gaten houden en toejuichen omdat we voortdurend kijken naar mogelijkheden om het bereik van de Nederlandse AMBER Alerts te vergroten.”

AMBER Alert is een systeem dat is ontwikkeld om de politie te ondersteunen in het terugvinden van vermiste of ontvoerde kinderen. In Nederland is dit systeem sinds november in gebruik en is afgelopen weekend voor het eerst ingezet, waarbij bleek dat de SMS-dienst niet correct werkte door een storing bij de provider.

AMBER Alert iPhone applicatieDe iPhone applicatie zorgt voor een real-time overzicht van recente alerts, compleet met foto’s en informatie van het slachtoffer, van de verdachte(n) en het voertuig.

Daarnaast is het mogelijk om, als je iets verdachts hebt gezien, met een druk op de knop dit te melden aan AMBERAlert.com. Hierbij wordt de huidige locatie aan de hand van GPS meegestuurd naar AMBERAlert. De GPS-locatie wordt met andere meldingen vergeleken en gebruikt om een patroon te berekenen. Aan de hand van het berekende patroon worden valse meldingen gefilterd. Hierna wordt de melding met het patroon doorgestuurd naar de juiste ‘state patrol’ afdeling, die het onderzoek leidt.

Ballistics is de eerste AMBER Aware applicatieNaast deze applicatie is Zdziarski bezig om code te schrijven die door andere ontwikkelaars gebruikt kan worden, om hun applicatie AMBER Aware te maken. Bij het openen van zo’n AMBER Aware applicatie zorgt Zdziarski’s code voor het draaien van een achtergrondproces, die controleert of er nieuwe Alerts zijn om op te halen en wordt de gebruiker gewaarschuwd. Hierdoor bieden AMBER Aware applicaties naast hun bedoelde functionaliteit ook nog eens de mogelijkheid om de gebruiker te waarschuwen bij een actief AMBER Alert in de buurt. Zdziarski heeft dit al in zijn applicatie Ballistics doorgevoerd. Met de code omzeilt Zdziarski het draaien van een continu achtergrondproces, wat door de SDK niet is toegestaan, maar zorgt uiteindelijk wel voor een vrij continu achtergrondproces bij intensief gebruik van AMBER Aware applicaties.

De applicatie is bij Apple ingediend en wordt binnenkort gratis aangeboden. Vooralsnog werkt het alleen met AMBERAlert.com, waardoor we in Nederland en België nog geen gebruik kunnen maken van deze applicatie. Laten we hopen dat in Nederland een soortgelijk initiatief wordt getoond met een Nederlandse variant voor deze applicatie.

Meer info: Zdziarski, AMBERAlert.com

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.