Vrije parkeerplekken straks makkelijker vindbaar met apps

Parkeren met apps wordt straks makkelijker: minster Schultz van Haegen gaat 1 miljoen euro beschikbaar stellen om parkeerdata te ontsluiten voor appmakers.

Melanie-Schultz-van-HaegenHet is straks niet meer nodig om eindeloos rondjes te rijden, op zoek naar een vrije parkeerplaats. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur gaat informatie over de beschikbaarheid van parkeergarages, locatie, tarieven en openingstijden vrij beschikbaar stellen. Ontwikkelaars kunnen de informatie gebruiken voor in iPhone-apps of navigatiesystemen. “Ik kan me voorstellen dat je straks op je smartphone kunt zien waar nog een vrije plek is”, omschrijft Schultz van Haegen een van de mogelijke oplossingen. Eerst zullen de parkeergegevens van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht worden verzameld en vrijgegeven. Daarna volgen andere steden, om uiteindelijk in 2013 een groot deel van Nederland in kaart te hebben gebracht.


“Rondrijden tot je een plek hebt, brengt niet alleen ergernis en tijdsverlies met zich mee, maar is ook slecht voor het milieu”, aldus de minister. Ze maakte vandaag bekend dat ze 1 miljoen euro beschikbaar stelt om de data van de parkeerplaatsen te ontsluiten.

parkeerbordApps waarmee je parkeergeld kunt betalen, bestaan al voor de iPhone. Denk daarbij aan ANWB Onderweg of Park Mobile. Er zijn ook apps waarmee je parkeertarieven kunt opzoeken, zoals Spotzi-Parkeren en Park Shark. Maar wat nog ontbreekt zijn apps waarmee je precies kunt zien welke parkeerplaatsen nog vrij zijn. Die data is nu in handen van parkeergarage-exploitanten zoals QPark, die de data wel op de website vermelden, maar niet zomaar beschikbaar stellen aan appontwikkelaars. Het zal nog wel even duren voordat de eerste apps verschijnen, die gebruik maken van de nieuwe data. De ANWB ziet wel mogelijkheden in de data: “Die data kunnen met wat aanpassingen bijvoorbeeld in navigatiesystemen of mobiele apps binnenlopen. Je weet dan eerder waar je moet zijn voor een vrije prakeerplek en ook wat het je kost”, zegt Chris Hottentot van de ANWB. De ANWB verwacht binnen een jaar een slimme parkeerapp te kunnen maken.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.