Gmail-webapplicatie krijgt update voor iPhone en Android

Gmail floating toolbarZaterdag maakten we al melding dat de Gmail-webapplicatie een update zou krijgen.  Toen was nog niet bekend wanneer deze verbetering zou worden doorgevoerd. Google heeft zojuist op haar mobile blog bekend gemaakt dat deze update per direct voor de iPhone en Android beschikbaar is voor het grote publiek. Het gebruiken van de webapplicatie in plaats van de standaard Mail-applicatie op je iPhone biedt een aantal voordelen. Zo kun je zoeken in al je e-mail, zijn je labels zichtbaar en worden de e-mails als conversaties weergegeven zoals je dat ook in de desktopversie van Gmail gewend bent.

De belangrijkste nieuwe feature is de zogeheten floating bar. Deze komt tevoorschijn wanneer je een of meerdere conversaties selecteert en blijft steeds bovenin beeld staan, ook als je naar beneden scrollt. Met behulp van deze toolbar kun je de geselecteerde conversaties archiveren, verwijderen, als gelezen/ongelezen markeren of als spam markeren. Verder is de zoekfunctie naar een handigere plek verplaatst. Vroeger moest je helemaal naar onder scrollen om de zoekbalk voor je e-mail te vinden. Nu is er simpelweg een vergrootglas-icoon beschikbaar aan de bovenkant die, als je erop klikt, een zoekbar naar beneden laat komen. Ook worden je labels nu in dezelfde kleuren getoond als in de desktop-versie van Gmail. En verder zijn er ook nog enkele andere cosmetische veranderingen zichtbaar bij het aanmaken van een nieuwe e-mail en het bladeren in je contactpersonen.

De nieuwe webapplicatie van Gmail is gebaseerd op onder andere HTML5 en Gears. Google geeft aan dat de volledige impact van deze nieuwe technieken nog niet helemaal te zien is, maar dat het hen in staat stelt in de toekomst de performance nog meer te verbeteren en andere nieuwe features makkelijker te implementeren.

De updates zijn nu alleen nog doorgevoerd voor de Engelse versie van Gmail. Google laat weten dat later vandaag of morgen de update wordt doorgevoerd voor de andere talen. Als je de webapplicatie nu alvast tot je beschikking wilt hebben, verander dan op de desktop in je Gmail-instellingen je Gmail display language in English (US). Surf daarna in je Safari-browser naar http://gmail.com

Google heeft ook een filmpje op haar weblog geplaatst waarin de nieuwe web-applicatie wordt getoond:

De nieuwe Gmail webapp

Zoekfunctie

Via: Google Mobile Blog
Met dank aan alle tipgevers

Categorie(ën): e-mail, Google

25 reacties op “Gmail-webapplicatie krijgt update voor iPhone en Android”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • Waarom zou je die webapp gebruiken als je de Mail app van apple hebt? Wat is de meerheid?

 • @Jens Royakkers:

  ”Het gebruiken van de webapplicatie in plaats van de standaard Mail-applicatie op je iPhone biedt een aantal voordelen. Zo kun je zoeken in al je e-mail, zijn je labels zichtbaar en worden de e-mails als conversaties weergegeven zoals je dat ook in de desktopversie van Gmail gewend bent.”

  Misschien beter lezen?

 • Dat staat duidelijk vermeld in dit bericht, dus niet naar de bekende weg vragen. Trouwens, het is ‘meerwaarde’.

  Maar Gonny, in de bovenste balk van jouw iPhone-screenshot staat de temperatuur en het weer als ik me niet vergis.

  Welke (jailbreak) app doet dat?

 • @Jens Royakkers

  Het gebruiken van de webapplicatie in plaats van de standaard Mail-applicatie op je iPhone biedt een aantal voordelen. Zo kun je zoeken in al je e-mail, zijn je labels zichtbaar en worden de e-mails als conversaties weergegeven zoals je dat ook in de desktopversie van Gmail gewend bent.

  Staat in het artikel;)

  EDIT: Sommige waren me al voor..

 • Zwaar relaxed dit… Als ik onderweg op zoek ben naar een specifiek mailtje ergens is de Mail App geen optie. De Wep app was handiger, maar nog niet optimaal. Dit werkt 10x beter! Top!

 • Ik gebruik mijn gmail (privemail) op de iphone om ff snel mijn mail te controleren (ik denk de meesten hier) dus ik zie persoonlijk hier het nut niet van in. De bovenstaande “voordelen” benut ik wel op mijn laptop.

 • @Kokkie:

  Maar op je laptop heb je toch gewoon dezelfde versie als op je desktop? Of heb je het nu over iets heel anders.

 • offtopic: @Herman Banken: de weergave van het weer/temperatuur op de statusbalk gaat met behulp van o.a. Winterboard [jailbreak]. Binnenkort alles over het themen van je iPhone op iPhoneclub.nl !

 • Ik bedoel de “meerwaarde” vd Gmail webapplicatie tgo de standaard mail app op je iPhone. Laptop en desktop versie van Gmail is uiteraard hetzelfde. Mail op mijn smartphones hoef ik niet zo uitgebreid te hebben. Maar natuurlijk heeft iedereen zijn eigen mening hierover.

 • Origineel geplaatst door Kokkie
  Ik bedoel de “meerwaarde” vd Gmail webapplicatie tgo de standaard mail app op je iPhone.

  Bijvoorbeeld het kunnen labelen en archiveren van je mail. Wat voorheen vaak gebeurde is dat ik mijn Gmail in de Mail.app las, maar vervolgens moest laten staan totdat in in Gmail kon inloggen op mijn desktop zodat ik de mail kon labelen en archiveren. Verder zie ik wel wat in de verbeterde search functionliteit van de webapp, omdat er een wealth aan informatie in mijn Gmail staat die ik vaak nodig heb.

  Verder zie ik dat Google’s previewer voor attachments goed werkt. Zo kun je bijvoorbeeld goed PDFs die als attachments zijn meegezonden openen in Safari.

  Geweldig dit.

  EDIT: Labels toekennen heb ik nog niet gevonden. Vertel me niet dat ze dat niet hebben toegevoegd?

 • vreemd…ik heb m’n taal in gmail al sinds altijd op engels(US) staan maar krijg de nieuwe gmail niet te zien…

 • Hmm, dat Gmail icoontje is dan wel mooi maar het ziet zo raar uit tussen ‘Telefoon’ en ‘Safari’. Voor de rest TOP app met meer functies dan de standaard mail.

  Maar zoals de reacties hierboven al zeggen weet ik niet zeker of ik veel waarde hecht aan onderweg labels toe te kennen en mails archiveren. Dit is niet noodzakelijk onderweg en kan ik net zo goed doen als ik thuis kom. Hmm toch maar weer standaard mail app dan… dilemma :/

 • WOW Dat ziet er perfect uit. Weg met de iPhoneApp. Ojee, nog niet helemaal. De layout van de webapp is prima, maar sommige emailtjes in HTML zijn niet te lezen. Of te groot of te klein. Jammer. Volgende keer beter Google.

 • ik moet zeggen, ik ben zelf best een macfan maar ben eigelijk al sinds de start van gmail een enorme google fan. google heeft datgene dat apple niet heeft vind ik.
  met het zien van dit filmpje realiseer ik mij dat ik bvb de google interfaces eigelijk beter en mooier vind dan die van apple

 • Ziet er goed uit. Ga hem zo ff proberen. Archiveren kan ttouwens ook via mail app als je imap gebruikt ipv de standaart pop3

 • Leuk idee. Maar funtioneel niet bijzonder. Als Google het goed wil doen maken ze een echte app á la mbox voor hotmail. Dat is pas een goede app, mist alleen nog de push functie.

 • Wat een reclame voor spyware zeg.

 • Origineel geplaatst door Jens Royakkers
  Waarom zou je die webapp gebruiken als je de Mail app van apple hebt? Wat is de meerheid?

  zoeken!!!!

 • Origineel geplaatst door MisticRain
  Origineel geplaatst door Jens RoyakkersWaarom zou je die webapp gebruiken als je de Mail app van apple hebt? Wat is de meerheid? zoeken!!!!

  Idd, en daar gebruik deze webapp dus ook alleen voor. Als je mail LEEST gaat dit makkelijker met de standaard mail app. (archiveren werkt trouwens top met de standaard mail app, gewoon imap goed instellen)

 • verander dan op de desktop in je Gmail-instellingen je Gmail display language in English (US).

  Waar vindt ik deze instellingen? Ik heb bij instellingen geen optie “Gmail”…. ?

 • @magnetronmaaltijd: Ik archiveer en label mijn berichten wel onderweg meteen, dan hoef ik dit thuis niet meer te doen, en het is net zo eenvoudig. Ik doe dit echter niet vanuit de webapp, maar gewoon in de mail app. Dit werkt sneller dan de webapp en mis zelden de zoekfunctie. Belangrijke berichten kan ik via de labels snel genoeg terug vinden.

Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties