Canary en Piper: beveiligingssystemen met iPhone-apps voor thuis

Canary en Piper zijn twee beveiligingssystemen voor thuis. Canary kiest voor design en is een groot succes, Piper moet zich nog bewijzen maar heeft technisch meer opties.

canary-met-fruitDe markt voor beveiligingssystemen thuis is lange tijd nogal ontoegankelijk geweest. Het aanleggen van een securitysysteem was duur en dat maakte het onbereikbaar voor de gewone man. Gelukkig komt er met crowdfunding-initiatieven zoals Indiegogo en Kickstarter wat meer ruimte voor innovatie. Twee recente projecten vallen daarbij op: Canary, dat na een succesvolle campagne over 46 uur sluit en Piper, dat nog maar net aan het begin staat van de publiciteitscampagne. Het succes van Canary is indrukwekkend: het doel van 100.000 dollar investeringsgeld dat de bedenkers wilden ophalen, is ruimschoots overtroffen. Er is $1,7 miljoen bijeengebracht door consumenten die wel zo’n strakke Canary-beveiligingscamera in hun huis willen hebben staan. Het systeem kost $199 plus $30 verzendkosten. Piper heeft nog 27 dagen te gaan en verkoopt een soortgelijk beveiligingssysteem voor $209 (Noord-Amerikanen) of $249 (Europeanen). Welke van de twee scoort het best?

Canary: groot succes op Indiegogo

Omdat Canary veruit het bekendst is, beginnen we daarmee. Canary speelt in op het feit dat veel mensen in een huurhuis wonen en geen budget of behoefte hebben om een duur beveiligingssysteem aan te leggen. Je zal maar binnen een jaar vertrekkenen voor honderden euro’s aan elektronica moeten achterlaten. Canary probeert een makkelijk, alles-in-een-systeem aan te bieden voor een redelijke prijs. Je moet een Canary bij winkels als Media Markt kunnen kopen en zelf kunnen installeren.

canary-luchtvochtigheid

De Canary is een wit plastic apparaat ter grootte van een keukenrol. Er zit een HD-camera, een microfoon en sensoren in. Je zet de Canary op een centrale plaats, bijvoorbeeld in de hal en maakt verbinding met het draadloze netwerk thuis. Vervolgens houdt Canary je huis in de gaten en zendt een melding naar je telefoon. De beperking van het systeem is dat je er niet allerlei deurmagneten, raamsensoren en andere apparatuur op kunt aansluiten. Die (zelfbouw)oplossingen zijn er ook wel, bijvoorbeeld van HomeWizard, maar zijn ingewikkelder om te installeren en zien er minder mooi uit. Op Kickstarter en Indiegogo kom je niet weg met een lomp stuk plastic, maar moet het er ook stijlvol uitzien. Dat is gelukt bij de Canary, die wat ons betreft meteen een designprijs mag winnen. Het had door Jonathan Ive ontworpen kunnen zijn.

canary-android

De Canary kan meer dan je op het eerste gezicht denkt. Het is geen ‘domme’ webcam met microfoon, maar het apparaat heeft nachtzicht, bewegingsdetectie (trillen/stoten), kan temperatuur en luchtkwaliteit meten en houdt zelfs de luchtvochtigheid in de gaten. Heb je een groot huis, dan kun je meerdere Canary’s aan elkaar koppelen (maximaal 4 stuks).

canaryZodra er onraad is zal er een melding binnenkomen op je iPhone. Dat kan ook een plotselinge beweging of een temperatuurverandering zijn, bijvoorbeeld omdat er een raam of deur is opengezet. Het slimme is dat de Canary rekening houdt met vaste gebeurtenissen. Komt de schoonmaakster elke middag om 15:00 uur binnen, dan zal het alarm niet afgaan. De bedenkers van Canary bieden het apparaat nu nog voor een vaste prijs van $199 aan, maar zeggen dat er op de hardware niet veel te verdienen valt. Ze denken er daarom over na om een abonnement met aanvullende diensten aan te bieden voor $10 per maand. Binnen een dag had Canary al het benodigde bedrag van $100.000 behaald, dus aan het enthousiasme van gebruikers zal het niet liggen. Nu staan de makers voor de taak om productie te gaan draaien, zodat ze de duizenden bestelde Canary’s kunnen uitleveren. Canary heeft een app voor iPhone en Android.

Meer info: Indiegogo-campagne van Canary ($199 + $30, sluit over 46 uur)

canary-hand

Piper: minder mooi, meer mogelijkheden

Vlak voordat de campagne van Canary sluit dient zich een nieuwe kanshebber aan: Piper. Het is daarom slim om nog even te vergelijken, voordat je je geld op één van beide kanshebbers zet. Piper is bedacht door het Canadese bedrijf BlackSumac en ziet er qua design net iets minder mooi uit. Dit is een product dat Belkin of Logitech op de markt zou brengen, niet Apple. De Piper is iets kleiner uitgevoerd dan de Canary en ziet er meer uit als een beveiligingssysteem. Terwijl je de Canary nog zou kunnen verwarren met een design-speaker of -thermosfles, schreeuwt de Piper je tegemoet: “Ik ben een webcam!” Er is een duidelijk herkenbare camera met fish eye-lens aanwezig. Net als de Canary vind je binnenin meerdere sensoren, onder andere voor bewegingsdetectie (schokken/trillen), temperatuur en luchtvochtigheid. De Piper kan dankzij ondersteuning voor Z-Wave ook communiceren met externe sensoren. Canary is daar minder duidelijk over; op de campagnepagina wordt er niets over gezegd. Piper doet dat wel: het apparaat is een Z-Wave hub en je kunt er maximaal 232 externe apparaten of sensoren aan koppelen. Wie op de webpagina van de Z-Wave-organisatie kijkt ontdekt vele accessoires die al geschikt zijn zoals Europese thermostaten, smart meters, sloten en verlichtingssystemen. Minpuntje: het zijn veel onbekende leveranciers zoals BeNext, Düwi, Merten en Everspring en qua design moet je niet te kieskeurig zijn. Veel wit plastic, dat je maar het beste kunt wegstoppen achter een kast. Wie strak design wil, kan eens kijken naar spullen van het Italiaanse merk Vitrum.

piper-camera

Piper is dus eigenlijk het slimmere maar minder mooie alternatief voor de Canary. Je zou het bijna kunnen vergelijken met Apple versus PC-fabrikanten:

  • Apple/Canary: het ziet er goed uit en werkt meteen vanuit de doos. Niet meer aankomen.
  • PC-fabrikanten/Piper: het ziet er niet zo mooi uit, maar je kunt er wel van alles mee. Lekker klooien met extra opties die je zelf kunt aansluiten. Daarbij gaat wel van alles mis, maar de voldoening is groot als het toch lukt.

piper-zwartOm een voorbeeld te geven van die slimmere mogelijkheden: Piper biedt ondersteuning voor IFTTT, zodat je je eigen regels kunt maken. Bij geluid in huis, boven een bepaald decibelniveau, kun je zorgen dat automatisch alle lampen aangaan. Of je kunt automatisch een video-opname maken als er iets beweegt (iets wat je bij normale webcams en beveiligingssystemen ook kan doen, maar bij Piper heb je meer controle). De regels orden je overzichtelijk op basis van scenario, bijvoorbeeld ‘thuis’, ‘werk’ of ‘vakantie’.

Sinds de inzamelingscampagne voor Piper van start ging (vier dagen geleden) is al meer dan de helft van de benodigde $100.000 binnengehaald. Het gaat niet zo snel als bij Canary, want die zaten na vier dagen al over de $500.000, maar Piper heeft nog tijd genoeg om het beoogde doel te halen. Het laat zien dat mensen met een goed idee dankzij crowdfunding echt de mogelijkheid krijgen om hun product te realiseren. Hoe beter je inspeelt op wensen van gebruikers, hoe massaler ze afkomen op een project. Wat dat betreft zit je met Canary eigenlijk beter: het heeft enorme bekendheid gekregen en het is een prestigeding om zo’n Canary straks in huis te hebben staan. Je kunt er indruk mee maken op je vrienden. Wie liever indruk maakt op zichzelf, is waarschijnlijk beter af met de Piper, omdat die veel meer mogelijkheden heeft.

Meer info: Indiegogo-campagne voor Piper ($249 voor Europeanen, $209 voor VS en Canada)

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Weg met traditionele beveiligingssystemen?

Kunnen projecten als Canary en Piper de traditionele markt voor beveiligingssystemen op z’n kop zetten? Nee, niet echt. In feite zijn het verlengstukken van bestaande mogelijkheden. Je kon altijd al een paar webcams installeren en bij onraad een seintje ontvangen. Deze nieuwe generatie ‘webcams’ maken het alleen maar makkelijker, door de oplossing in een mooie doos te presenteren en het apparaat te voorzien van allerlei extra sensoren. Dat is slim, want er zijn veel mensen die een beveiligingssysteem willen maar geen zin hebben om er duizenden euro’s aan uit te geven – nog even afgezien van de maandelijkse abonnementskosten, de koppeling met een meldkamer en dergelijke. Je kunt zelf ook meldkamer spelen, dankzij de opkomst van smartphones. Een camera zoals de Canary of Piper kunnen ongemerkt een seintje naar je iPhone sturen, waarna je zelf prima in staat bent om 112 te bellen als je een vreemde persoon door het huis ziet schuifelen. Tegelijk blijft er een markt voor mensen met veel geld, die het geen probleem vinden om voor duizenden euro’s hun huis goed te beveiligen en geen zin hebben om zelf een schroevendraaier ter hand te nemen. Als je het geld hebt (en bij een inbraak meer te verliezen hebt dan een paar duizend euro), kan dat de beste oplossing zijn. Een monteur installeert alles, een meldkamer houdt alles in de gaten en jij hoeft alleen maar in je tweede huis in Frankrijk te gaan zitten om te genieten van je eerlijk verdiende miljoenen. Die markt is alleen een stuk kleiner dan die van Canary en Piper: gewone mensen die ook hard hebben gewerkt en hun bezit willen beschermen.

canary-bovenkant

Canary en Piper verlagen wel de drempel voor mensen die zelf iets aan de beveiliging van hun huis willen doen. Je hoeft geen nerdy type te zijn om een dergelijk systeem in gebruik te nemen. Zelf heb ik de afgelopen dagen gemerkt dat het installeren van HomeWizard en Klik Aan Klik Uit-schakelaars toch nog behoorlijk wat technische kennis vergt (“Welk draadje verbind ik waarmee?” en “Moet ik nou een zender of een schakelaar inbouwen achter mijn verlichtingsknop?”) inclusief geklooi met elektriciteit. Bij oplossingen als Canary hoeft dat niet: je zet het apparaat neer, steekt de stekker in het stopcontact en bent eigenlijk al bijna klaar. De makers van Canary leggen ook sterk de nadruk op gebruiksgemak: iedereen moet het kunnen aansluiten. Aanbieders van huisautomatisering doen wel alsof het supermakkelijk is, maar vaak moet je toch nog even puzzelen hoe alles werkt en wat je precies moet doen.

Wat de keuze tussen Canary of Piper betreft: dat heb ik hierboven al grotendeels uitgelegd. Canary is mooier, zorgelozer en levert meer bewonderende blikken op van statusgevoelige vrienden, maar is ook beperkter. Piper is minder mooi, ziet er duidelijk uit als een beveiligingscamera (met grotere kans op vernieling als een inbreker binnenkomt) maar biedt wel meer uitbreidingsmogelijkheden.

Nog een laatste opmerking om je aan het twijfelen te brengen: Piper komt al in november 2013 op de markt, de Canary pas in de zomer van 2014.

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 augustus 2013 om 10:57
Categorie
Accessoires

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.