‘iPhone 5S krijgt Touch ID vingerafdruksensor, iPhone 5C niet’

WSJ bevestigt dat Apple een vingerscanner in de iPhone 5S gaat inbouwen, niet in de iPhone 5C. De knop zou Touch ID gaan heten.

iphone 5s blauwe ringDe Wall Street Journal weet het zeker: de iPhone 5S krijgt een vingerafdruksensor, de iPhone 5C niet. De biometrische sensor zal alleen in de “duurste van de twee iPhones” worden ingebouwd, zeggen bronnen. Volgens een op het laatste moment gelekte handleiding (zie foto verderop) gaat de knop ‘Touch ID sensor’ heten. WSJ verwacht dat Apple’s keuze voor biometrische beveiliging ook interesse bij andere toestelmakers zal wekken, maar Apple kan zich onderscheiden omdat ze betere technologie in huis hebben, dankzij de overname van AuthenTec.


Dit biometrisch beveiligingsbedrijf werd in 2012 door Apple overgenomen voor een bedrag van $356 miljoen. Vingerafdruksensoren zijn op zich niet nieuw in consumentenelektronica, maar een grote doorbraak is er nog niet geweest.

iphone-5s-touch-id-sensorMotorola ging Apple voor met een vingerafdruksensor in de Motorola Atrix-smartphone. Maar erg veel navolging kregen ze niet. Vroege pogingen om vingerafdrukscanners in te bouwen bleken niet altijd even betrouwbaar. Je moest vaak meermaals met je vinger over de scanner om een betrouwbare meting te krijgen – plus dat er voortdurende scepsis onder het publiek was: “Ja, maar wat als ik een wondje heb? Of als iemand mijn vinger afhakt?” De verwachting is dat Apple’s versie van de vingerscanner statisch is, dus dat je alleen je vinger op de homeknop hoeft te leggen zonder te vegen. Authentec had al een oplossing ontwikkeld waarbij je met een radiofrequentieveld de structuur van een vinger in beeld kunt brengen.

Het ontgrendelen van je iPhone zou dan niet ingewikkelder hoeven te zijn dan het indrukken van de homeknop. Gebruikers zijn al gewend om dat te doen, als ze hun iPhone in gebruik willen nemen. Vanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd stelt Apple de nieuwe iPhones voor aan het publiek en iPhoneclub doet natuurlijk verslag!

Reacties: 60 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.