Exclusieve preview: Dutch Cowboys op de iPhone

Preview van de applicatie Dutch Cowboys voor de iPhone, die zowel de content van de eigen site als van Dutch Cowgirls en Mobile Cowboys omvat. Met de iPhone-applicatie lees je de recente artikelen en kun je reageren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

dutchcowboysDutch Cowboys gaat een iPhone-applicatie uitbrengen, waarmee je zowel de content van Dutch Cowboys als van Dutch Cowgirls en Mobile Cowboys onderweg leest. Wij kregen alvast een preview-versie van de applicatie, die een wat andere interface heeft dan we gewend zijn. Hopelijk kan Apple de creativiteit van ontwikkelaar Sharewire waarderen en geven ze de applicatie snel het goedkeuringsstempeltje. De applicatie verschijnt als DC op je springboard en toont bij het opstarten de namen van de drie blogs op het startscherm. Een paar seconden later verschijnt de lijst met artikelen in beeld.


Bijzonder aan de applicatie is dat er geen lijst met zwarte knoppen onderin beeld staat, zoals Apple het graag ziet. In plaats daarvan staat er een Flash-achtige knoppenbalk die kan vervagen (natuurlijk geen echte Flash, maar waarschijnlijk jQuery). Datzelfde geldt bij de artikelen: onderin het scherm zijn wat halftransparante knoppen zichtbaar (onder andere om te reageren), die beter zichtbaar worden zodra je erop tapt.

Artikelen lezen van Dutch Cowboys

De eerste drie tabbladen zijn gewijd aan de blogs zelf: het openingsscherm is Dutch Cowboys, vervolgens kun je doorbladeren naar Dutch Cowgirls en Mobile Cowboys. Minpuntje: de lichtgroen-op-wit tekst van Mobile Cowboys is in zonlicht wat moeilijk te lezen. Vervolgens is er een kanaal voor populaire YouTube-video’s, waarvan me niet helemaal duidelijk is waar ze vandaan komen. Zijn dit video’s die op de site zijn genoemd? De volgende knop is Twitter, waarbij je alle Twitter-berichten van de drie blogs onder elkaar ziet. Eigenlijk biedt dat niet zoveel extra’s, want de Twitter-accounts doen vooral dienst als nieuwsfeed voor artikelen.

Open je een artikel, dan krijg je het complete artikel in beeld, echter zonder klikbare linkjes. Je ziet hoe vaak een artikel bekeken is en hebt de mogelijkheid om bij afbeeldingen op het plusteken te klikken. Daarbij verschijnt er een lightbox-animatie: de afbeelding verschijnt vergroot in beeld, over de oorspronkelijke tekst heen. Nogmaals tappen en de afbeelding gaat terug naar z’n oorspronkelijke plek en grootte. Onder elk artikel kun je ook meteen de reacties lezen. Het aantal views klopt niet helemaal: zo blijkt het artikel over Sleevefaces maar 8 keer te zijn bekeken (via de mobiele site) terwijl op de desktop maar liefst 4978 views werden geteld. Het bezoek via de mobiele website kan nog wel een boost gebruiken en deze iPhone-applicatie helpt daarbij.

Met pijlknoppen onderin het scherm blader je naar vorige en volgende artikelen. Met het plusteken rechtsonder ga je terug naar de lijstweergave. Bij nadere beschouwing lijkt het erop, dat de ontwikkelaar de mobiele versie van de drie websites in de applicatie heeft opgenomen. Als je namelijk naar m.dutchcowboys.nl gaat, zie je dezelfde content en dezelfde niet-klikbare linkjes.

Om DC op je iPhone te kunnen gebruiken heb je een internetverbinding nodig; de content is offline niet beschikbaar.

Reageren op artikelen

De applicatie van Dutch Cowboys biedt ook de mogelijkheid om te reageren op artikelen. Standaard staat je naam ingesteld op ‘iPhone gebruiker’, dus mocht je vaste bezoeker van deze websites zijn, dan kun je binnenkort een hoop iPhone-gebruikers bij de reageerders zien verschijnen. Bij het artikel over Sleevefaces is te zien, dat er ook al iemand anders met de iPhone-applicatie aan het testen is geweest. Via een knopje vul je je gegevens in zoals naam en eventueel e-mailadres en website (accountnaam/inloggen is niet nodig).

Je kunt vanuit de iPhone-applicatie ook meteen twitteren: vul je gebruikersnaam in, druk op de knop en er verschijnt een voorgefabriceerd Twitter-berichtje. Helaas bleek de Twitterfunctie niet helemaal naar wens te werken, zowel bij het direct publiceren vanuit de DC-applicatie als via de doorstuurfunctie naar één van mijn geïnstalleerde Twitter-applicaties. DC opent wel de gekozen Twitter-applicatie, maar neemt alleen de berichttitel over (niet de URL naar het artikel). De ontwikkelaar gaat bezig om dat te verhelpen.

In de algemene instellingen van de iPhone vind je ook de optie DC terug. Hier heb je de mogelijkheid om je gebruikersnaam en Twitter-accountgegevens in te vullen, zodat je dat niet steeds opnieuw hoeft te doen (de registratiemogelijkheid voor DC-gebruikersnaam en Twitter-account zit er dus dubbel in – niet te missen derhalve).

Met de optie Tell a Cowboy kun je een artikel doorsturen naar een vriend. Die vriend krijgt dan gewoon het hele artikel in z’n mailbox, zonder de opmerking ‘Hee, ik heb iets leuks gevonden’. Dus denk even na voordat je zomaar zonder verdere toelichting een artikel bij iemand dumpt.

Conclusie

Dutch Cowboys is een mooi vormgegeven applicatie en meteen een mooie testcase om te zien of Apple zo’n afwijkende gebruikersinterface wel gaat goedkeuren. Twee kritiekpuntjes zouden de ontwikkelaars nog moeten oplossen: de groen-op-wit tekst bij Mobile Cowboys en het Twitter-probleem. Eigenlijk zou een dergelijke applicatie ook prima als mobiele website uitgebracht kunnen worden, maar aan de verhouding van de bezoekerscijfers te zien (desktop versus mobiel – 5000:8) is het slim om op deze manier meer bekendheid te kweken voor de drie websites.

Info: Dutch Cowboys

  • Ontwikkelaar: Sharewire
  • Applicatie: DC
  • Te koop via: App Store (binnenkort)
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: beta
  • Cijfer: 7,5

Disclaimer: de auteur schrijft op onregelmatige basis ook voor Dutch Cowgirls

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 3:05
Categorie
Nieuws

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.