Nederlandse app Impala sorteert iPhone-foto’s automatisch in mappen

Impala is een Nederlandse app die je foto's automatisch sorteert in mappen. De herkenning van strand, mannen, kinderen en eten is verbluffend goed.

impala-liggendImpala is een nieuwe Nederlandse app, die laat zien hoe foto’s op je iPhone snel en automatisch gesorteerd kunnen worden. Eigenlijk is de app vooral een demonstratie van de technische mogelijkheden van software, ontwikkeld door de Amsterdamse hoogleraar Arnold Smeulders. Maar tegelijk is het een handig en gratis hulpmiddel voor gewone gebruikers, die radeloos zijn geworden van de enorme hoeveelheid foto’s die ze met hun iPhone hebben gemaakt. Het idee achter Impala lijkt op Everpix, een app die we eerder beschreven als een alternatief voor Apple’s Fotostream en die helaas een paar dagen geleden is gestopt. Er is ook overeenkomst met Tidy, een fotoalbum-app die je foto’s opruimt.

Alles lokaal

Er is een duidelijk verschil tussen Everpix en Impala: bij Impala is geen server nodig. Al het rekenwerk voor de patroonherkenning gebeurt lokaal, op de iPhone zelf. Je foto’s worden dus niet naar een cloudserver gestuurd, maar op je eigen iPhone ingedeeld in categorieën als Text, Outdoor, Indoor, Architecture, Mountains, Food en ja… ook katten, mocht je foto’s daarvan hebben gemaakt.


De werking van de app is eigenlijk best verbluffend. Je installeert de app, geeft toestemming om het fotoalbum te doorzoeken en Impala gaat aan de slag. Het sorteren van een paar honderd foto’s duurt zo’n 5 minuten. Heb je 5.000 foto’s, dan moet je rekening houden met zo’n 20 minuten sorteerwerk, waarbij je iPhone behoorlijk warm kan worden. Impala analyseert de inhoud van de foto’s en kan met een tempo van 1 tot 2 foto’s per seconde alles automatisch in mapjes stoppen. Het gaat niet zover als de fotofuncties van Google+, waarbij een foto van de Eiffeltoren automatisch het label ‘eiffel tower’ krijgt, maar als een eerste sortering is het behoorlijk indrukwekkend.

Hieronder zie je de eerste resultaten: links een screenshot nadat het sorteren net was begonnen, rechts de categorie ‘Food’ nadat het sorteren klaar was.

impala-sortering impala-food

Waarom Impala handig kan zijn

Ik heb veel screenshots in mijn fotorol staan, die ik van tijd tot tijd weer opruim. Het handige van Impala is dat ik nu alle afbeeldingen met tekst (vaak screenshots) bij elkaar heb staan en ze in één moeite kan opruimen. Zoek je een foto van een vriendin, dan hoef je voortaan alleen nog maar door het mapje ‘Women’ te bladeren. Ook kinderen, stranden, zonsondergangen, party life en auto’s krijgen een apart mapje. Foto’s kunnen in meerdere mappen voorkomen, bijvoorbeeld als een strandfoto met zonsondergang. Bij het sorteren van je vakantiefoto’s kun je zo wat makkelijker een bepaalde foto terugvinden. Je kunt elke categorie met een tik op het scherm omzetten naar een iPhone-fotogallery. Impala kan ook handig zijn om foto’s van je ex definitief van je iPhone te wissen. Kijk in de map ‘Men’ of ‘Women’ (al naar gelang het geslacht) en je ziet meteen of er nog foto’s tussenstaan die je eigenlijk kwijt wil. Maar kijk vooral ook nog even bij het andere geslacht, want mannen met blozende wangen en vrouwen met iets te harde gezichtstrekken (fanatieke rooksters?) worden wel eens verkeerd ingedeeld.

Nog niet perfect

Impala werkt verbazingwekkend goed, maar is nog niet perfect. Vooral bij onderwerpen waar je maar een paar foto’s van hebt, gaan wel eens mis. Een foto van kinderen in een huifkar werd herkend als ‘Party life’ terwijl een foto van presipi-poppetjes uit Napels (zie hieronder, of lees voor meer uitleg dit artikel) ingedeeld in de categorie ‘Children’. Waarschijnlijk omdat er mensachtige figuurtjes van verschillende lengte op staan:

impala-poppetjes impala-mannen

Ook zag ik bij de foto’s van mannen wat foutjes, zoals een foto met scooters (die overigens wel bij ‘Less sure’ was ingedeeld). Impala is geen fotoalbum-app, zoals Tidy. Je kunt niet op basis van de eerste sortering lekker aan de slag gaan met beter sorteren of foto’s verplaatsen. Ook werkt Impala niet op de achtergrond door. Maak je nieuwe foto’s, dan zul je van tijd tot tijd de app weer opnieuw aan het werk moeten zetten. Een bewust ingebouwde beperking is dat de categorie ‘Dogs’ niet bestaat. Je kunt wel foto’s van honden laten analyseren, maar omdat de bedenkers niet van honden houden is er geen aparte categorie. Een beetje flauw misschien, maar wel iets om rekening mee te houden.

Impala lost praktisch probleem op

Impala is een waardevolle toevoeging aan de App Store. Het lost een praktisch probleem op, het is gratis en het dwingt je op een leuke manier om weer eens opnieuw naar je foto’s te kijken. Ik kwam er tot mijn opluchting achter dat ik geen kattenfoto’s heb. Wel zonsondergangen op verschillende plaatsen, die dan weer mooie herinneringen ophalen. Impala is gemaakt door het Amsterdamse bedrijf Euvision, met investeringsgeld van CEO Harro Stokman en CCO Jan Willem Klerkx. Het bedrijf is ontstaan vanuit de Universiteit van Amsterdam, waar Stokman promoveerde op het onderwerp Computer Vision. De technologie is al 10 jaar in ontwikkeling en levert nu voor acht mensen werk op. De universiteit heeft 15% van de aandelen in het bedrijf en geeft Euvision de mogelijkheid om de technologie te gelde te maken. Andere bedrijven kunnen een licentie nemen op de technologie. Klanten zijn bijvoorbeeld de Nederlandse politie, die het gebruikt voor het opsporen van foto’s met kindermisbruik. Een andere toepassing is het automatisch herkennen van ongepaste foto’s op sociale netwerken.

impala-zonsondergangenDe software die Euvision aan klanten licenseert is een stuk krachtiger: het vergt viermaal zoveel rekenkracht en levert betere classificatie. Dat Impala lokaal op de iPhone draait is overigens meer een kwestie van geld, dan bewuste privacy-bescherming. Het bedrijf heeft geen geld van externe investeerders en moest daarom een goedkope manier verzinnen om de app te laten werken. De kosten voor bandbreedte en rekenkracht op een centrale computer zouden te hoog worden. Vandaar dat al het rekenwerk plaatsvindt op de iPhone zelf. De hoge kosten van Amazon Web Services is wat de eerder genoemde fotodienst Everpix de das om heeft gedaan. Impala begon met een app van 600MB en wist die te reduceren tot minder dan 100MB. Het volgende project is een camera-app die automatisch 1.000 verschillende objecten kan herkennen, zoals zonnebrillen en toetsenborden. Die technologie komt misschien ook ooit in de Impala-app terecht.

Downloaden: Impala (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.